Ofte stillede spørgsmål
Den 11. marts 2024 blev 68 børn evakueret fra børnebyen i Rafah til børnebyen i Betlehem på Vestbredden. På grund af en stærkt øget sikkerhedsrisiko omkring børnebyen i Rafah blev mere end 200 børn, ansatte og internt fordrevne ligeledes nødflyttet i slutningen af maj – nu til nye lokationer i det centrale Gaza. Alle børn, der boede i børnebyen, ankom uskadt til de nye lokationer.
Efter våbenhvilen trådte i kraft i januar 2025, var det muligt for ansatte i SOS Børnebyerne at besøge ruinerne af, hvad der engang var børnebyen i Rafah. Der var intet tilbage, og det er på trods af, at børnebyens lokation var markeret som ”humanitært område”, der ifølge folkeretten og krigens regler skal beskyttes under krig.
SOS Børnebyerne følger situationen i Gaza tæt, og vores lokale medarbejdere tilpasser sig løbende den hurtigt ændrende situation, så vi kan passe bedst muligt på børnene.
De nye lokationer, hvor børn og personale er flyttet til, er også humanitære lokationer, der er beskyttet i henhold til international lov. Derfor må parterne i konflikten ikke angribe disse steder og under ingen omstændigheder bruge dem til militære formål.
Ud over det store ansvar med at tage sig af alle disse børn og voksne, yder vores kolleger i Gaza fortsat hjælp til de mest sårbare i området i det omfang, det er muligt, især med vouchers til basale fornødenheder. Personalet fra SOS Børnebyerne i Palæstina har meget erfaring med at arbejde med børn, der har haft traumatiske oplevelser, via deres omsorgsarbejde for de udsatte børn, der i forvejen boede i børnebyen. Vi har i årevis lavet psykosocialt arbejde for Gazas børn. Allerede inden denne krig begyndte, var det anslået, at over halvdelen af børnene i Gaza havde PTSD.
Ja, det giver mening at donere til Gaza lige nu. Den humanitære situation i Gaza er på nuværende tidspunkt katastrofal, med mange tusinde dræbte civile og stort set hele befolkningen i området truet af hungersnød. Det er ikke længere en for-eller-imod-Israel-eller-Palæstina-situation, men en humanitær katastrofe. Dette vigtige perspektiv understreger du ved at støtte.
Derudover støtter du vores arbejde for udsatte børn og familier i det krigsramte område – både i og uden for børnebyerne. Den 11. marts 2024 blev 68 børn evakueret fra børnebyen i Rafah. Efter denne evakuering tog vi løbende nye, uledsagede børn og udsatte familier ind i børnebyen i Rafah. Mange af de internt fordrevne var familier, der søgte tilflugt i børnebyen for at få husly, mad og andre fornødenheder. Den 28. maj blev der foretaget endnu en nødevakuering, hvor over 200 børn, voksne og personale blev flyttet til midlertidige teltlejre i det centrale Gaza
Ud over det store ansvar med at tage sig af alle disse børn og voksne, udfører vores kolleger desuden fortsat vigtige sociale indsatser og hjælpearbejde blandt de mest sårbare familier i området og lokalsamfundene omkring børnebyen.
Og disse indsatser kan godt fortsætte, selvom forholdene er meget vanskelige – så længe vi har midlerne til det.
De penge, I støtter med, bliver brugt til:
- Psykosocial støtte og traumebehandling til børn, unge og voksne.
- Uddeling af cash vouchers til basale fornødenheder til sårbare familier – man kan stadig købe visse basisfødevarer, tøj, tæpper og fornødenheder til børnene, brændsel og brænde, telte eller telt-dele, mm. Vareudbuddet i Gaza er selvfølgelig begrænset, men befolkningen finder ud af at købe og bytte indbyrdes. Og vores løbende monitorering viser, at det stadig er meget brugbart og effektivt at dele cash vouchers ud til udsatte børnefamilier, som en nødhjælpsforanstaltning.
- Socialrådgivning og støtte til forældre – og børneaktiviteter for de små: Hvis man ikke ligefrem kan etablere et ’child friendly space’, kan man lave nogle midlertidige aktiviteter med leg eller sang eller en anden slags kortvarigt frirum. Kollegerne tilbyder familierådgivning og psykologisk førstehjælp samt sessions om beskyttelse af børn og kvinder/piger, som altid er særligt udsat under kriser og konflikter.
- Pengene går selvfølgelig også til børnene i selve børnebyen og til de 100 internt fordrevne, som SOS Børnebyerne Palæstina huser. De har brug for basale fornødenheder og omsorg, så længe de er indkvarteret på børnebyens område.
Alle donationer vil følge børnene, i dén forstand, at der også vil være brug for penge til børnenes forsørgelse og traumebehandling på den anden side af den nuværende katastrofale situation.
Der kommer nødhjælp ind i Gaza, omend det er langt mindre, end hvad der er brug for. Før denne krig brød ud, kørte godt 600 lastbiler ind med hjælp hver dag. Efter den 7. oktober 2023 har antallet i gennemsnit været 90 lastbiler om dagen, med sit laveste niveau på 41 lastbiler om dagen i oktober 2024. Samtidigt er behovet eksploderet. Men der kommer nødhjælp ind.
Til trods for den ekstremt udfordrende situation er vi til stede på jorden og hjælper udsatte familier og børn. Med en våbenhvileaftale på plads er der nu langt bedre mulighed for at få nødhjælp ind. Derfor er det afgørende, at vi udnytter situationen bedst muligt og sikrer en langt større og mere konsekvent strøm af humanitær bistand til Gaza.
Vi uddeler kontanter, som stadig kan bruges i Gaza, til familier i nød. Det giver dem mulighed for at købe essentielle varer såsom brænde, telte, tæpper, vintertøj og råvarer fra små landbrug, der stadig findes rundt omkring. SOS Børnebyernes arbejde og vores nødhjælpsindsats har vist sig at være effektivt, selv under de kaotiske forhold i Gaza.
SOS Børnebyerne er en uafhængig og neutral humanitær organisation, der arbejder for at hjælpe udsatte børn, uanset hvor de er. Vi vælger ikke side og fordømmer alle drab på civile, inklusive børn. Vi opfordrer alle parter i konflikten til at beskytte børn og familier.
SOS Børnebyerne er også til stede i Israel, hvor vi driver to børnebyer for børn, der har mistet forældreomsorgen. De ligger i Arad og Migdal Haemek.
Det er muligt at støtte vores arbejde for børn i Israel ved at tilmelde sig som byfadder her og skrive, at man ønsker at støtte i Israel i det kommentarfelt, man kan klikke frem i løbet af tilmeldingsprocessen (efter sin adresse): www.sosbornebyerne.dk/stot/fadder/
Vi udfører grundige baggrundstjek før ansættelse, så vi sikrer os, at folk ikke er tidligere straffet eller på anden vis har en historik, der er uforenelig med vores arbejde og med humanitære standarder.
Desuden er alle ansatte skriftligt og bindende forpligtet til at overholde vores Code of Conduct, som definitivt forbyder al voldelig adfærd i såvel handling som tale, og slår fast, at man skal overholde al national lovgivning i et givent land samt internationale regler (f.eks. menneskerettigheds- og børnekonventionen) samt humanitære standarder generelt.
Til sidstnævnte hører bl.a. at man forholder sig neutralt både politisk og i konflikter eller krige. SOS-ledelsen i et givent land er forpligtet til at sikre, at reglerne overholdes, og specialister i vores internationale organisation monitorerer og følger op. Vi har ingen grund til at tro, at vores kolleger i Gaza ikke overholder såvel vores regler som lovgivningen i landet og humanitær lov.
Tværtimod gør de netop nu et stort stykke hjælpearbejde under svære vilkår.
Vi er dog opmærksomme på, at Hamas har fungeret som myndigheder og regering i Gaza siden 2006, hvilket gør det udfordrende at undgå enhver forbindelse med Hamas.
Når det gælder SOS-mødre, har de typisk været under uddannelse med indlejret praktikforløb i mindst et år, før de ansættes, så der kan vi se hinanden an.
Vores mål er at sikre, at alle ansatte er kompetente omsorgspersoner, der dedikerer sig til børnenes behov.
Du kan få mere viden om vores indsats i Gaza på vores hjemmeside og på vores Instagramprofil og i denne video
Du kan finde mere viden om vores indsats i Gaza i vores gemte stories under kategorien Gaza.
Og du kan læse endnu mere her på vores internationale hjemmeside
Ja, det kan du. Det er muligt for dig at få skattefradrag for bidrag til velgørende organisationer.
Du får fradrag for det samlede bidrag, du har doneret til SOS Børnebyerne på op til 19.000 kroner i 2025 (i 2024 var beløbet 18.300)
SOS Børnebyerne indberetter fradragsberettigede bidrag til SKAT. Derfor beder vi dig oplyse dit CPR-nummer.
Du kan få flere oplysninger på www.skat.dk
Bemærk: Donationer givet via SMS eller MobilePay registreres som anonyme indbetalinger. Benytter du SMS eller Mobilepay modtager vi donationen, men vi får desværre ikke oplyst, hvem indbetaleren bag donationen er. Derfor kan vi ikke automatisk indberette donationerne til Skat. Ønsker du fradrag for disse anonyme donationer, skal du derfor indsende dokumentation for betalingerne til SOS Børnebyerne.
Varer købt i webshoppen er ikke fradragsberettiget, da der er tale om et køb og ikke en donation.
SOS Børnebyerne har fokus på at holde vores udgifter nede, og vi har som målsætning, at højst 10 procent af de samlede indtægter må bruges på administration. Administrationsprocenten var i 2023 på 4,2 procent.
Administration er nødvendig for at sikre, at pengene når frem, og at SOS Børnebyerne bruger pengene som aftalt med faddere og bidragydere. Administration dækker over udgifter til kontoret, lønninger samt f.eks. IT.
SOS Børnebyerne bruger desuden penge på at samle penge ind. Når vi bruger penge på indsamling, har vi en målsætning om at få mindst fem kroner ind, hver gang vi bruger en krone.
Når du er fadder, sender vi pengene direkte til børnebyerne flere gange om året. Kun 10 pct. af fadderskabsbidraget går til administration; 90 pct. af dit fadderbidrag går til projekterne. Det tal er fast, uanset hvordan det samlede årsregnskab, der offentliggøres det efterfølgende år, ser ud.
Vigtigt dansk bidrag
Danmarks bidrag er af stigende betydning for det internationale arbejde. Presset på SOS Børnebyernes projekter skærpes på grund af stigende fødevarepriser.
Desuden har SOS Børnebyerne en international strategi om at hjælpe flere børn gennem en forebyggende indsats og udvikle modtagerlandenes egen kapacitet til at tage sig af børnenes behov.
Vi følger pengene
Uanset om du støtter et barn, en SOS-børneby eller et projekt, er der mulighed for at følge, hvordan pengene gør gavn. SOS Børnebyerne kontrollerer både lokalt og internationalt, at pengene når frem. Alle nationale SOS-organisationer er underlagt fælles politikker, som fastslår nul-tolerance over for korruption.
Både internationalt og i Danmark gennemgår autoriserede revisorer SOS Børnebyernes regnskaber.