Kornlagrene er tomme, vandløb er tørret ud, og markerne er blottede fra afgrøder. Fødevaresituationen i en række lande i Øst- og Sydafrika er kritisk, og millioner af familier risikere at sulte i år, hvis ikke der kommer hjælp.
I Etiopien er 10 millioner mennesker – det svarer til to gange Danmarks befolkning – allerede afhængige af fødevarehjælp for at overleve. Over halvdelen af dem er børn. Samtidig har yderligere 14 millioner mennesker i det sydlige Afrika svært ved at skaffe mad.
Og situationen ser kun ud til at blive værre de kommende måneder, fortæller SOS Børnebyernes direktør for Syd- og Østafrika, Dereje Wordofa:
”Størrelsen og udbredelsen af denne fødevarekrise, er lige så stor som tidligere sultkatastrofer. Den udgør en alvorlig trussel.”
Dereje Wordofa har 30 års erfaring med humanitært arbejde i Afrika og ved, at der er gode muligheder for at stoppe en sultkatastrofe, hvis regeringer og humanitære organisationer agerer i tide.
SOS Børnebyerne i Etiopien holder nøje øje med fødevaremanglen i landet og anslår, at over to millioner børn og gravide eller ammende kvinder er ramt af akut underernæring. Samtidig rapporterer FN om et stigende antal kronisk underernærede børn i de tørkeramte lande.
Under- og fejlernæring er i forvejen et stort problem i hele regionen, hvor cirka hver tredje barn under fem år lider af kronisk undernæring. Undersøgelser viser, at børn under to år tager livsvarig skade af kronisk underernæring, da kroppen tærer på muskler og fedtlagre for at skaffe energi nok til at opretholde livsvigtige funktioner. Det hæmmer barnets vækst og mentale udvikling, hvilket forfølger barnet resten af livet, for eksempel kan det få sværere ved at lære i skolen.
Hjælp børn i det tørkeramte Etiopien – bliv byfadder
”Børnene er altid de mest sårbare og risikerer som de første at blive underernæret, når der er opstår fødevaremangel. Derfor er det opmuntrende at se, at den etiopiske regering nu handler og beder om hjælp,” siger Dereje Wordofa fra Etiopiens hovedstad Addis Ababa.
I Etiopien er SOS Børnebyerne ved at forberede et nødhjælpsprogram. Med syv børnebyer i landet har SOS Børnebyerne i forvejen et godt lokalkendskab, og børnebyen i Harrar er blot 70 kilometer væk fra et af de hårdest ramte tørkeområder.
”Det er en stor fordel, at de lokale organisationer og myndigheder kender os og stoler på os. Det gør det nemmere at samarbejde om at få hjælpen ud til de mest sårbare børn og familier,” siger Dereje Wordofa.
Manglen på afgrøder har fået fødevarepriserne til at skyde i vejret, og det påvirker økonomien i børnebyerne. I SOS-familierne forsøger mødrene at strække husholdningspengene så langt som muligt.
”Stigningen i fødevarepriser har været markant. Indtil videre har vi ikke problemer med at skaffe mad, men vi holder øje med situationen,” siger Abeba Tiumelisan, leder for SOS-familierne i Etiopien.
Sådan hjælper SOS Børnebyerne lokalt:
Læs om Etiopien
Læs om Somaliland
Det er vejrfænomenet El Ninõ, som forstyrrer de normale regnmønstre og giver ekstrem tørke i det sydlige og vestlige Afrika, mens andre områder af verden udsættes for orkaner og oversvømmelser.
Sidste års høst slog fejl, da sommerregnen udeblev i en række afrikanske lande. Derfor er folk nu ved at løbe tør for fødevarer, og der er måneder til det nye års høst kommer i hus – og det kun, hvis regnen kommer i år.
I Lesotho har regeringen erklæret undtagelsestilstand på grund af tørken og fødevarekrisen. Her har hver tredje indbygger ikke nok mad, og landets småbønder, som fremstiller størstedelen af landets fødevarer har hverken vand til afgrøder eller husdyr.
Også landbruget i Malawi, Madagaskar, Angola, Mozambique, Zimbabwe og Swaziland er hårdt ramt af tørken. Ifølge FN’s fødevareprogram WFP lever 49 millioner mennesker i Afrika i områder, der er udsat for de hårde udfald af El Ninõ, og det gør fødevaresikkerheden yderst sårbar.
Det er langt fra første gang, at landene på Afrikas Horn bliver ramt af tørke og hungersnød.