Hjælp børn i
Somaliland
Om Somaliland
Somaliland er et af SOS Børnebyernes 7 prioritetslande, og ligger i den nordvestlige del af Somalia, som Somaliland stadig formelt er en del af. I 2021 kan Somaliland fejre sit 30-års-jubilæum som selvstændig stat, selvom omverdenen stadig har til gode at anerkende selvstændigheden.
Mens resten af Somalia er præget af konflikt, har Somaliland gennemført sig egen freds- og demokratiseringsproces, vedtaget en grundlov og etableret sine egne institutioner.
Men Somaliland en yderst skrøbelig stat, fordi landet ikke er anerkendt af omverdenen, og fordi uro i Somalia og den halv-autonome nabostat Puntland også risikerer at ramme Somaliland.
Næsten 70 procent af Somalilands indtægter stammer fra husdyrhold
Mange somalilændere er seminomadiske pastoralister, som så længe, nogen kan huske, har vandret med deres dyr for at finde de grønneste områder. Men på grund af tilbagevendende tørkeperioder er denne traditionelle levevis stærkt truet.
Utallige mennesker har mistet deres husdyr og har derfor været nødt til at migrere til byerne. Indtægterne fra husdyrhold er svundet ind med 70 procent, og inden for tre år blev mellem 500.000 og 800.000 mennesker tvunget på flugt – næsten en fjerdedel af Somalilands befolkning.
Nogle er endt i lejre for internt fordrevne, mens andre har krydset grænsen i håb om et bedre liv. Mange er helt afhængige af hjælp fra lokalsamfundet og international nødhjælp.
Somaliland har verdens fjerde laveste BNP per indbygger
Der er meget få investeringer i Somaliland, og kun 28 procent af alle mænd og 17 procent af alle kvinder har lønmodtagerjobs. Samtidig er der kæmpe forskel på rig og fattig og på mænd og kvinder. Kvinder lider under omfattende diskrimination, har meget begrænset indflydelse på beslutninger og bliver ofte udsat for vold.
Skat udgør kun 7 procent af landets indtægter, hvilket er under halvdelen af resten af Afrika syd for Sahara. Det er kun lige nok til at betale for helt fundamentale regeringsopgaver og til at fastholde fred og stabilitet.
Til gengæld har Somaliland ikke råd til at investere ret meget i den sociale sektor, og det går ud over udviklingen i landet. Somaliland er derfor helt afhængig af støtte fra organisationer og somaliere, der bor i udlandet.
Fakta om Somaliland
- Somaliland er formelt en del af Somalia.
- Somaliland er godt tre gange så stort som Danmark.
- Der bor omkring 4,5 millioner mennesker i Somaliland.
- 0,78 procent af alle somaliere mellem 15 og 49 år lever med hiv eller aids.
- For hver 100.000 børn, der bliver født, dør 732 kvinder i Somalia på grund af komplikationer under graviditet og fødsel. I Danmark gælder det kun 6 kvinder.
- En kvinde i Somalia føder i gennemsnit 6,2 børn.
- En somalisk kvinde kan forvente at leve i 58 år og en somalisk mand i 55 år.
- 29 procent af befolkningen i byerne lever for under 9 kroner om dagen. På landet er det hele 38 procent.
Hjælp børn i Somaliland
Børn og unge i Somaliland har ikke mange chancer for at komme i skole, fordi der mangler skoler og uddannede lærere. De fleste skoler i Somaliland har ikke været vedligeholdt i årtier, og lærerne er ikke uddannede og mangler pædagogiske færdigheder. Herudover er tørke, fødevareusikkerhed, fattigdom og ulighed en udfordring for at få landets børn i skole. 51 procent af Somalilands børn går ikke i skole.
Somalia er et af de lande i verden, hvor flest børn dør, før de fylder fem år. Det er også et af de lande i verden, hvor flest børn er underernærede. Antallet af somaliske børn, der lever uden deres biologiske forældre, er stigende.
På grund af de tilbagevendende tørkeperioder bliver mange familier internt fordrevne, hvilket kan resultere i, at børn bliver adskilt fra deres familier. Disse børn er særligt udsatte for vold, udnyttelse og misbrug.
Et af de værste steder at være barn, især for piger
Omkring halvdelen af Somalias børn under 15 år er børnearbejdere. Flere piger end drenge arbejder og problemet er størst på landet.
Generelt har børn og unge meget lidt indflydelse på deres eget liv i Somaliland, men det er pigerne, der har det sværest. Piger bliver kontrolleret i alle aspekter af deres liv. Halvdelen af pigerne i Somalia bliver gift, før hun er fyldt 18 år. Hver tiende pige er gift, før hun fylder 15 år. Stort set alle piger bliver omskåret.
SOS Børnebyerne i Somaliland
SOS Børnebyerne indledte sit arbejde i Somaliland i 1999. SOS Børnebyerne Danmark finansierer landets eneste børneby, som ligger i hovedstaden Hargeisa.
Børnebyen i Hargeisa åbnede i 1999 og har i dag 12 familiehuse med 99 børn. I børnebyen får alle børnene et trygt hjem, kærlig omsorg, kompetent støtte og en uddannelse. SOS Børnebyerne Danmark støtter også børnebyernes unge i overgangen til voksenlivet og i at få en uddannelse.
På baggrund af kulturen og klanstrukturen bliver børnebyens unge genforenet med biologiske slægtninge eller med plejefamilier, så de bliver en del af lokalsamfundet og har bedre muligheder for at tage del i sociale netværk.
SOS Børnebyerne Somaliland indfører i stigende grad alternative former for omsorg, især plejefamilier og slægtspleje.
Styrker udsatte familier i lokalsamfundet
Allerbedst er det selvfølgelig, når børn kan blive boende i deres egen familie. Siden 1980’erne har SOS Børnebyerne udviklet programmer, der har til formål at styrke udsatte familier i lokalsamfundene. Målet er sikre, at udsatte børn kan vokse op hos deres egne forældre.
Dermed forebygger vi, at børnene ender i børnebyen. I Somaliland støtter SOS Børnebyerne Danmark det forebyggende arbejde i Hargeisa, Berbera og Sheikh.
SOS Børnebyerne Somaliland har et tæt samarbejde med lokale skoler, SOS Børnebyerne Danmark og Hempel Fonden om at skabe adgang til kvalitetsuddannelse i landområdet Sheikh i det østlige Somaliland.
Indsatsen har et dobbelt fokus på det forebyggende arbejde med udsatte børn og deres familier for at sikre, at de kommer i skole, og forbedringer i skolerne, så børnene lærer noget mere.
Fadderbarn i Somaliland
- 47 procent af Somalias befolkning er under 14 år.
- 840.000 af alle børn i Somalia har mistet en eller begge forældre, heraf 20.000 til aids.
- 121 ud af 1.000 børn dør, før de fylder 5 år i Somalia. I Danmark er tallet 4.
- 51 procent af alle børn i Somaliland går ikke i skole. Kun 26 procent af de børn, der bor på landet, går i skole.
- 25 procent af alle somaliske børn under 5 år udvikler sig ikke, som de skal, på grund af moderat eller alvorlig under- eller fejlernæring.
Faktatallene er senest opdateret maj 2020. Hvis andre kilder ikke er angivet, stammer alle tal fra UNICEF, Verdensbanken og FN.
Læs mere om Somaliland
Somaliland har udråbt sig som en selvstændig stat, siden deres selvstændighedserklæring i 1991, der er dog ikke andre internationale stater der anerkende selvstændigheden.
Både ja og nej. Somaliland er en selv erklæret uafhængig stat, der ligger i det nordlige Somalien. Somaliland har sin egen regering, de rer demokratisk valgt.
Bliv SOS-fadder
Som fadder for et barn eller en SOS Børneby, er du med til at give udsatte børn en ny chance i livet med masser af omsorg og kærlighed.
Støt nu