Forside / Sådan hjælper vi / Plads til alle / Børns rettigheder
For at sikre børns rettigheder er alle verdens lande undtagen USA blevet enige om et regelsæt, der definerer, hvordan alle børn og unge under 18 år skal beskyttes og behandles for at sikre, at alle børn og unge overalt i verden har de samme rettigheder.
Regelsættet trådte i kraft den 20. november 1989 og fik det officielle navn FN’s Konvention om Barnets Rettigheder, men er bedre kendt som Børnekonventionen. Konventionen er helt central for SOS Børnebyernes arbejde.
Find spændende undervisningsmateriale om børnerettigheder her
Alle børn har ret til sund mad, rent drikkevand, lægehjælp og et trygt hjem. Når forældre ikke har mulighed for at tage sig af deres barn, kan SOS Børnebyerne træde til og arbejde for, at barnet får en tryg og kærlig opvækst.
Hvis barnet kan bo hos familiemedlemmer eller andre voksne, som de er trygge ved, er det oftest den bedste løsning. Det kan være bedsteforældre, ældre søskende eller en nabo. Et andet alternativ kan være en plejefamilie. Familierne får hjælp gennem SOS Børnebyernes forebyggende arbejde, så de kan klare sig.
Hvis et barn ikke har nogle familiemedlemmer eller bekendte, som kan tage sig af barnet, kan de få et nyt hjem i en SOS-børneby.
Man vurderer, at der på verdensplan er mellem 140 og 220 millioner børn, der ikke har forældre, der kan tage sig af dem. I Østafrika har omkring ti procent af alle børn oplevet omsorgssvigt.
SOS Børnebyerne arbejder for børn og unges ret til at blive passet på, både i vores forebyggende arbejde for at styrke udsatte familier, så børnene kan få en tryg opvækst, og ved at tage os godt af de børn, der bor i en børneby.
Børn og unge, der ikke har voksne til at passe på sig, er nemlig i særligt høj risiko for omsorgssvigt, overgreb, vold eller misbrug – og hvis børn har oplevet vold eller overgreb, er de i risiko for selv at gentage mønstrene, når de bliver voksne.
SOS Børnebyerne hjælper nogle af verdens mest udsatte børn og unge. Som SOS-fadder kan du være med til at give dem en bedre fremtid.
Alle børn har ret til at udvikle sig, både ved at gå i skole, ved at have fritid og gennem at lege og have gode sociale relationer. De børn, der vokser op i en børneby, går i skole og får en uddannelse, hvad enten de skal læse videre, lære et håndværk eller måske starte en forretning.
Gennem vores forebyggende arbejde hjælper SOS Børnebyerne også udsatte børn i lokalområderne til at komme i skole, udvikle sig og få et godt fundament.
Alle børn har ret til at blive hørt. Børnekonventionen sikrer børn og unges ret til indflydelse, ytringsfrihed og medbestemmelse. Men i mange lande er det ikke en selvfølge, at børn og unge kender deres rettigheder og får mulighed for at gøre deres indflydelse gældende.
SOS Børnebyerne arbejder for, at børn skal have en stemme – både praktisk i vores arbejde for udsatte børn og familier og ved at påvirke myndighederne til at tage børns rettigheder alvorligt.
SOS Børnebyerne hjælper nogle af verdens mest udsatte børn. Vi styrker sårbare familier, og vi hjælper børn, der har mistet omsorgen fra deres forældre.
Sådan kan du støtte