På en lille, smal træbåd står en dreng og vikler metervis af fiskegarn fri af hinanden. Båden er malet i blålige farver og salme 91 står skrevet med sort skrift på den. Det er en bøn om værn mod nattens rædsler.
Scenen udspiller sig ved den enorme sø Volta i Ghana, og drengen er højst sandsynligt langt væk hjemmefra og underlagt lokale fiskeres brutale arbejdsregime. Det anslås, at omkring 50.000 børn i alderen 5-17 år bliver brugt som billig arbejdskraft ved Volta-søen, hvor der blandt andet fiskes efter østers og malle. De fleste af børnene er købt af lederne af den lokale fiskeindustri – solgt af desperate forældre, som ikke ser anden udvej og stoler på fiskerne, der lover at passe godt på deres børn.
Et af de børn er Teye. For et par år siden var det ham, der stod på en båd og hev fiskegarn ind på tom mave.
”Min mor er blind, så da min far døde, var der ingen der kunne tage sig af os. Da jeg var 14 år gammel, besluttede hun sig for at sælge mig til en fisker for at tjene penge,” siger Teye, der i dag er 18 år.
Krokodiller i vandet
Børnene bor i små skure langs søen, og de ved aldrig, hvornår de bliver beordret ud at fiske. De kan blive vækket ved daggry og være væk helt til om aftenen. De får først mad, når de er tilbage på land, og deres chef er tilfreds med dagens fangst.
”Jeg var bange. Jeg havde aldrig været på en sø før og anede ikke, hvordan man sejler i kano. Jeg blev slået meget i begyndelsen, fordi jeg lavede fejl. Når vi var ude om natten, faldt jeg nogle gange i søvn i kanoen. Så sprøjtede min chef vand i ansigtet på mig og mindede mig om, at min mor havde solgt mig til ham, og at det var ham, der bestemte. Nogle gange hoppede jeg i vandet for at undvige hans slag. Så sejlede han fra mig og lod mig svømme hjem,” fortælle Teye.
Der lever både krokodiller, slanger og alligatorer i søen, hvor børnene fisker.
”Vi hører historier om børn, som bliver tvunget til at dykke under vand for at fikse garn, som har sat sig fast. Nægter du at hoppe i, bliver du tvunget til det. Det op til skæbnen, om du kommer op igen,” siger Klaus Quansah, socialarbejder for SOS Børnebyerne i Ghana.
Mens drengene er ude at fiske, har pigerne ansvaret for fangsten – fiskene skal ryges og sælges. Det er tungt fysisk arbejde for de ofte meget unge piger, som også risikerer at blive udnyttet seksuelt.
Nogle gange hoppede jeg i vandet for at undvige hans slag. Så sejlede han fra mig og lod mig svømme hjem
160 millioner børn er i arbejde
Konflikter, kriser og coronapandemien har tvunget flere ud i fattigdom, og ifølge Den Internationale arbejdsorganisation (ILO) arbejder 160 millioner børn verden over i stedet for at gå i skole. I Ghana er tallet cirka 2 millioner børn.
”Det er alarmerende tal. Vi må sørge for, at vi når flere af disse børn, så de i stedet kommer i skole,” siger Alexander Mar Kekula, nationaldirektør i SOS Børnebyerne i Ghana.
For et år siden indgik SOS Børnebyerne i Ghana et samarbejde med organisationen Challenging Heights, der de seneste par år har arbejdet for at gøre børn fri af fiskeindustrien langs Volta-søen. Nogle gange kan dialog frigøre børnene fra de uformelle aftaler, deres forældre har indgået på vegne af dem, andre gange må organisationen true med retsforfølgelse, fortæller Klaus Quansah.
Af to omgange og i flere år arbejdede Teye under urimelige forhold i fiskeindustrien. I dag er han med støtte fra SOS Børnebyerne i lære som mekaniker.
Her kan du læse mere om, hvordan du som fadder kan støtte børn som Teye.
Foto: Henry KD
Støtter forældre i at skabe en indkomst
Når Challenging Heights har hjulpet et barn fri af fiskeindustrien, flytter barnet i minimum seks måneder ind på et rehabiliteringscenter, før det bliver genforenet med sin familie.
”Tidligere var problemet dog, at Challenging Heights hjalp børnene fri, men ikke tog sig af forældrene og familiernes udfordringer, og her kommer SOS Børnebyerne så ind i billedet. For hvis vi ikke styrker familierne, går der ikke lang tid, før deres børn bliver sendt ud på ny eller bliver hentet tilbage af en voldelig fiskerileder,” siger Klaus Quansah.
SOS Børnebyerne samarbejder blandt andet med forældrene om, hvordan de kan skabe sig en indkomst. Det kan for eksempel være at sælge madvarer, de selv har dyrket, eller at ryge fisk i deres egen lille virksomhed.
Når der er lagt en realistisk plan, godkendes den af en komite, og der gives startkapital og udstedes mikrolån til at komme i gang – skal en familie for eksempel arbejde med fiskeri, er et køleskab noget af det første, der skal investeres i.
På et år har SOS Børnebyerne bidraget til, at 149 børn er sluppet fri af fiskeriet, og over 100 forældre og omsorgspersoner har fået støtte. SOS Børnebyerne følger jævnligt op på forældrenes arbejde og rådgiver i forhold til økonomistyring og markedsføring.
”Når vi styrker familier, redder vi børn og giver dem andre muligheder. Når forældrene har et job og kan forsørge deres familie, er det meget lettere for dem at være gode omsorgspersoner,” siger Klaus Quansah.
Glad mekanikerlærling
Teye endte desværre også tilbage i fiskeriet.
Efter at han med hjælp fra Challenging Heights vendte hjem til sin familie, var flere familiemedlemmer fortvivlede over, at han ikke længere sikrede dem penge. Det endte med, at Teyes ældste søster leverede ham tilbage til manden, som han arbejdede for i yderligere to år.
Teye var 17 år gammel, da han slap ud af fiskeriet for bestandigt og havde dermed gået glip af mange års skolegang. Det blev for svært for ham at komme i gang med skolen igen, og SOS Børnebyerne sørgede derfor for, at han kom i lære som mekaniker, hvor han i dag trives.
”Jeg er så glad for den mulighed. Jeg ville være død, hvis jeg ikke var blevet reddet,” siger Teye.
Når vi styrker familier, redder vi børn. Når forældrene har et job og kan forsørge deres familie, er det meget lettere for dem at være gode omsorgspersoner
Læs mere her
Støt udsatte børn
SOS Børnebyerne hjælper nogle af verdens mest udsatte børn.
Vi styrker sårbare familier, og vi hjælper børn, der har mistet omsorgen fra deres forældre.