
En gruppe kvinder er mødt op til informationsmøde om låne-sparegrupper i deres lokalområde. Alle kvinderne er klædt i rødlige farver, fordi det symboliserer, at de er med i samme gruppe.
En gruppe kvinder er mødt op til informationsmøde om låne-sparegrupper i deres lokalområde. Alle kvinderne er klædt i rødlige farver, fordi det symboliserer, at de er med i samme gruppe.
Radish er daglig leder af SOS Børnebyernes forebyggende arbejde for familier i Faridabad i Indien. Vi mødte ham til en snak om, hvordan SOS Børnebyerne i samarbejde med andre sektorer og myndighederne løfter lokalsamfundet.
Radish fortæller, at mange forældre ikke ser det at tage sig af børnene som deres primære opgave. Derfor bliver forældrene undervist i godt forældreskab og får redskaber til at tage sig af deres børn på en god måde. Familierne kan også få økonomisk støtte til skolematerialer og hjælp med skoleindskrivning. Forældrene lærer desuden om, hvor vigtigt det er, at deres børn går i skole.
I mange familier i Indien er det for eksempel almindeligt, at pigerne tages ud af skolen, når de bliver teenagere, så de kan arbejde som tjenestepiger og tjene til familiens overlevelse. Men hvis forældrene ved, at skolegang er vigtigt, og de kan forsørge familien uden børnenes hjælp, kan pigerne fortsætte i skolen.
Familierne skal typisk bruge nogen tid på at forstå, at SOS Børnebyernes støtte vil hjælpe dem, siger Radish. De skal bearbejde det og blive klar. For mændene tager det som regel længere tid. Men når de ser, at kvinderne bliver stærkere, og lærer, hvad kvinderne gør i forhold til eksempelvis børneopdragelse, bliver mændene også klar over vigtigheden.
Forebyggende indsatser i Faridabad
- Undervisning i godt forældreskab, indkomstgenererende aktiviteter og ernæring og sundhed.
- Temadage om rettigheder.
- Hjælp til at blive registreret hos myndighederne – få ID, sundhedsforsikring, fødselsattest mm.
- Helbredsundersøgelse to gange om året i samarbejde med andre aktører.
En gruppe af kvinder, der kender deres værd, bliver stærkere
En del af SOS Børnebyernes indsats går ud på at starte låne-sparegrupper, hvor medlemmerne sammen sparer op for at kunne starte forretning. Låne-sparegrupperne består af mellem 11 og 18 kvinder per gruppe. De er organiseret, så tre kvinder er ansvarlige på skift. I begyndelsen lagde kvinderne hver 100 rupees i puljen om måneden (godt 8 danske kroner), men allerede året efter steg det til 200 rupees, fordi kvinderne havde lært at tjene penge.
SOS Børnebyerne faciliterer grupperne – men det er kvinderne selv, der gør arbejdet.
Grupperne mødes to gange om måneden. Efter omkring fem år kan grupperne køre videre uden støtte.
”Når først én har lært at løse et problem, kan hun hjælpe de andre‟, siger Radish og fortsætter: ”Som gruppe af kvinder, der kender deres rettigheder og deres værd, bliver de stærkere. Nu kan de håndtere deres egne udfordringer”.
SOS Børnebyernes arbejde for familier i Indien fokuserer også på børn og unges rettigheder. Mød 15-årige Meena, som spiller teater og er med i børneparlamentet.
Læs meget mere her
Støt børn og unge
SOS Børnebyerne hjælper børn og unge verden over. Vi støtter familier, der lever under svære vilkår, og vi hjælper børn og unge, der har mistet deres forældres omsorg.
Sådan kan du støtte