I børnebyen i Jimma er der mange ansigter at holde styr på.
Fadderskabskoordinator Ayub Abadula har lært 78 af børnebyens 127 børn særligt godt at kende. Han arbejder nemlig som fadderskabskoordinator, og hvert halve år skriver han rapporter om børnene til deres SOS-faddere.
”Jeg forbereder interview-spørgsmål til hvert af de 78 børn og til deres omsorgspersoner. Men et interview er ikke nok til at lære barnet at kende. Det er nødvendigt at se dem i deres hverdag – deres hobbyer, venskaber og hverdagen i skolen,” siger 34-årige Ayub, der er en høj mand med en rolig stemme.
En del af en familie
Ayub er uddannet journalist, og inden sit arbejde som fadderskabskoordinator underviste han på et af SOS Børnebyernes gymnasier i Etiopien. For tre år siden fik han tilbudt jobbet i børnebyen i Jimma i Etiopien.
At arbejde i børnebyen føles ifølge Ayub som at ‘være del af en familie’.
På tre år har han skabt et tæt bånd til børnene. Det er nødvendigt, at de føler sig trygge ved ham og har lyst til at fortælle om deres hverdag.
Børnene bliver så glade for at høre fra deres faddere, at de gemmer brevet i lang tid og læser det igen og igen
Julehilsner og videoer
Ayubs arbejde er delt ind i faser. De første tre måneder af året går med at indsamle interviews og observationer om børnene, så han kan skrive fadderskabsrapporterne. Fra april til juni står programmet på produktion af små videoer til SOS Etiopiens sociale medier – det kan for eksempel være en kort video, der viser en typisk morgen i et familiehus, hvor børnene spiser morgenmad og gør sig klar til skolegang.
Resten af året er dedikeret til at dokumentere begivenheder i børnebyen – for eksempel sportsdage, valg til børneparlamentet eller oprydningsdag i naturen. Samtidig indsamler Ayub også opdateringer om børnene, som fadderne kan modtage i slutningen af året.
Det er også Ayub, der minder børnene om at skrive julehilsner til deres faddere, så de kan nå frem i tide.
Fængende fortællinger
Gennem arbejdet bliver Ayub en bedre kommunikatør, forklarer han. Han bliver trænet i at formidle børnenes historier på en fængende måde.
Men det bedste ved arbejdet er samværet med børnene.
”Børnene kender mig efterhånden rigtig godt, og de forbinder mig med noget godt. For eksempel gaver eller breve fra deres faddere. De bliver så glade for at høre fra deres faddere, at de gemmer brevet i lang tid og læser det igen og igen,” siger Ayub.
Han fortæller også om en særlig god oplevelse, som han havde for et par måneder siden sammen med en gruppe børn fra børnebyen. De tog på udflugt – som de ofte gør – til en legeplads.
Men uheldigvis var legepladsen blevet omdannet til en mark, der var blevet pløjet op. Derfor tog Ayub og børnene hen til en lille bæk i stedet for. Over bækken var der en smal træbro – et nyt syn for flere af børnene, der blev meget optagede af at kigge ned i bækken og gå over broen.
”De var begejstrede for at se noget nyt. Jeg var der til at passe på dem, så de var trygge. Jeg var meget glad for at kunne give dem den oplevelse,” siger Ayub.
Læs mere om at vokse op i en børneby lige her.
Fadderrapporter
Som fadder modtager du to gange om året en rapport, så du kan følge med i dit fadderbarns liv og hverdagen i børnebyen.
Rapporterne sendes med den billigste form for post. Sommetider puljes de og sendes fra et naboland, hvor forsendelsen er billigere.
Rapporterne kan derfor være længe undervejs, og indimellem går de tabt i posten. Udebliver din rapport kan du kontakte SOS Børnebyerne i Danmark, og vi vil sørge for, at du får tilsendt en ny rapport.
Læs meget mere her
Har du spørgsmål?
Bliv SOS-fadder
Som fadder for et barn eller en SOS Børneby, er du med til at give udsatte børn en ny chance i livet med masser af omsorg og kærlighed.
Støt nu