Mental støtte er en nødvendighed
Posttraumatisk stress-syndrom, depression, søvnmangel, angst og panikanfald.
Det er nogle af de typiske mentale lidelser, børn i krig udvikler. Det kan være som følge af at miste familiemedlemmer, at blive tvunget til at flygte fra deres hjem, at være vidne til eller selv blive udsat for vold og trusler eller blive skilt fra deres forældre. Psykologisk støtte har derfor høj prioritet i SOS Børnebyernes nødhjælpsarbejde i forbindelse med krigen i Ukraine.
“Mental støtte er en absolut nødvendighed,” siger Yevgeniya Rzayeva, SOS Børnebyernes Emergency Response Manager, der flyttede fra Kyiv til Warsawa som følge af invasionen.
Langsigtet støtte og hjælp
Mobile teams af psykologer har nået mere end 2000 mennesker i forskellige dele af Ukraine, hvor de har arbejdet med de ukrainske børn for at lære dem teknikker, der kan reducere stress, frygt og angst. SOS Børnebyerne i Polen er også ved at åbne en række centre for ukrainske flygtninge, hvor de får adgang til psykolog- og psykiatrisk hjælp, rehabilitering og terapi på deres modersmål.
“Vi spurgte os selv, hvad vores kernekompetence er, og det er at give børn langsigtet støtte og hjælp og det bedst mulige miljø at vokse op i. Børn, der ankommer fra det krigshærgede Ukraine, har måske set ting, intet barn nogensinde burde være vidne til. For at komme videre i deres liv, har de brug for psykologhjælp – fagpersoner, de kan snakke med om deres traumer. Det er det, centrene kommer til at tilbyde alle, og altså ikke kun flygtninge, der ikke er en del af vores programmer,” siger Tomasz Wodzynski fra nødhjælpsteamet hos SOS Børnebyerne i Polen.
Børn på flugt
Siden krigens begyndelse 24. februar 2022 er syv millioner ukrainere blevet internt fordrevne. Syv øvrige millioner er flygtet ud af landet, hvoraf 2,5 millioner af dem er børn.
Giv et bidrag til Ukraines børn her
En tryg base i en utryg tid
SOS Børnebyerne i Polen og Ukraine har lige siden invasionens begyndelse arbejdet tæt sammen om at hjælpe ukrainere på flugt og børn fra børnebyer med transport, logi og basale fornødenheder. Fire børnebyer i Polen har taget varmt imod plejefamilier og evakuerede børn.
“Vi forsøgte at tage os af dem på samme måde, som vi gerne selv behandles i en sådan situation: Vi ønskede at få dem til at føle sig så trygge som overhovedet muligt,” siger Barbara Michota, viceleder af børnebyen i Krasnik.
“Vi ankom tidligt om morgenen, men alt var allerede forberedt til os: vores værelse, mad og tøj. Alle de ansatte stod klar til at tage imod os,” fortæller Nataliia Herasymenko, der sammen med sit barn var blandt de plejefamilier, der blev evakueret til børnebyen i Krasnik i Polen.
Jiu-jitsu og fitnesshold
I alle de polske indsatser har børn, plejeforældre og andre omsorgspersoner adgang til psykologhjælp, og meget traumatiserede børn får også psykiatrisk hjælp. Fysisk aktivitet spiller også en stor rolle i arbejdet med at passe på børnenes og deres omsorgspersoners mentale helbred.
SOS Børnebyerne har oprettet fitnesshold for plejemødre, hvor de kan lære hinanden at kende og reducere stress, og børn kan dyrke jiu-jitsu og anden sport, der integrerer dem med de andre børn, får dem til at tænke på andet end krig og hjælper med at stabilisere deres følelser. I arbejdet benytter SOS børnebyerne den såkaldte TeamUp-metode målrettet flygtningebørn, der er udviklet af NGO’en War Child Holland. TeamUp er tidligere blevet brugt af SOS Børnebyerne i Grækenland, Italien og Sverige.
“Styrken i TeamUp er humor, dybfølt latter og positive følelser, der aktiverer andre dele af hjernen end dem, der udløser frygt, stress og en følelse af fare. Derudover giver aktiviteterne os mulighed for at observere børnene og identificere dem, der har behov for mere specialiseret hjælp,” siger psykolog Aleksandra Sikorska, der også understreger, at omsorgspersonernes mentale tilstand er afgørende for børnenes.
“Når omsorgspersoner er bange og bekymrede, er børn endnu mere bange og bekymrede,” fortæller hun.
Læs mere om, hvordan vi hjælper Ukraines børn.
“Nogle ukrainske børn har set ting, intet barn nogensinde burde være vidne til”
Hjælp børnene i Ukraine
Bliv SOS-fadder i Ukraine og bidrag til, at krigsramte børn får en lysere fremtid.
Bliv SOS-fadder