Plads til alle Respekt for kultur og tro
Mangfoldighed i børnebyerne
SOS Børnebyerne arbejder uafhængigt af religion og politik over alt i verden. Det betyder, at uanset om et barn er hindu, katolik, muslim eller andet, er der altid plads til barnets kulturelle ophav i den børneby, de bor i. I en børneby er religioner ofte blandet på kryds og tværs, og det giver børnene mulighed for at lære om de forskellige syn på verden, man kan have.
Respekt for religion og kulturelt ophav
I mange lande er religion en integreret del af hverdagen, og hvis børnene i børnebyen vokser op helt uden religion, vil de stå uden for deres samfund og være anderledes end de kammerater, de går i skole med. Desuden kræver et frit valg en grundlæggende viden om forskellige religioner. Børnene tvinges ikke til religiøse handlinger, og de beslutter selv i samråd med deres SOS-mor, om de ønsker at deltage.
Fakta
- FNs Børnekonvention er udgangspunktet for SOS Børnebyernes arbejde
- Børnekonventionen fastslår, at alle børn har ret til frit at bestemme og praktisere deres tro.
- En børneby rummer ofte forskellige trosretninger med hver deres sæt af traditioner.
Der skal være plads til alle
Religioner kan være blandet på kryds og tværs i en børneby. For eksempel er der både jøder og muslimer i børnebyerne i Israel og De Palæstinensiske Selvstyreområder, og i Sri Lanka er der kristne, hinduer, muslimer og buddhister. I børnebyerne er det ikke noget, man skeler til.
Det er vigtigt, at børnene vokser op med egne traditioner og tro, men også med respekt for og indsigt i de andre børns religioner og kulturer. Det er for eksempel helt almindeligt, at man hjælper hinanden i højtiderne på tværs af kulturel baggrund.
Børnene opdrages normalt med den religion, deres biologiske forældre havde, eller som er mest almindelig i det samfund, hvor børnebyen ligger. Et barn bor for så vidt muligt i en SOS-familie, hvor moren og børnene har samme religion, så børnene har mulighed for at lære traditioner og ritualer.
Hjælp udsatte børn
Du kan hjælpe udsatte og forældreløse børn ved at blive SOS-fadder for en børneby eller barn.
Højtider hos den biologiske familie
Forberedelser til højtider fylder meget i børnebyerne. Men det er ikke alle børn, der fejrer højtiderne i børnebyen. Mange af børnene, der bor i børnebyerne, har heldigvis stadig biologiske slægtninge, og flere tager hjem til familien til for eksempel jul eller Eid. Det er vigtigt for børnene at vide og opleve, at selv om deres familie måske ikke er i stand til at tage sig af dem, så kan de stadig holde kontakten.
Alverdens højtider
Der bliver fejret mange forskellige højtider i børnebyerne verden over. Her kan du gå på opdagelse og læse mere om traditioner og fejringer rundt om i verden.
Læs mere om, hvordan højtider fejres
Støt udsatte børn
SOS Børnebyerne hjælper nogle af verdens mest udsatte børn. Vi styrker sårbare familier, og vi hjælper børn, der har mistet omsorgen fra deres forældre.
Sådan kan du støtte