Et trygt hjem En børneby kan se ud på flere måder
Hvad er en børneby?
En børneby kan se ud på flere ud måder, som beskrevet ovenfor, men fælles for alle børnebyer er, at børnene vokser op med omsorg, tryghed og stabilitet, hvilket er vigtigt for at de kan trives og udvikle sig.
I en børneby vokser de op med en SOS-familie, leg, skole og venner – alt det som hører til en god og tryg barndom og ungdom.
Intet barn skal vokse op alene
SOS Børnebyerne hjælper nogle af verdens mest udsatte børn og unge, der er helt alene i verden. Uden mor, far eller andre voksne, der kan tage sig af dem.
Det allerbedste er, hvis barnet kan få tryghed og omsorg i sin egen familie. Men når det ikke er muligt, hjælper SOS Børnebyerne barnet med at få en ny, kærlig SOS-familie.
God omsorg gives videre
90% giver god omsorg videre: Personer, der tidligere har fået hjælp af SOS Børnebyerne, giver deres viden om omsorg videre til næste generation og er dermed med til at bryde den sociale arv.
Se, hvordan det er gået børnene
Hvad er en SOS-familie
En SOS-familie består typisk af mellem fire til ti børn i forskellige aldre, som bor i et hus eller en lejlighed sammen med en SOS-mor – og somme tider også en SOS-far.
SOS-moren er uddannet i at tage sig af børn, der har haft en vanskelig start på livet. Hun opbygger stærke og kærlige forhold til hvert enkelt barn og sikrer, at barnet får den omsorg og støtte, han eller hun har brug for, for at udvikle sig til et sundt, voksent menneske.
Mød nogle af de kvinder, der har viet deres liv til at tage sig af udsatte børn.
Hvordan bor familierne
En børneby består af en gruppe SOS-familier, der bor enten som naboer eller i kort afstand fra hinanden. Det kan være i en børneby eller nogle steder i ’almindelige’ boliger i en landsby eller by i området.
SOS-mødre har et stort ansvar
Empati og sociale kompetencer er mindst lige så vigtigt i et barns liv som at lære at stave og regne. De kvinder, der får ansvaret for børnene i en SOS-familie får derfor en grundig uddannelse inden de bliver SOS-mor.
Læs hvordan en SOS-mor uddannes
Plads til at være barn
Mange af børnene har haft traumatiske oplevelser med tab, sygdom eller misbrug, og de har brug for ekstra psykisk og fysisk omsorg. Derfor modtager alle SOS-mødre træning i børnepsykologi og i at hjælpe børn med særlige traumer under deres uddannelse til SOS-mødre, ligesom der til de fleste børnebyer også er tilknyttet børnepsykologer og andet fagpersonale, der kan hjælpe børnene med at bearbejde de voldsomme oplevelser.
I børnebyen lever børnene helt almindelige børneliv med masser af plads til leg, udvikling og til at være barn.
Bliv SOS-fadder i dag
SOS Børnebyerne hjælper nogle af verdens mest udsatte børn og unge. Vi styrker sårbare familier, og vi hjælper børn, der har mistet omsorgen fra deres forældre.
Rundvisning i børnebyen
SOS-familien kan bo i et hus i en børneby - eller i et hus eller en lejlighed i et helt almindeligt nabolag. Børnene, der bor sammen med deres SOS-mor, er alle børn, der ikke har mor, far eller andre voksne, der kan tage sig af dem.
Se med i videoen, hvor Pernille fra SOS Børnebyerne i Danmark viser rundt i børnebyen i Gikongoro i Rwanda
Biologiske søskende bliver sammen
Ligesom en moderne, dansk familie kan bestå af dine, mine og vores børn, er også SOS-familien sammensat. En SOS-familie har en SOS-mor, børn med biologiske søskende, og børn, som ingen søskende har. De har alle en forhistorie og kan støtte hinanden.
Børnebyerne forsøger så vidt muligt altid at holde biologiske søskende samlet. For sammen kan søskende bearbejde og værne om deres fortid og opbygge en fælles fremtid. Det hjælper børnene med at genskabe tryghed og tillid til omgivelserne og giver barnet ro til at udvikle sig til et sundt, voksent menneske.
Familier bevarer kontakten
SOS Børnebyerne arbejder også for at sikre, at børnene holder kontakt til eventuel biologisk familie. På den måde kan børnene bevare deres identitet og fortællingen om, hvor de kommer fra. Det betyder meget for barnets selvforståelse, også selv om barnet har fået en ny familie i SOS-børnebyen.
Sådan kommer et barn til en SOS-familie
Behovet for et hjem i en kærlig familie er langt større, end der er pladser i børnebyerne. Derfor er det vigtigt, at det er de børn, der er mest udsatte, som flytter ind hos en SOS-familie.
Læs mere om hvordan et barn kommer til en SOS-familie
Læs mere om, om hvordan vi arbejder
Bliv SOS-fadder
Som fadder for et barn eller en SOS Børneby, er du med til at give udsatte børn en ny chance i livet med masser af omsorg og kærlighed.
Støt nu