SOS Børnebyerne arbejder på forskellige måder med at styrke udsatte familiers mulighed for selv at forsørge deres børn. På nationalt og internationalt plan lægger vi pres på regeringer og myndigheder for at forbedre forholdene for forældreløse og udsatte børn. Lokalt går vi ind og hjælper udsatte familier, der er i fare for at falde fra hinanden. Den individuelle hjælp sker gennem forebyggende, socialt arbejde.
Skræddersyet hjælp til den enkelte familie
Støtten afhænger af, hvad den enkelte families behov er. I lande som Letland, Rumænien og Grækenland har familierne oftest brug for psykologisk støtte, familierådgivning og jobtræning, så forældrene bliver i stand til at finde et arbejde og få en fast indkomstkilde.
En af dem, der får hjælp, er alenemoren Guna. Hun bor i Riga sammen med sin toårige datter. Deres hjem er et lille værelse i en boligblok i et af byens fattige kvarterer. Guna har ikke noget job og lider af depression og angst.
Gennem SOS Børnebyernes forebyggende arbejde får Guna psykologhjælp og støtte til at bearbejde sin angst. Samtidig deltager hun i en forældregruppe om børneopdragelse og får hjælp til at søge et job. Imens er hendes datter i legestue, hvor hun får et pusterum fra en hård hverdag.
På sigt håber Guna, at hun kan få et godt job, så hun kan tage sig af sin datter. ”Min største drøm er at se min lille pige vokse op og have det godt,” siger hun.
Akut hjælp til de allermest udsatte
I fattige lande i Asien og Afrika har familierne typisk først og fremmest brug for akut støtte i form af fødevarehjælp, adgang til gratis medicin og lægehjælp samt skolelegater, så familiens børn kan komme i skole.
Stabil skolegang til børnene
I starten får familierne økonomisk hjælp af SOS Børnebyerne, så børnene hurtigst muligt kan komme i skole. Når familierne har indtægter, kan de selv betale for bøger, blyanter og andre udgifter til deres børns skole, så børnene kan få en stabil skolegang.
Forældrene bliver undervist i, hvordan de kan blive bedre forældre og støtte deres børn i at bryde fattigdomscirklen. Ikke alle forældre forstår vigtigheden af uddannelse, fordi de ikke selv har gået i skole.
Læs mere om skolegang til alle børn
Hjælp til selvhjælp
Målet med SOS Børnebyernes forebyggende arbejde er, at familierne inden for en kort årrække skal blive i stand til at klare sig selv. Derfor er det primære fokus, når familiens mest basale behov er dækket, at give forældrene hjælp til selvhjælp, så de på sigt kan klare sig selv og være uafhængige af hjælp udefra.
SOS Børnebyerne tilbyder blandt andet forældre relevant faglig kompetenceudvikling samt kurser i at starte egen forretning og at føre regnskab.
Vi hjælper også gennem låne-spare-grupper, hvor forældre får adgang til lån og sikker opsparing. Det bliver ofte begyndelsen på familiens egen lille forretning og en vej ud af fattigdommen.
Jeg kan garantere, at hjælpen virkelig gør en kæmpe, kæmpe forskel i andre menneskers liv.
Sunde og raske familier
På samme måde som SOS Børnebyerne hjælper udsatte familier med at sende deres børn i skole, hjælper vi dem også med gratis lægehjælp og medicin, så familierne kan blive sunde og raske. En af dem, der har fået hjælp gennem SOS Børnebyerne, er Victoria.
Victoria er alenemor til fire børn og hiv-positiv. Da hun blev en del af SOS Børnebyernes forebyggende arbejde i Nairobi, Kenya og startede i hiv-behandling, vejede hun 35 kilo og var så syg, at hun hverken kunne tale eller gå. ”Hvis jeg ikke havde hørt om SOS Børnebyerne, tror jeg, jeg ville have været død. Og så ville mine børn have været forældreløse nu,” siger Victoria.
Når familierne er kommet på fode og har opbygget en indtægt, kan de selv betale for sundhedsforsikring, der giver adgang til lægehjælp.
Familierne får også støtte til at etablere køkkenhaver og viden om, hvad de og deres børn bør spise for at være sunde og raske og undgå underernæring.
Vi styrker de mest udsatte børns sundhed
I området omkring børnebyerne arbejder vi for, at de mest udsatte børn og familier er sunde og raske og får adgang til den lokale lægeklinik, når de bliver syge.
Læs mere