Hjælp børn i
Kenya
Om Kenya
Kenya ligger i Østafrika og er centrum for økonomi og transport. Landet har igennem en årrække oplevet økonomisk vækst, hvilket har gjort det til en af de hurtigst voksende økonomier i Afrika.
Ulighed er en kæmpe udfordring, og Kenya er et af de lande i Afrika med den største forskel mellem rig og fattig. Ulighed præger også forholdet mellem mænd og kvinder i Kenya, hvor kvinder er dårligere uddannede og lønnede end mænd.
Over halvdelen af befolkningen arbejder i landbruget, hvilket står for 65 procent af Kenyas eksport. Landet har gennem de seneste år været udsat for tørke, voldsomme oversvømmelser og græshoppesværme, hvilket berører millioner af kenyanere og tvinger tusindvis på flugt.
Mange flygter til byerne, men uligheden er voldsom i byområderne. 60% af indbyggerne i byområderne lever i ekstremt fattige slumområder, hvor rent vand og basal sanitet er en mangel.
Hjælp børn i Kenya – Vold og arbejdsløshed truer
Mange børn og unge i Kenya lever i fattigdom. De har brug for akut pleje og beskyttelse, da skadelige kulturelle praksisser, familiesammenbrud, naturkatastrofer og konflikter hærger landet. Fattigdommen betyder, at 35 procent af alle børn mellem 5 og 14 år er børnearbejdere. Udover det er vold mod børn også et alvorligt problem i Kenya.
Børn og unge i Kenya går ofte i overfyldte skoler, og selvom det er gratis at gå i skole i Kenya, skal forældre stadig betale uofficielle skolepenge og købe skolebøger og uniformer, som ikke alle har råd til.
Når barndommen er ovre, står unge overfor et hårdt arbejdsmarked, og mindst hver tredje unge kenyaner er arbejdsløs. På grund af tørke, mangel på jord og jobmuligheder migrerer mange unge fra landet til byen, og ender ofte i de farligste og mest underbetalte jobs.
Fakta om Kenya
- Kenya er mere end 13 gange så stort som Danmark.
- Kenyas hovedstad er Nairobi
- Der bor over 51 millioner mennesker i Kenya.
- 1,6 millioner kenyanere lever med hiv eller aids.
- For hver 100.000 børn, der bliver født, dør 510 kenyanske kvinder på grund af komplikationer under graviditet eller fødsel. I Danmark gælder det kun 6 kvinder.
- En kenyansk kvinde føder i gennemsnit 3,6 børn.
- En kenyansk kvinde kan forvente at leve i 68 år og en mand i 64 år.
Denne familie er en del af SOS Børnebyernes familieprogram i Eldoret. Foto: Jørgen Thomassen Hybler
Der tegnes i SOS-børnehaven i Buru Buru.
SOS Børnebyerne hjælper også i lokalsamfundene gennem vores forebyggende arbejde. Foto: Rory Sheldon
SOS-mor hjælper til med lektierne.
SOS Børnebyerne i Kenya
SOS Børnebyerne indledte sit arbejde i Kenya i 1971 og har i dag børnebyer i Eldoret, Nairobi, Mombasa, Kisumu, og Meru. SOS Børnebyerne Danmark finansierer børnebyerne i Nairobi og Eldoret.
Børnebyen i Eldoret blev åbnet i 1990, mens børnebyen i Nairobi blev åbnet i 1973. I børnebyerne får alle børnene et trygt hjem, kærlig omsorg, kompetent støtte og en uddannelse.
SOS Børnebyerne Danmark støtter også børnebyernes unge i overgangen til voksenlivet og i at få en uddannelse, ofte på kostskole eller i anden form for ungdomsuddannelse.
Styrker udsatte familier i lokalsamfundet
Allerbedst er det selvfølgelig, når børn kan blive boende i deres egen familie. Siden 1980’erne har SOS Børnebyerne udviklet programmer, der har til formål at styrke udsatte familier i lokalsamfundene. SOS Børnebyernes familieprogrammer forebygger, at børn mister deres familie.
Støtte til udsatte familier i lokalsamfundet forebygger, at fattigdom, uvidenhed eller sygdom fører til, at forældre må opgive deres børn. Derfor undervises familierne i ernæring, hygiejne og sundhed. Samtidig får familierne tilbud om relevant kompetenceudvikling, deltagelse i spare- og lånegrupper og på den måde mulighed for at starte indtægtsgivende virksomhed.
På den måde sikrer SOS Børnebyerne, at familierne får den rette hjælp, så de i fremtiden kan klare sig selv og passe godt på deres børn.
Fadderbarn i Kenya
- 40 procent af Kenyas befolkning er under 14 år.
- Mere end 2 millioner børn mangler en eller begge forældre.
- 850.000 børn har mistet en eller begge forældre til aids.
- 41 børn ud af 1.000 dør før, de fylder 5 år. I Danmark er tallet 4.
- 96 procent af de børn, der starter i 1. klasse, når til 5. klasse. Kun 42 procent fortsætter i overbygningen.
- 15 procent af børnene kommer aldrig i skole.
- 26 procent af alle børn under 5 år udvikler sig ikke, som de skal, på grund af moderat eller alvorlig under- eller fejlernæring.
Faktatallene er senest opdateret maj 2020. Hvis andre kilder ikke er angivet, stammer alle tal fra UNICEF, Verdensbanken og FN.
Fadderbarn Kenya
Kenya ligger på øst siden af Afrika. Landet grænser op til Etiopien, Somalia, Sydsudan, Tanzania og Uganda. Landets centrale placering har gjort det til et centrum, specielt for handel. Kenya er en tidligere britisk koloni, men fik sin selvstændighed i 1919.
Kenya har et befolkningstal på over 51 millioner mennesker. Det er ca. 10 gange så mange som i Danmark.
Bliv SOS-fadder
Som fadder for et barn eller en SOS Børneby, er du med til at give udsatte børn en ny chance i livet med masser af omsorg og kærlighed.
Støt nu