Om SOS Børnebyerne
Støt vores arbejdeBørn og unge har ret til omsorg, udvikling og et værdigt liv. Dét er kernen i SOS Børnebyernes arbejde. SOS Børnebyerne arbejder for at beskytte børn og unge og fremme deres rettigheder. Vi anerkender børn og unge som ligeværdige, selvstændige individer, der ikke tilhører hverken forældre eller system, men er i deres egen ret – og den ret inkluderer en tryg barndom med kærlig omsorg for det enkelte barn eller unge menneske.
Læs mere om SOS Børnebyernes børne- og ungesyn
Vores arbejde
Socialt forebyggende indsatser og programmer
Børn og unge har det som udgangspunkt bedst i deres biologiske familier, hvis familierne har tilstrækkelige ressourcer og kan yde omsorg. Derfor arbejder SOS Børnebyerne primært forebyggende for at styrke forældrenes mentale overskud, omsorgsevner og adgang til en stabil privatøkonomi. Vi arbejder langsigtet med familier, der lever under svære vilkår, så de kan skabe sig et bedre livsgrundlag. SOS Børnebyerne støtter blandt andet familier med uddannelse, rådgivning, økonomisk hjælp og psykosocial støtte, så de kan give deres børn en kærlig opvækst i trygge rammer.
Læs mere om, hvordan SOS Børnebyerne arbejder forebyggende
Omsorgsløsninger for børn og unge uden forældreomsorg
Hvis et barns forældre, familie eller de ansvarlige myndigheder ikke kan yde omsorg, træder SOS Børnebyerne til og sørger for, at barnet eller den unge kan vokse op i trygge rammer med stabile relationer, der yder kærlig omsorg, og at de får plads til leg og udvikling. Det har vi gjort gennem 75 år; Førhen primært i børnebyer over hele verden, men i dag sker det via en bred vifte af løsninger, fra plejefamilier til slægtspleje.
SOS Børnebyerne tager udgangspunkt i det enkelte barn eller unge menneskes livssituation, og vi inddrager vi børn og unges perspektiver, så de oplever at blive lyttet til og taget alvorligt. Samtidig er det altid princippet om barnets bedste, der er udgangspunktet for de beslutninger, der omhandler børn og unges liv, og vi tilstræber altid den højeste kvalitet og relevans i den løsning, vi bidrager med.
Læs mere om, hvordan SOS Børnebyerne arbejder med omsorgsløsninger

SOS Børnebyernes historie
Den internationale føderation SOS Children’s Villages International er en af verdens største ngo’er, der arbejder i mere end 130 lande – og verdens største med fokus på børn og unge, der mangler forældreomsorg, har manglet omsorg eller er i risiko for at komme til det.
I SOS Børnebyerne i Danmark samarbejder vi særligt tæt med SOS-organisationerne i vores syv fokuslande.
SOS Children’s Villages International er grundlagt i 1949 og har lige siden arbejdet for at børn og unge, der har mistet forældreomsorg, kan vokse op i trygge, stabile og kærlige rammer.
I Danmark har SOS Børnebyerne eksisteret siden 1964, hvor fonden SOS Børnebyerne Danmark blev grundlagt.
Foto: Katja Snozzi
Humanitære indsatser og langsigtet udvikling
En del af de lande, som SOS Børnebyerne arbejder i, er påvirket af konflikter og klimaforandringer, som giver svære betingelser for et godt familieliv og opfyldelse af den enkeltes rettigheder. SOS Børnebyerne er til stede i over 130 lande i kraft af de nationale SOS-organisationer. Det betyder, at vi hurtigt kan træde til med støtte til børn, unge og familier under naturkatastrofer, konflikter eller krig. Det betyder også, at SOS Børnebyernes tilstedeværelse er permanent, og ikke er afhængig af en katastrofe eller krig. Derfor arbejder vi for at integrere vores programmer, så vi kobler langsigtet udviklingsarbejde med humanitære indsatser, og dermed bidrager til at udvikle større modstandskraft i befolkningerne.
Læs mere om, hvordan SOS Børnebyerne hjælper, når katastrofen rammer
SOS Børnebyerne beskytter og fremmer børn og unges rettigheder
Vores tilgang til arbejdet for børn, unge og familier er rettighedsbaseret. Det betyder, at vi oplyser børn, unge og familier om deres rettigheder, og at vi støtter dem i at tale deres egen sag. SOS Børnebyerne arbejder desuden for at påvirke myndigheder og andre samfundsaktører, så de bedre kan leve op til deres forpligtelser og ansvar for at opfylde de rettigheder, deres borgere har krav på.
Vi samarbejder tæt med SOS-organisationerne i vores syv fokuslande for at sikre mere ligeværdige partnerskaber samt bedre sparring og vidensdeling med vores kolleger. På den måde kan vi i fællesskab opbygge flere stærke partnerskaber med civile og institutionelle aktører som f.eks. andre organisationer, erhvervsliv, uddannelsesinstitutioner og myndigheder.
Vi er uafhængige af politiske og religiøse dagsordener
SOS Børnebyerne opererer uafhængigt af politiske og religiøse interesser, og vi beskytter og fremmer rettigheder for børn, unge og familier, der lever i særligt sårbare positioner, uanset hvor i verden de befinder sig. SOS Børnebyerne taler direkte til regeringer, myndigheder og andre beslutningstagere for overholdelsen af rettigheder, både nationalt og internationalt, og vi siger tydeligt fra, når børn og unges rettigheder ikke respekteres, uanset hvilken part der træder deres rettigheder under fode.

SOS Børnebyernes arbejde er rettighedsbaseret
SOS Børnebyerne er en børnerettighedsorganisation, og fundamentet for vores arbejde er blandt andet FN’s Børnekonvention, Resolutionen om Børns Rettigheder af 2019, Menneskerettighedskonventionen, Genevekonventionen, FN’s retningslinjer for omsorg for børn og unge, der ikke kan vokse op hos deres biologiske forældre samt Den Europæiske Menneskerettighedskonvention.
Foto: Frank May/SOS Kinderdörfer
Støt børn og unge
SOS Børnebyerne hjælper børn og unge verden over. Vi støtter familier, der lever under svære vilkår, og vi hjælper børn og unge, der har mistet deres forældres omsorg.
Sådan kan du støtte