Forside / Sådan kan du støtte / Arv og testamente / Sådan gør din arv nytte / Legeklub i Dar es Salaam er ikke bare for sjov
Leg er ikke kun en fritidsaktivitet. Det er en rettighed, som står indskrevet i FN’s børnekonvention på lige fod med retten til at gå i skole, få mad og ytre sig frit.
Zawadi Zomboko går gennem børnebyen og kalder ind mod familiehusene: ”Kom alle sammen, det er tid til at lege!” Hun behøver nu ikke at minde børnene om det, for de er allerede på vej ud til hende. De skynder sig så meget, at de helt glemmer at snøre deres kondisko.
”Tante, tante, tante!” udbryder de, mens de løber hen mod Zawadi og giver hende en serie af hjertelige knus. Hun er en såkaldt tante i børnebyen, en titel der gives til assisterende SOS-mødre.
Børnene spæner hen mod det grønne område bag familiehusene. Det er sidst på eftermiddagen, og lyset er blødt og behageligt efter middagens hede. De næste to timer er der kun én ting, som børnene skal: de skal bare lege.
Det er 40-årige Zawadi og to andre SOS-tanter, der har fået idéen til legeklubben: ”Det er meningen, at børnene skal føle ejerskab for klubben. De får blandt andet ansvaret for at holde øje med børnebyens urtehave,” siger Zawadi.
Klubben er fuld af forskellige aktiviteter: børnene kan lave perlesmykker, forsøge sig med papmache, sy deres eget tøj, spille basketball, volleyball eller fodbold. De kan lege tagfat, høvdingebold eller deres helt egne lege.
Meningen med klubben er, at børnene får et frirum til at udfolde sig og blive mere sikre på sig selv.
”Når et barn leger med en bold, lægger et puslespil eller tegner, så er barnets hjerne aktiv. Og gennem de forskellige aktiviteter kan barnet få bedre selvtillid,” siger Zawadi.
Hun har set, hvordan indadvendte børn, der tidligere isolerede sig, bliver mere sociale gennem lege med de øvrige børn. De begynder at indse, at de kan klare mange ting, og de finder ud af, at det kan være sjovt at være sammen med andre.
Dette er især tilfældet med de børn, der bærer på traumatiske oplevelser.
”Traumerne gør, at barnet kan have en tendens til at isolere sig. Men leg kan hjælpe barnet med at åbne op. Vi involverer barnet i fritidsklubben, og det hjælper: barnet begynder langsomt at være mere sammen med de andre,” siger Zawadi.
Og leg er ikke kun en fritidsaktivitet. Det er en rettighed, som står indskrevet i FN’s børnekonvention på lige fod med retten til at gå i skole, få mad og ytre sig frit. I børnebyen i Dar es Salaam er de meget opmærksomme på betydningen af den frie leg, fortæller Zawadi:
”Man kan ikke nægte et barn den rettighed. At lege er meget vigtigt for et barns udvikling,” siger hun.
Foruden betydningen for det enkelte barn er fritidsklubben også med til at skabe et sammenhold på tværs af aldre. Der bor omkring 50 børn i børnebyen, og de deltager næsten alle sammen i klubben. Små børn på tre år og teenagere på 13 spiller høvdingebold og rutsjer sammen.
”Klubben har gjort, at de er mere beskyttende overfor hinanden,” siger Zawadi. Hun deltager også selv ivrigt i legene. Når hun står i sit sportstøj og sparker fodbolden over græsset, er hun fuldstændig til stede i nuet. Det er ikke kun børnene, der elsker at lege.
Lad god omsorg gå i arv
Betænk SOS Børnebyernes arbejde for børns ret til leg, tryghed og omsorg ind i dit testamente.