Forside / Sådan hjælper vi / Et trygt hjem / Når katastrofen rammer / Indkomst og værdighed i lejr for internt fordrevne
I Dur Dur-lejren for internt fordrevne leder ildsjælen Saafi en beboerdrevet organisation, som med støtte fra SOS Børnebyerne arbejder for at forbedre forholdene for lejrens beboere.
Tørken på Afrikas Horn har tvunget millioner af mennesker til at opgive deres levebrød og forlade deres hjem i forsøg på at få tilværelsen til at hænge sammen, og SOS Børnebyerne er til stede i mange af lejrene for internt fordrevne i regionen.
I Dur Dur-lejren i Somaliland bor flere hundrede mennesker, heraf 70 procent kvinder og piger, i teltlignende hytter bygget af grene og stof. De fleste mænd er rejst væk for at finde arbejde, men der er intet arbejde at få. Tidligere levede familierne typisk som gedehyrder, men de har mistet deres dyr til tørken.
SOS Børnebyerne i Somaliland er til stede i Dur Dur-lejren og har blandt andet støttet beboerne ved at etablere og organisere en Community Based Organisation eller CBO – en beboerdrevet organisation, der tager sig af forholdene i lejren.
Ildsjælen Saafi er valgt til lejr-leder og forkvinde for CBO’en. Hun fortæller, at den største udfordring lige nu er mangel på vand. Folk i lejren oplever også helbredsproblemer, og der mangler skolegang til børnene.
CBO’en har nedsat en række komitéer til at tage sig af forskellige områder, herunder sundhed, børnebeskyttelse, uddannelse og en WASH-komité, som er ansvarlig for hygiejne og sanitet. WASH-komitéen laver også kampagner for at udbrede viden om hygiejne til lejrens beboere.
Og så har SOS Børnebyerne bygget toiletter i lejren. “SOS-toiletterne er gode. De giver os værdighed. Vi behøver ikke at gå udenfor og forrette vores nødtørft. De er permanente”, siger Saafi.
Indsatsen i lejre for internt fordrevne på Afrikas Horn omfatter blandt andet:
240 familier i lejren har indtil nu modtaget økonomisk støtte gennem SOS Børnebyerne til at starte deres egne forretninger. Kvindernes forretningsplaner sigter imod at videreudvikle deres små butikker, hvor de for eksempel sælger tøj, brød eller kamelmælk.
Faisa er en af de kvinder, der har fået støtte. Hun sælger fladbrød og har fået støtte til at udvide sin lille brødbutik. Hun vil gerne købe flere små ovne og lære sine døtre at drive forretning.
Der er langt til den nærmeste by, og vejene er meget dårlige, så det er ikke let at købe varer. Lejren har endnu ikke et decideret marked, men det vil CBO’en forsøge at etablere, og så vil de gerne starte en fælles køkkenhave og dyrke tomater og meloner.
Trods de mange udfordringer er Saafi stolt af, hvad beboerne i lejren formår. “Jeg er stolt af det arbejde, vi får gjort sammen og af, at vi støtter hinanden. Af samarbejdet i lejren og CBO’en og af, at vi tager os af hinanden”, siger hun.
“Jeg er stolt af det arbejde, vi får gjort sammen og af, at vi støtter hinanden”.
Saafi
Med dit bidrag kan vi hjælpe, der hvor det gør mest ondt ❤️
Giv et bidrag