Overgangen til voksenlivet kan være uoverskuelig for unge i Somaliland. Udfordringerne står i kø, og mange går alene med deres bekymringer for fremtiden.
Ungdommen er stort set udelukket fra den politiske proces, da den domineres af ældre mænd. Derfor er der sjældent fokus på de unges problemer og ikke mindst deres rettigheder. Det er tilfældet på trods af, at 75 procent af befolkningen er under 35 år ifølge FN.
I 2019 indgik SOS Børnebyerne et samarbejde med organisationen Somaliland National Youth Organisation (SONYO). SONYO er en paraplyorganisation af mere end 56 mindre ungdomsorganisationer på tværs af Somaliland.
Siden 2003 har SONYO kæmpet for unges politiske deltagelse og forsøgt at løse store samfundsproblemer, herunder kvindeundertrykkelse.
Det er blandt andet lykkedes SONYO at få kandidatalderen til lokalvalg nedsat fra 35 år til 25 år. Selvom man stadig skal være fyldt 35 for at stille op til nationale valg, er det et stort skridt i Somaliland, hvor der er en udbredt opfattelse om, at unge mennesker er uegnede som ledere.
I 2023 stod SONYO for at undervise 60 håbefulde unge i jobsøgning, så de kunne komme ind på arbejdsmarkedet. De unge er en del af SOS Børnebyernes indsats “Leave No Youth Behind”. Indsatsen giver udsatte og tidligere anbragte unge en ny chance for at etablere et stabilt voksenliv.
SONYO spiller også en aktiv rolle i at forbedre kvinders rettigheder – særligt i landområderne.
”Vi arrangerer fællesmøder i landsbyerne for at gøre mændene opmærksomme på, at de også skal tage ansvar for familien,” siger Nimco Mohamed Ali, der arbejder som projektkoordinator i SONYO.
Unge mænd i Somaliland har også deres egne udfordringer at slås med. Når de ikke kan finde et job, vælger nogle at migrere til Europa eller USA.
Det er en risikofyldt rejse, og selvom mange af dem når frem til USA, ender de ofte med at leve på gaden. Nogle af dem, der forsøger at rejse til Europa, bliver kidnappet af kriminelle bander i Libyen, og deres familier må betale store summer for at få dem fri. Ifølge den Internationale Organisation for Migration (IOM) er over 1.300 migranter fra Somalia strandet i Libyen.
SONYO arbejder de, at unge mænd skal lære om farerne ved irregulær migration.
”Vi organiserer åbne møder, hvor de unge kan få et reelt billede af faren ved migration. Vi deler de virkelige historier om migranters oplevelser på ruten,” siger Nimco Mohamed.
SONYO har også fået national selvforståelse på skoleskemaet i grundskoler og gymnasier. Her spiller Somalilands nationale identitet – fundamentet for landets løsrivelse fra nabolandet Somalia – en central rolle. Dette blev muligt, da Somalilands uddannelsesministerium besluttede at give samfundsfag mere plads i undervisningen.
Til sammen skal indsatserne være med til at give ungdommen i Somaliland en stemme og sikre, at de bliver i landet og bygger deres fremtid der.
I indsatsen “Leave No Youth Behind” arbejder vi sammen med Danida for at skabe bedre vilkår for anbragte børn og unge i Østafrika og på Afrikas Horn.
Partnerskabet med Danida skal styrke plejefamilieområdet i tre af SOS Børnebyernes partnerlande: Kenya, Etiopien og Somaliland.
Indsatsen skal være med til at sikre, at anbragte børn og unge får den nødvendige tryghed, støtte og omsorg under og efter en anbringelse uden for hjemmet.