I et åbent lokale sidder en gruppe kvinder ganske tæt, side om side. Alle klædt i lilla kitler. Der broderes, hækles og sys i farvestrålende mønstre ud fra gamle traditioner, som de har lært hjemmefra eller blevet oplært i på værkstedet. På hylderne ligger garnnøgler i alverdens nuancer og der er gang i produktioner alle vegne. Nogle er tydeligt rutinerede i at hækle, en kvinde får hæklet en lille bamse, mens hun går rundt i værkstedet og en anden broderer de fineste blomster på en maskine.
Foreningen “Ruaspa Muspay”
Kvinderne er en del af foreningen ”Ruaspa Muspay” (En drøm bliver til virkelighed), som har til huse i nabolaget Hoyada i Ayacucho-regionen. Foreningens navn lever i den grad op til virkeligheden. I værkstedet hjælper de hinanden med at skabe flot håndværk, som kan blive solgt på markedet og i udlandet. Kvinderne, der alle bor i lokalområdet, møder og arbejder, når de kan, og når der er ordrer. Arbejdet er fleksibelt, så de kan arbejde, mens de ser efter deres små børn -enten i værkstedet, eller i deres eget hjem.
I 2021 vandt kvinderne på værkstedet en pris på et stort marked. Med prisen fulgte et præmiebeløb, som de købte vævemaskiner for. På den måde kan de få lavet flere ting på kortere tid.
SOS Børnebyerne har kæmpet for børn, unge og deres familiers rettigheder i Ayacucho-regionen siden 2006 – bl.a. gennem finansiering fra Danmark.
En del af et fællesskab
SOS Børnebyerne har arbejdet tæt sammen med mødrene i kvarteret siden 2018. Her har de hjulpet og hjælper stadig kvinderne med at yde støtte og rådgivning i forældreskab, økonomistyring og håndtering af udfordringer i familien. Tidligere var mange af mødrene alene i deres hjem, passede børn og hus, væk fra andre kvinder i lignende situationer. Mange følte sig alene og var uden midler til at ændre deres egen situation.
Ildsjælen Reyna
SOS ville gerne lave noget med kvinderne, og spurgte dem, hvad de kunne lave. Kvinderne kom på, at de kunne strikke og hækle. SOS har derfor støttet dem i at starte deres eget sted, og blive etableret som forening. Reyna, som er grundlægger og leder af foreningen, er en sand ildsjæl og pioner og har stillet sit eget hjem og tilhørende grund til rådighed som rammerne for foreningen. Hun fortæller stolt om projektet og at målet er, at arbejde med alle kvinder og mødre i området, som står i en svær situation. Nye kvinder kommer til ved at blive inviteret af eksisterende mødre eller anvises af kommunen.

Reyna er leder af foreningen – og stolt af projektet.
Rettigheder gennem korssting
I værkstedet går snakken livligt på spansk og quechua. Nogle har taget deres børn med, som trygt leger rundt omkring, mens kvinderne er travlt beskæftiget med strikkepinde, hæklenåle og vævemaskiner. Kvinderne taler sammen om de emner, som fylder hos dem. Partnervold er et udbredt problem i området. Men mange ser sig nødsaget til at acceptere det, fordi de er økonomisk afhængige af deres partner. Når forældre står i en sårbar situation, er det svært at give børnene den omsorg, de har brug for.
SOS arbejder derfor tæt sammen med lokale partnere og lokalsamfund for at klæde forældrene godt på til at tage vare på sig selv og deres børn. Blandt andet gennem kurser, hvor forældrene kan få de færdigheder, de har brug for til at få et job eller starte en virksomhed. På den måde får hele familien forbedret deres levevilkår. Kvinderne har vist stort initiativ og dedikation i projektet. Deres drøm er at finde en vej ud af fattigdommen og skabe en bedre fremtid for deres børn. Og de er alle godt på vej.
Vi styrker familiers økonomiske og sociale kompetencer
Verden over støtter SOS Børnebyerne familier, der står i en udsat situation. Gennem skræddersyet hjælp til den enkelte familie styrker vi familiernes økonomiske og sociale kompetencer. På den måde kan familierne skabe en bedre fremtid for deres børn.
Læs om SOS Børnebyernes forebyggende arbejde her.
Læs meget mere her
Bliv SOS-fadder
Som fadder for et barn eller en SOS Børneby, er du med til at give udsatte børn en ny chance i livet med masser af omsorg og kærlighed.
Støt nu