At være ung kan være svært nok i sig selv. Men vokser man op i Somaliland, er der flere problemer i samfundet, som gør det endnu sværere. Arbejdsløsheden blandt unge er tårnhøj. Udover ikke at kunne forsørge sig selv, risikerer unge mænd uden et fast job at blive hvervet til kriminelle bander, mens kvinderne er i fare for at blive gift og få børn som helt unge.
Særligt udsatte er unge, der har været anbragt uden for hjemmet. De må ofte klare sig selv, fordi de ikke har en familie som sikkerhedsnet eller det netværk, der følger med en biologisk familie. Derfor står mange unge alene med deres bekymringer.
I 2022 tog SOS Børnebyerne i Somaliland initiativ til at etablere to frivilliggrupper med unge fra storbyerne Hargeisa og Burao. Indsatsen er en del af programmet Leave No Youth Behind, der er finansieret af SOS Børnebyernes strategiske partnerskab med Danida.
Frivilliggrupperne består af i alt 40 unge frivillige, der sammen gør en indsats for at hjælpe tidligere anbragte unge ud af ensomheden.
De 40 unge har ansøgt om at blive en del af grupperne på baggrund af deres personlige erfaringer. En stor del af dem kæmpede selv med problemer i overgangen til voksenlivet. Nogle er vokset op på børnehjem eller i en plejefamilie, mens andre har mistet en forælder i en tidlig alder.
22-årige Abdella Mohamed Ali er med i frivilliggruppen Youth Champions i Burao. Abdella synes, at hans egne erfaringer er nyttige, når han hjælper andre. Samtidig skaber gruppen et trygt fællesskab.
”Det er vigtigt for mig at være frivillig. Jeg får et sted, hvor jeg kan tale med folk. Gennem vores aktiviteter bliver jeg også mere bekendt med lokalsamfundet og kan hjælpe andre unge med at tilpasse sig voksenlivet,” siger han.
Abdella er vokset op på et børnehjem i Burao. Som 16-årig fik han et legat til en ungdomsuddannelse og flyttede på kostskole. En af hans største udfordringer var at vænne sig til livet uden for børnehjemmet.
”Det er svært at blive integreret i samfundet. Tidligere har jeg været så genert, at jeg blev inde på mit værelse i stedet for at gå ud og møde folk,” siger han.
I dag læser Abdella datalogi på universitetet i Burao. Når han ikke studerer, bruger han tiden på frivilligt arbejde.
23-årige Farduz Suleiman Yusuf er også en del af Youth Champions-gruppen i Burao. Her møder hun nye mennesker med et stort smil. Men det har ikke altid været nemt for hende at finde sig til rette i sociale sammenhænge.
Da Farduz var 11 år, mistede hun sin far. Midt i sorgen begyndte naboer og venner at behandle Farduz’ familie, som om de ikke eksisterede. Somaliland er et patriarkalsk samfund, hvor mændene tager beslutningerne. Uden et mandligt overhoved kan en familie blive isoleret.
”Folk blev helt ligeglade med os, da min far døde. Vi følte os meget alene,” siger Farduz.
Selvom familien klarede sig fint økonomisk, betød oplevelsen, at Farduz blev sky og holdt sig fra sociale aktiviteter. 2022 blev et vendepunkt for hende, da hun hørte om SOS Børnebyernes frivilliggrupper.
”Inden jeg blev frivillig, var jeg ikke rigtig en del af samfundet. Men siden jeg blev frivillig, er jeg blevet en helt ny person. Jeg er blevet mere selvsikker og glad. Og jeg er blevet meget stærk,” siger Farduz.
Youth Champions-gruppens primære mål er at gøre myndighederne opmærksomme på anbragte unges rettigheder, så de for eksempel nemmere kan skaffe sig et arbejde.
Farduz er særlig stolt over, at det lykkedes gruppen at holde et oplæg for 600 skoleelever i udskolingen om børns rettigheder.
”Jeg vil være fortaler for børn og unges rettigheder i mit samfund. Som frivillige arbejder vi for, at alle har lige rettigheder,” siger Farduz.
SOS Børnebyerne i Somaliland har hjulpet unge fra Hargeisa og Burao med at oprette to frivilliggrupper: Youth Peace and Environmental Ambassadors og Youth Champion Group.
Tilsammen består grupperne af 16 medlemmer – otte fra hver by.
Youth Peace and Environment Ambassadors:
Gruppen hjælper lokalsamfundet med at tilpasse sig klimaforandringer.
De udfører kampagner for træplantning, og sammen med samfundets ledere informerer de befolkningen om, hvordan de kan undgå sygdomme som f.eks. kolera i forbindelse med oversvømmelser.
Youth Champion Group:
Gruppen arbejder for at sikre anbragte børn og unges rettigheder.
De holder desuden oplæg i skoler om faren ved stoffer – særligt khat, der er udbredt i Somaliland. De opfordrer også unge til at finde sammen på tværs af etniske grupper for at stå stærkere sammen.
Youth Advisory Group
De unge frivillige er samlet i en koordinerende gruppe kaldet Youth Advisory Group.
Gruppen er i dialog med Somalilands nationale myndigheder om at anerkende tidligere anbragte unges rettigheder, f.eks. i forbindelse med uddannelse og arbejde.