Thank you! Your submission has been received!
Oops! Something went wrong while submitting the form

Hvordan opretter jeg et testamente?

Der er flere ting, du skal overveje, før du opretter et testamente.

Du kan starte med at få et overblik over din formue. Din formue udgør f.eks. værdien af din bolig, indbo, bil, indestående på konti og værdipapirer m.m. samt din gæld i form boliglån, billån eller andre typer af lån. Vores gratis tjekliste kan hjælpe dig til at få et overblik over din formue og dine ønsker til fordeling af arven, og du kan med fordel medbringe tjeklisten til et testamentemøde med en advokat.

Hvad sker der med mit indbo?

Det er dig, der bestemmer, hvordan almindeligt indbo og dine personlige ejendele skal fordeles. Det kan du gøre ved at udarbejde en liste over, hvem du ønsker skal have hvilke ejendele. Denne kaldes et såkaldt indbotestamente eller indbofortegnelse. Listen skal være dateret og underskrevet for at være gyldig.

Har du kostbart indbo som for eksempel dyre malerier, smykker eller ure, bør du indskrive det i dit testamente. Hvis du ønsker, at indboet skal gives til en, som også arver andet efter dig ud over den pågældendes del af arven, skal det fremgå tydeligt.

 

Overvejer du at betænke SOS Børnebyerne i dit testamente?

Et af de spørgsmål vi ofte hører, går på den testamentariske gaves størrelse: “Hvor meget skal jeg give, før det giver mening for jer?”. Til det svarer vi altid, at arv er for alle. Der skal selvfølgelig være en reel hensigt med gaven, altså et ønske om at give, men om du vælger at testamentere én procent, et bestemt beløb eller hele din arv er fuldstændig op til dig. Det er din arv, så det skal føles rigtigt for dig. Vi sætter stor pris på gaven – uanset størrelse.

De fleste vælger at testamentere deres arv til SOS Børnebyernes generelle arbejde ude i verden. På den måde kan vi sende pengene derhen, hvor de gør allermest gavn på det tidspunkt, hvor arven kommer til udbetaling.

Det kan også have en økonomisk fordel for din familie eller venner at indsætte velgørenhed i dit testamente. Det afhænger af, hvilke arvinger du efterlader dig eller ønsker at efterlade din arv til. Læs mere på denne side og se vores video om 70/30-modellen

Hvad er en arving vs. en legatar?

En legatar er en person eller organisation, som skal arve et bestemt beløb (sumlegatar) eller en bestemt genstand (genstandslegatar). Det kan f.eks. være et maleri eller en bil.

En legatar har som udgangspunkt ikke medbestemmelsesret i boet, hvilket vil sige, at legataren ikke har indflydelse på boets praktiske afvikling. Legataren har heller ikke mulighed for at udtage andet i boet end det, der er bestemt i testamentet.

En arving er en person eller organisation, som enten skal arve en del af boet eller hele boet. En arving har indflydelse på boets praktiske afvikling og har som udgangspunkt også mulighed for at udtage aktiver inden for sin arvebrøkdel.

Det er den person, som skriver testamentet, der som udgangspunkt bestemmer, hvorvidt de indsatte i testamentet, skal have status som arving eller legatar. Skifteretten kan dog undtagelsesvist bestemme andet.

Tvangsarvinger, dvs. en ægtefælle og børn, vil altid have status som arving. Det er ikke muligt at ændre på dette gennem et testamente.

Bestemmer man i sit testamente, at alle personer skal have status som legatarer, er det som udgangspunkt en bobestyrer (typisk en advokat), som har al indflydelsen på boets behandling, herunder salg af aktiver så som ejendom, værdipapirer, indbo eller andet.

Når SOS Børnebyerne er arving i et dødsbo, følger vi altid testators ønske. Vi sørger for, at aktiver bliver solgt bedst muligt, og omkostningerne holdes nede på et minimum, så vi og evt. øvrige arvinger får mest muligt i arv og vi dermed kan hjælpe flest mulige udsatte børn rundt omkring i verden.

Her kan du læse mere om SOS Børnebyernes politik i arvesager (pdf).

Har du overvejet at oprette en fremtidsfuldmagt?

En fremtidsfuldmagt giver dig mulighed for at bestemme, hvem der skal varetage dine personlige og økonomiske forhold, hvis du en dag ikke længere selv er i stand til det. Det kan f.eks. være en nær pårørende som en ægtefælle, børn, søster eller en betroet ven, som får ret til at træffe beslutninger på dine vegne.

Mange vælger at oprette en fremtidsfuldmagt samtidig med et testamente for at sikre, at deres ønsker bliver fulgt, både mens de er i live og efter de er gået bort.

Hvis du overvejer at oprette en fremtidsfuldmagt, opfordrer vi til at søge vejledning hos en advokat, så du kan sikre dig, at den opfylder alle lovkrav og er i overensstemmelse med dine ønsker.

Arv og testamente

Ofte stillede spørgsmål

Hvad er boafgift - tidligere kaldet arveafgift?

Arveafgift, i dag kaldet boafgift, er en afgift til staten, som boet skal betale af arven.

Afgiften afhænger af boets størrelse, men også hvilken relation man havde til afdøde.

Afdødes ægtefælle eller registrerede partner skal ikke betale boafgift.

Alle andre personer skal betale 15% i boafgift til staten af det, der overstiger bundfradraget. Derudover skal der for visse personer betales en eventuel tillægsboafgift på 25%.

Tillægsboafgiften beregnes som 25% af arven, dog sådan at den beregnede boafgift på 15% fratrækkes i arven, før tillægsboafgiften beregnes. Derved bliver den samlede afgift ikke 40%, men 36,25%.

SOS Børnebyerne er, som mange andre velgørende organisationer, fritaget for at betale boafgift til staten. Det betyder, at det beløb, der testamenteres til os, går ubeskåret til vores arbejde for udsatte og forældreløse børn. Se listen over afgiftsfritagede organisationer

Læs mere om bo- og tillægsboafgift samt bundfradrag

Hvordan kan jeg være sikker på, at mit testamente ikke forsvinder?

Det sikreste er, at dit testamente bliver underskrevet hos notaren. Med notarens bekræftelse af din underskrift kan der nemlig som udgangspunkt ikke sås tvivl om ægtheden af dit testamente. Samtidig registreres dit testamente i Centralregistret for testamenter, og skifteretten får automatisk besked, når du dør, modsat et vidnetestamente, som ikke bliver registreret eller opbevaret et officielt sted. Et notarpåtegnet testamente er din garanti for, at dit testamente bliver fundet frem og dine sidste ønsker opfyldt. Notaren opkræver et gebyr på 300 kr.

Læs mere om notartestamenter ved skifteretten på domstolenes hjemmeside

Kan man begunstige velgørenhed på sine pensions- og forsikringsordninger?

I mange tilfælde er det muligt at begunstige en velgørende organisation på pensions- og forsikringsordninger.

Normalt går pensions- og forsikringssummer uden om et dødsbo, og du kan ikke direkte i et testamente bestemme, hvem dine pensioner og forsikringer skal tilfalde. Ønsker du derfor selv at bestemme, hvem dine ordninger skal tilfalde, skal du tage kontakt til dit pengeinstitut, pensions- og forsikringsselskab.

Nogle vælger både at betænke SOS Børnebyerne i deres testamente og som begunstiget på sine pensions- og forsikringsordninger. Andre vælger alene at begunstige os i deres pensions- og forsikringsordninger.

Reglerne for, hvem du selv kan vælge som begunstiget til at arve dine ordninger, afhænger af, om der er tale om en fradragsberettiget eller ikke-fradragsberettiget ordning.

Læs mere om mulighederne og reglerne her

Vi anbefaler, at du tager kontakt til dit pengeinstitut, pensions og forsikringsselskab for at høre nærmere om de gældende regler for de forskellige slags pensioner og forsikringer, samt hvilken betydning det har for din situation.

Hvad betyder tvangsarv?

Tvangsarven betyder, at du ikke kan gøre dine børn og ægtefælle arveløse. De skal som minimum arve 25% af, hvad du efterlader dig. Ved et testamente kan du frit råde over den del af formuen, som ikke er tvangsarv, det vil typisk sige 75% af din formue. Efterlader du dig hverken ægtefælle eller børn, kan du frit råde over hele formuen, når du skriver testamente.

Læs mere om tvangs- og livsarvinger samt tvangsarv og friarv her

Har du spørgsmål?

Mette Sandager Löhndorf, Testamenteansvarlig