Mød en testator Irene og Hans Jørgen
Det er en årtiers lang tradition for ægteparret Irene og Hans Jørgen Jørgensen at hjælpe udsatte børn. Igennem mange år støttede de to børn i Gambia, som nu er voksne og forsørger deres egne familier.
Gambia strækker sig som en lang, smal tange fra Atlanterhavet i vest og næsten 500 km ind i landet. Ved Atlanterhavets kyst ligger SOS-børnebyen Bakoteh, den ene af to SOS-børnebyer i Gambia. Irene og Hans Jørgen fik lejlighed til at besøge Bakoteh på en af deres rejser til Gambia, som ikke alene er et af Afrikas mindste lande, men også et af de fattigste.
Fra fadderbarn til arv
Nu har Irene og Hans Jørgen også besluttet at testamentere en del af deres arv til SOS Børnebyerne.
”Det valg traf vi, fordi vi har besøgt Bakoteh-børnebyen i Gambia. De voksne var meget søde ved børnene, SOS-mødrene var så kærlige overfor børnene, og børnene var meget glade for dem,” siger Irene.
Irene og Hans Jørgen bor i Herning, hvor de har boet det mest af deres lange liv sammen, og her kan de næste år fejre diamantbryllup. De har ingen børn selv, og det betyder meget for dem, at deres penge går til at hjælpe børn, der virkelig har brug for det.
”I gør jo meget for børn, det har vi set. Nogle gange giver man til formål, hvor man kan være i tvivl om, hvorvidt for mange af pengene går til administration. Den tvivl har vi ikke om SOS Børnebyerne. Og når vi læser om SOS Børnebyerne og ser jeres historier om børnene i tv, går det lige i hjertet,” siger Hans Jørgen og klapper med hånden på brystet.
Vi kunne straks se, hvor godt alting kørte i børnebyen. Vi kunne godt lide SOS-medarbejderne og SOS-mødrenes indstilling og kunne med egne øjne se, hvordan børnene fik hjælp.
Hans Jørgen og Irene vil gerne sikre sig, at deres fadderbørn kan komme videre i tilværelsen, også når ægteparret ikke selv er her mere. Derfor betænker de SOS Børnebyerne i deres testamente.
Skolegang er vigtig
Irene og Hans Jørgen er både trygge og tilfredse med at vide, at deres arv er med til at hjælpe forældreløse og udsatte børn. Deres arv kommer til at hjælpe generationer, og derfor er det ikke kun pengene til de enkelte børn, men også den langsigtede effekt af hjælpen, der betyder noget. Deres hjertesag er områder som sundhed og uddannelse.
”Det er vigtigt for os, at pengene går til børnenes uddannelse og sundhed. Især at de får en god uddannelse. Mange børn i de afrikanske lande, vi har besøgt, har ikke mulighed for at komme i skole. Vi ved, hvor vigtigt det er for resten af éns liv, at man lærer at skrive, læse og regne,” siger Hans Jørgen.
”For mig er det også vigtigt, at børn, der bor på gaden, kommer ind i børnebyerne og får en tryg tilværelse og en seng at sove i. Børn har risiko for at blive misbrugt til hårdt arbejde og på andre måder, og det beskytter SOS Børnebyerne dem imod,” siger Irene.
Et positivt aftryk i verden
At testamentere er også Irene og Hans Jørgens måde at efterlade et varigt aftryk i verden.
”Det er vigtigt for os, at vores fadderbørn kan komme videre i tilværelsen, når vi er døde. Vi holder kontakt med dem alle tre og sender gaver til jul og fødselsdag.”
Beslutningen om at testamentere en del af deres arv til en velgørende organisation kalder også på mere alvorlige overvejelser. Ligesom mange andre, der testamenterer til SOS Børnebyerne, synes Irene og Hans Jørgen, at deres familie har det, de skal bruge. De mangler ikke mad, et sted at bo eller materielle goder. Det har været helt afgørende for Irene og Hans Jørgen at hjælpe børn – særligt de børn, der har allermest brug for det.
”Vi har tænkt på den langsigtede løsning og er rigtig godt tilpas med vores beslutning. Det var nemt at oprette testamentet, da vi brugte en lokal sagfører, som samarbejder med SOS Børnebyerne. Vi vil opfordre andre til at gøre det samme, fordi vi har set, at pengene bliver brugt fornuftigt. Vi har oplevet, at børnene får tøj på kroppen, mad, kærlighed, skolegang, og at børnene kan blive der, til er de voksne,” siger Irene.
Læs vores ofte stillede spørgsmål
Gå til vores side med svar på de oftest stillede spørgsmål om arv og testamente