Thank you! Your submission has been received!
Oops! Something went wrong while submitting the form
Atith går i første klasse på SOS-skolen i Battambang i Cambodja. Han kommer kun i skole takket være et stipendie fra SOS Børnebyerne, da hans forældre ikke tjener nok til at sende alle deres børn i skole. Foto: Jens Honoré.

Syvårige Atith* er sulten og træt. Han blev vækket klokken seks i morges for at kunne være i skole lokken halv otte, og nu er det snart fem timer siden, han sidst fik noget at spise. Den sidste time i skolen har det været svært at koncentrere sig, og nu hvor han er kommet hjem for at spise frokost, hænger han på sin mor, mens han glipper med øjnene.

Atith bor med sin far og mor, storesøster og storebror i et fattigt område af Battambang, Cambodjas næststørste by. I denne del af byen lejer folk uden faste indtægter et stykke jord og bygger deres huse af brædder og blikplader. Her er ingen elektricitet, toiletter eller rindende vand.

Mens mor Sok Eng går i gang med at rengøre grøntsager og koge nudler til frokosten, fortæller hun, hvordan stipendier til SOS-skolen har sikret, at Atith og hans søster Botum kan komme i skole.

Sok Eng og Eam Yern med tre af deres fire børn – den ældste søn er flyttet hjemmefra. Familiens hus består af to rum. Et værelse, hvor de alle sover, og et opholdsrum, hvor de laver mad og spiser. Forældrene tjener tilsammen 50 kr. på en god dag. Fattigdomsgrænsen er 13 kroner pr. dag pr. person. Foto: Jens Honoré.

Stipendier sikrer børnenes skolegang

“Jeg går rundt og sælger kage på markedet og tjener måske fem dollar (35 kr.) om dagen. Min mand kører motorcykeltaxi og tjener 2-3 dollar om dagen. Stipendierne fra SOS Børnebyerne betaler for børnenes skoleuniformer, sko og bøger og blyanter, og vi er lykkelige over, at både Atith og Botum kan gå i skole – det ville vi ellers ikke have råd til,” siger Sok Eng.

I Cambodja arbejder mere end hvert tredje barn for at hjælpe til med at sikre familiens overlevelse. Og i de allerfattigste familier som Atiths gælder det nærmere for ni ud af ti børn. Sok Eng og hendes mand Eam Yern tjener tilsammen ca. 50 kr. om dagen – på en god dag.

Det er ikke nok til at sikre en familie på fem et ordentligt liv, hvor blot de mest basale fornødenheder som husly, mad, rent drikkevand og tøj bliver opfyldt. Det kræver mindst 13 kr. om dagen pr. person, som er FN’s fattigdomsgrænse.

Atith med sin søster Botum, som går i fjerde klasse. Knap tre ud af fire børn i Cambodja gennemfører de første tre års skolegang, men kun 40 procent går i skole i ni år. Med stipendier har Atith og Botum nu bedre muligheder for at få en uddannelse. Foto: Jens Honoré.

Mætte børn lærer mest

Sok Eng finder skåle og spisepinde frem til frokost. Børnene har Eam Yern hentet i skole på sin motorcykel. Hver dag er forældrene nødt til at afbryde deres arbejde på gaden og markedet og tage hjem for at sørge for frokost til deres yngste børn.

”Vi går glip af nogle penge. Hvis ikke vi var nødt til at afbryde vores arbejde hver dag, kunne vi tjene noget mere,” siger hun og rører rundt i de stegte nudler i wokken.

Derfor vil SOS-skolen i Battambang gerne give stipendie-eleverne et dagligt måltid mad på skolen. Frokostordningen skal både aflaste familierne, men også sikre de mest udsatte børn et nærende måltid. For børn lærer ikke så godt på tom mave, og i Cambodja er en fjerdel af alle børn underernærede.

”En frokostordning vil gøre en stor forskel. Familierne kan øge deres indtægt, forældrene kan være trygge ved, at deres børn får et sundt måltid – måske det eneste i løbet af dagen – og børnene vil trives og udvikle sig bedre, ” siger Chin Bora, rektor på SOS-skolen.

Hjælp børnene – gå ECCO Walkathon

Du kan hjælpe udsatte børn som Atith og hans søster Botum til en bedre barndom med skolegang ved at deltage i ECCO Walkathon 2016. For hver kilometer du går, donerer ECCO 7,50 kr. til enten SOS Børnebyerne eller Hjerteforeningens arbejde – du bestemmer, hvem pengene skal gå til. I år går pengene til SOS Børnebyerne helt konkret til at give 130 meget udsatte børn stipendier til SOS-skolen i Battambang.

Der er ECCO Walkathon i følgende byer:

• København 11. september
• Odense 24. september
• Aalborg 1. oktober
• Kolding 15. oktober

Du kan læse mere og tilmelde dig på ECCOs hjemmeside her


*Børnenes navne er ændret for at beskytte deres identitet og ret til et privatliv.