Josephine Cherop taler hurtigt og slår ud med armene. Hun insisterer på at blive set og hørt, for hun har meget at fortælle. Om hvordan hendes liv som enlig mor til seks tog en markant drejning, da hun kom i kontakt med SOS Børnebyerne:
“Jeg er stolt af mig selv og mit liv. I dag er jeg sund og rask, jeg arbejder og forsørger selv mine børn. Og jeg kan takke SOS Børnebyerne for det hele.”
Før var Josephine Cherop syg, arbejdsløs og ude af stand til at tage sig af sine seks børn. Manden smuttede, da Josephine blev diagnosticeret med hiv. Hun boede hos sin mor, der i stigende grad skubbede hende fra sig og isolerede hende på grund af sygdommen.
”Hvis I havde set mig dengang: Jeg var i en elendig forfatning. Folk tog afstand fra mig, fordi jeg tydeligvis var syg. SOS Børnebyernes socialarbejder sagde til mig, at de kunne hjælpe mig, og jeg kom med i en støttegruppe for hiv-smittede. De fortalte mig, at jeg kunne leve et almindeligt liv, hvis jeg tog min medicin, og med deres støtte og vejledning fik jeg troen på, at jeg kunne ændre min situation,” fortæller Josephine Cherop.
I dag er jeg i stand til at forsørge mine børn og sende dem i skole for den løn, som jeg selv tjener. Min ældste søn har uddannet sig til mekaniker, og han klarer sig godt.
Byggede hus og startede forretning
Fire år efter hun første gang kom i kontakt med SOS Børnebyerne – kunne Josephine forlade SOS-programmet for udsatte familier. Hun kunne nu klare sig selv. I løbet af de fire år havde Josephine Cherop fået sit eget hjem, skabt en købmandsforretning, uddannet sig til lærer og fået job i en lille landsbyskole.
”SOS Børnebyerne gav mig 12 jernplader, som jeg brugte til at bygge et hus med. Senere fik jeg et lille lån gennem en låne-spare gruppe. Jeg kunne begynde at dyrke grøntsager og åbnede en lille forretning, hvor jeg solgte købmandsvarer som salt og sukker og grøntsager. Imens betalte SOS-programmet for, at mine børn kom i skole,” siger Josephine Cherop.
Rettigheder gør stærk
Som deltager i SOS Børnebyernes programmer for udsatte familier deltog Josephine Cherop på forskellige kurser i takt med, at hendes helbred blev bedre, og hun fik opbygget troen på sig selv. På sundhedskurser lærte hun om hygiejne og sund ernæring. Senere i forløbet deltog hun i kurser om at så og dyrke grøntsager, lægge et budget og holde styr på indtægter og udgifter.
”Jeg begyndte at se positivt på fremtiden og lægge planer for mit liv. SOS-socialarbejderne blev mine venner, som jeg altid kunne spørge til råds. Hos SOS Børnebyerne lærte jeg også om mine rettigheder og at mine børn har rettigheder. Den viden gør, at jeg føler mig stærk,” siger Josephine Cherop.
Jeg bor i mit eget hus, og jeg bidrager til samfundet ved at lave frivilligt arbejde og støtte andre, som får en hiv-diagnose. Mit liv er godt.
Uddannede sig til lærer
Karriereplanlægning eller planer om at blive selvforsørgende er en fast del af SOS-programmet for fattige forsørgere. Josephines lille købmandsbod gav hurtigt hende og børnene en beskeden indtægt, men Josephine havde større planer: Hun ville uddanne sig til et bedre job.
Med økonomisk støtte fra SOS Børnebyerne begyndte hun på en uddannelse til lærer på SILA Teachers Training College i Eldoret. Uddannelsen gav hende mulighed for at få et job med en stabil og større indtægt.
Læs meget mere her
Støt udsatte børn
SOS Børnebyerne hjælper nogle af verdens mest udsatte børn. Vi styrker sårbare familier, og vi hjælper børn, der har mistet omsorgen fra deres forældre.
Sådan kan du støtte