Thank you! Your submission has been received!
Oops! Something went wrong while submitting the form
Anders Bobek
Årets Danmarks Indsamling endte på over 97 mio. kroner. De skal bl.a. gå til børn som Alexander, der bor med sin mor og lillesøster i Nairobis slum.

 

Her hos SOS Børnebyerne sender vi en stor tak til alle, der har bidraget. Pengene skal blandt andet gå til bekæmpe fattigdom i slumkvartererne i Nairobi og Dar es Salaam. For slummens børn kommer det til at gøre en verden til forskel.

En af de børn, der får glæde af de indsamlede midler, er Alexander. Han vokser, som millioner af andre, op i Nairobis slum. Herunder kan du læse Alexanders historie.

Alexander er alene hjemme hele dagen

En overvældende stank af urin og brændt plastik fylder luften i Nairobis slum. Åbne kloaksystemer løber parallelt med de stier, der forbinder tusindvis af blikskure.

I et af skurene bor otteårige Alexander med sin mor Sofia og lillesøsteren Grace.
Spørger man Alexander, hvordan han har det, råber han højt: ”Jeg har det godt!”
Hans tjavsede tøj og ødelagte tænder fortæller en anden historie.

”Når jeg er ude at lede efter arbejde, må Alexander passe sig selv. Det er en forfærdelig følelse at forlade ham, for jeg ved, at jeg bør passe på ham. Jeg kan tage Grace på armen, men Alexander er for stor til at tage med mig,” fortæller Sofia, der lever af at vaske tøj.

Børn efterlades alene

Alexanders far forlod familien for flere år siden. Derfor er Alexander alene hjemme hele dagen til stor bekymring for hans mor:

”Når jeg kommer hjem, oplever jeg tit, at Alexander har fået bank af naboens drenge. Jeg er også bange for, at nogen kidnapper ham, hvis han går udenfor. Men jeg kan heller ikke låse ham inde. Det ved jeg, at der er nogen, der gør med deres børn. Men tænk nu, hvis huset brænder ned, mens han er låst inde.”

Ildebrænde er et stort problem i Nairobis slum, hvor madlavning forgår over åben ild, og huse i blik, pap og træ står tæt side om side.

Svært at finde arbejde

Når det lykkes Sofia at finde arbejde, tjener hun mellem 13 og 20 kroner. Det er nu fem dage siden, det sidst skete. Derfor er det ofte, at Alexander må gå sulten i seng. Toårige Grace kan hun amme. Når Alexander er heldig, har Sofia råd til at sende ham i skole. Resten af tiden spiller han fodbold eller leger.

”Jeg elsker naturvidenskab, og jeg elsker at gå i skole. Jeg drømmer om at blive læge, når jeg bliver voksen,” siger Alexander.

Sofia drømmer også om en bedre fremtid. Hun drømmer om et fast job. Hun håber på, at hun en dag har råd til at sende sine børn i skole hver dag.

Uden for blikskuret hakker høns og ænder om kap i de store skraldedynger, som også fungerer som legeplads for Alexander og Grace. Alexander har fundet en gammel tandpastatube. Han deler resterne med sin søster, som glad begynder at klukke.

Til kamp mod fattigdom

SOS Børnebyernes projekt til Danmarks Indsamling 2016 vil bekæmpe fattigdom i slumkvartererne i Kenyas hovedstad Nairobi og Tanzanias hovedstad Dar es Salaam i Tanzania.

Med pengene fra Danmarks Indsamling vil SOS Børnebyerne styrke udsatte familiers evne til at tage vare på sig selv, skabe et sundt og trygt familiemiljø i hjemmet og på længere sigt styrke forældrenes muligheder for at forsørge deres familie.

Det vil vi blandt andet gøre gennem: jobtræning og opstart af egne forretning, samarbejde med lokale låne-sparegrupper, etablering af biosanitetscentre og mobile toiletter, oprettelse af børnehaver drevet af lokalsamfundet.

Alle aktiviteter gennemføres for at hjælpe børnene. Enlige forsørgere, der hutler sig til dagen og vejen, kan ikke passe deres børn, mens de arbejder på gaden; og de har heller ikke råd til at sende børnene i børnehave eller i skole. Ved at øge familiernes indkomst og starte børnepasningsordninger, vil SOS Børnebyerne hjælpe børnene til en mere tryg barndom med kærlighed og omsorg fra voksne.

Fakta om storbyslum

    • Slumkvartererne vokser hastigt. Hvert år driver fattigdom millioner af mennesker mod storbyernes slumområder. FN vurderer, at storbyer i Afrika vil vokse med knap 90 procent frem mod 2050. Til den tid vil 58 procent af Afrikas befolkning vil bo i storbyerne mod 35 procent i dag.
    • Børns sundhed er truet. Der er ingen kloakering, og spildevand og affald hældes ofte ud i rendestenene. Hver dag tager smitsomme sygdomme som tyfus og diarré livet af mange børn under fem år. Sod og røg fra brugen af kul og brænde i blikskurene skaber luftforurening og følgesygdomme som lungebetændelse, åndedrætsbesvær og kræft.
    • Familierne er fattige. Arbejdsløsheden blandt forældre er høj, og 30 procent ernærer sig som daglejere og har derfor meget lille og svingende indtægt. Fattigdommen betyder, at der ikke er råd til at sende børn i skole, betale for lægehjælp eller købe nok mad til at mætte de ofte store børneflokke.
    • Overgreb rammer børn. I disse omgivelser er vold og kriminalitet udbredt. Undersøgelser viser, at mindst hver andet barn har været udsat for fysisk eller psykisk vold og overgreb inden for det seneste år.

(Kilder: Unicef, UNPD og SOS Børnebyerne)