25-årige Swabrina voksede op på et børnehjem i Mombasa. Da hun som 18-årig blev myndig, følte hun sig overladt til sig selv. Hun hang ud på gaden med andre unge og overlevede fra dag til dag med uformelt arbejde som f.eks. rengøring og gadesalg. Samtidig blev hun gravid, hvilket gjorde hende endnu mere fortvivlet.
I Østafrika siger man, at et barn bliver født med ”et stykke brød i munden”, som betyder, at et barn bringer en velsignelse med sig. Og det var måske også tilfældet for Swabrina og den datter, hun fødte i 2021.
For i 2022 blev hun kontaktet af SOS Børnebyerne i Mombasa, der inviterede hende med i en gruppe af tidligere anbragte unge. De unge er en del af indsatsen ”Leave No Youth Behind” og er finansieret af SOS Børnebyernes strategiske partnerskab med Danida.
Hos SOS Børnebyerne fik Swabrina og omkring 50 andre unge, der også havde været anbragt uden for hjemmet, psykologisk støtte og seksualundervisning.
Swabrina lærte, hvordan hun kunne sige fra over for diskrimination. Hun fik en stærkere stemme til at bekæmpe vold mod kvinder og blev opmærksom på, at anbragte unge har de samme rettigheder som alle andre.
”Problemet for tidligere anbragte unge er, at de ikke får de samme tilbud som andre unge. Vi har ikke et netværk, der kan støtte os i forhold til uddannelse og job. Vi mangler den psykologiske støtte til at skabe os et godt liv,” siger Swabrina.
Leave No Youth Behind CBO (Community Based Organization) blev stiftet i 2022 og fungerer som et fristed og fællesskab for unge med anbringelsesbaggrund.
I dag har organisationen 125 medlemmer.
Leave No Youth Behind CBO står bag en række initiativer, herunder:
I løbet af undervisningsforløbet gik det op for Swabrina, at der manglede en forening, der kunne hjælpe tidligere anbragte unge med at blive mentalt robuste.
Derfor grundlagde hun – sammen med 10 andre – en organisation, der skulle være samlingspunkt og fristed for unge som dem. Organisationen hedder ”Leave No Youth Behind CBO”, hvor CBO står for ”Community Based Organization”. Swabrina blev valgt som organisationens leder.
Siden organisationen blev stiftet i 2022, har den fået 125 medlemmer og søsat en lang række initiativer. Den har skabt en tryghedsgruppe, hvor de unge kan dele deres bekymringer og erfaringer. Den har plantet marker med grøntsager og indsamlet tøj og hygiejnebind til udsatte unge i lokalsamfundet.
Nu arbejder organisationen også på at få politisk indflydelse. Derfor sendte de blandt andet et forslag til amtsregeringen i Mombasa om at prioritere unge, der har været anbragt. Derudover mødte de talstærkt op, da der for nylig var demonstrationer på tværs af Kenya mod drab på kvinder.
”Vores mål er at få folk til at forstå, at anbragte unge har præcis de samme rettigheder som alle andre,” siger Swabrina.
I indsatsen “Leave No Youth Behind” arbejder SOS Børnebyerne for at skabe bedre vilkår for børn og unge med anbringelseserfaring i Kenya, Etiopien og Somaliland.
Indsatsen skal være med til at sikre en god overgang til voksenlivet.
De unge modtager blandt andet støtte til grønne jobs som f.eks. hydroponisk landbrug eller affaldssortering. Der er også øget fokus på mental, seksuel og reproduktiv sundhed.