SOS Børnebyerne gennemfører lige nu en forandringsproces, der på flere områder gradvist ændrer den måde, organisationen arbejder på. Institutionelle præg skal mindskes, samarbejdet med lokale partnere og myndigheder styrkes, og antallet af omsorgsløsninger blive større.
Forandringerne er en del af SOS Børnebyernes 2030-strategi, er baseret på FN’s retningslinjer og drevet af SOS Børnebyernes internationale organisation. De skal gøre organisationens arbejde mere tidssvarende og i tråd med nyeste viden og forskning.
Mere forebyggende arbejde
En af de væsentligste forandringer er, at SOS Børnebyerne i fremtiden skal arbejde endnu mere forebyggende. Forebyggende arbejde, hvor vi støtter udsatte familier, så de ikke bliver splittet ad, er mere effektivt end arbejdet i børnebyer. SOS Børnebyerne kan dermed hjælpe flere børn. Et led i den udvikling er, at mange af de børn, der i dag bor i børnebyer, flytter tilbage til deres familier, hvor det er muligt – børnene bliver på fagsprog ’reintegreret’. Hvis begge deres forældre er døde, eller ikke er i stand til at tage sig af dem, kan børnene for eksempel med hjælp fra SOS Børnebyerne flytte hjem til en onkel, en tante eller deres bedsteforældre.
”Ved at arbejde på denne måde kan vi gøre en større forskel. Alle fagfelter udvikler sig. SOS Børnebyerne har sikret, at mange, mange børn har overlevet. Men det ville være mærkeligt, hvis vi kunne operere i 75 år uden at ville gøre tingene på en anden måde. Resten af samfundet har også ændret sig, verden har ændret sig, børnesynet har ændret sig,” siger Lene Godiksen, chefkonsulent hos SOS Børnebyerne.
Færre institutionelle præg
Viften af måder, SOS Børnebyerne hjælper børn på, bliver fremover større og mere forskelligartet. Sådan sørger vi for, at vi hjælper et barn bedst muligt. Derfor skal SOS Børnebyerne med tiden mindske institutionelle præg. Det gælder både de synlige som logoer og skilte og de usynlige som regler og procedurer, der ikke tager nok hensyn til det enkelte barn. For eksempel kan vi hjælpe mange børn, der tidligere ville få et hjem i en børneby, mere målrettet. Måske skal barnet i plejefamilie eller blot bo i børnebyen en overgang, mens dets forældre får den nødvendige hjælp til igen at kunne tage sig af barnet.
”Selvom vi har lokale kontorer og ansatte, har vi en international model, der ser næsten ens ud i alle lande. I fremtiden vil vi se større forskelle i vores arbejde – nogle steder vil vi arbejde med børn, der lever på gaden, andre steder med fokus på børn med handicaps,” siger Lene Godiksen.
Børnebyer forandrer sig
Arbejdet er i fuld gang. På den anden side af 2030 vil en stor andel af SOS Børnebyernes børnebyer således være forandret. Nogle børnebyer vil blive fuldt integreret i lokalsamfundet, sådan at SOS-familierne flytter ud og bor i almindelige huse og på den måde får et liv, der minder mest muligt om familiernes i samfundet omkring dem – til fordel og glæde for både børn og omsorgspersoner.
Andre børnebyer får en helt ny funktion og bliver måske væresteder for teenagere eller socialcentre for beboere i lokalsamfundet.
”FN fraråder at placere børn i store institutioner, hvor de bliver behandlet som en masse. Børn trives bedst mindre steder, der er mere lokalt integrerede. Det kan for eksempel være ’small group homes’ til teenagere, som har levet på gaden. De kan ikke lige pludselig fungere i en plejefamilie, fordi de er vant til at klare sig selv og overleve på gaden alene, men de kan støttes i at bo sammen med andre unge,” siger Lene Godiksen.
Det ville være mærkeligt, hvis vi kunne operere i 75 år uden at ville gøre tingene på en anden måde
Lokale samarbejdspartnere
SOS Børnebyerne Danmark samarbejder altid med SOS-organisationen i et givent land, og den lokale SOS-organisation arbejder sammen med en række forskellige lokale samarbejdspartnere og myndigheder. I fremtiden får de lokale samarbejdspartnere endnu større ansvar, både når det handler om at vurdere, hvilken slags støtte et barn har brug for, og når arbejdet rent praktisk skal udføres. SOS Børnebyerne i det pågældende land vil stadigvæk koordinere indsatserne omkring det enkelte barn og yde omsorg, men det vil ske i større samspil med lokale samarbejdspartnere og på en måde, der sikrer, at myndighederne lever op til deres ansvar for at beskytte børns rettigheder, for eksempel retten til familieliv, identitet og udvikling.
”Lokale samarbejdspartnere kan bistå med kompetencer, vi ikke har – det kan for eksempel være at yde juridisk bistand til børn, der har været på kant med loven,” forklarer Lene Godiksen.
Essensen er den samme
En anden stor opgave bliver at følge og fortsat støtte de børn og unge, vi hjælper, når de for eksempel er flyttet hjem til et familiemedlem eller som unge voksne skal til at klare sig selv. For de nye måder at arbejde på ændrer ikke ved essensen af SOS Børnebyerne: at beskytte børns rettigheder, at drage omsorg og sikre tryghed for udsatte børn og at forebygge, at børn mister forældreomsorgen – nu og her og på den lange bane.
SOS Børnebyernes årsrapport 2023
SOS Børnebyernes årsrapport 2023 har fokus på forandring – i verden og i den måde, SOS Børnebyerne arbejder på.
Læs meget mere her
Støt udsatte børn
SOS Børnebyerne hjælper nogle af verdens mest udsatte børn. Vi styrker sårbare familier, og vi hjælper børn, der har mistet omsorgen fra deres forældre.
Sådan kan du støtte