
Kunder i butikken. Reenas grøntsager er i høj kurs hos områdets beboere.
”
Det er dejligt, at jeg kan have min butik her hvor jeg bor, for så kan jeg samtidig holde øje med mine børn
“
Forside / Sådan hjælper vi / Et trygt hjem / Forebyggende arbejde / Stærke indiske kvinder knokler for en bedre fremtid
I et af Indiens slumområder bor tusindvis af familier side om side i faldefærdige bygninger. Men det var også her, vi mødte en gruppe stærke indiske kvinder med drømme om fremtiden.
Kunder i butikken. Reenas grøntsager er i høj kurs hos områdets beboere.
I et lille lokalsamfund i et af Indiens mange slumområder holder kvinderne sammen. Noget så enkelt som at få en symaskine eller en lille nudelbod har ændret hverdagen for kvinderne – og gennem låne-sparegrupper har de fundet ud af, hvor stærke de er, når de støtter hinanden.
Sammen kan de få ting til at ske, og sammen kan de skabe en bedre fremtid for sig selv, deres familier og hinanden. Det gør de blandt andet ved at støtte op om hinandens små forretninger, hvor de køber grøntsager, stof, tøj og andre fornødenheder.
Her kan du møde nogle af de seje, indiske kvinder.
32-årige Reena har det varmeste og mest smittende grin. Da vi møder hende, er hendes datter lige kommet hjem, mens hendes søn stadig er i skole.
Før i tiden gik Reena hjemme og passede børn. For at få det til at løbe rundt, måtte familien låne penge hist og her med høje renter. Men en dag hørte Reena om SOS Børnebyernes låne-sparegrupper i området. Hun opsøgte selv SOS Børnebyerne og kom med i en gruppe.
Nu sælger Reena friske grøntsager, som hun køber på det lokale marked, og der er stor efterspørgsel på hendes varer. Da vi besøger hende, har hun travlt i sin grøntsagsbod, som hun har foran sin egen hoveddør.
Devi har altid kunnet sy, og før hun blev gift, syede hun en lille smule for andre. For nogle år siden fik hun en symaskine af SOS Børnebyerne, men før hun kom med i låne-sparegruppen, var hun hjemmegående og kendte ingen i nabolaget.
Men Devi er modig og hårdtarbejdende, og som 27-årig har hun nu en lille skrædderbutik. Her syr hun syr tøj, reparerer og sælger stof. Med fire døtre i alderen 12 til tre år at tage sig af, havde hendes muligheder ikke været store uden låne-sparegruppen og det netværk, der følger med.
Nu kender Devi alle i området, og ikke mindst kan hun forsørge sin familie og tør drømme om en bedre fremtid – en fremtid, hvor hun gerne vil udvide sin butik.
Børn har det bedst med at vokse op i deres egen familie, hvis familien kan tage vare på børnene. Derfor består en stor del af SOS Børnebyernes forebyggende arbejde i at give familier bedre muligheder for at tage sig af deres børn og sørge for at opfylde deres behov.
Læs mere om SOS Børnebyernes forebyggende arbejde i Indien her.
Mira på 32 år har tre piger på 11, 7 og 1 år. SOS Børnebyerne støttede Mira ved at give hende en lille bod, og det har ændret alt for familien. Nu kan hun forsørge sig selv og sine børn.
Før Mira fik sin nudelbod, var hun ligesom mange andre indiske kvinder hjemmegående. Hun kom ikke ud og kendte ikke andre i lokalområdet.
I dag ser hendes hverdag anderledes ud: Mira har succes med sin bod, hvor hun laver retter med nudler og grøntsager, som er blevet meget populære i lokalområdet. Familien bor på et hjørne, hvor mange kommer forbi. Derfor kan Mira drive sin nudelbod lige uden døren, så hun samtidig kan passe på sine døtre.
SOS Børnebyerne hjælper børn og unge verden over. Vi støtter familier, der lever under svære vilkår, og vi hjælper børn og unge, der har mistet deres forældres omsorg.
Sådan kan du støtte