Ambassadør En gave for livet
Esben Dalgaard fik et fadderskab i gave
Esben Dalgaard husker tydeligt sin 40-års fødselsdag. Han blev vækket af sin kone Charlotte og sine døtre, Olivia og Alberte, med morgenmad på sengen. Og en gave i en kuvert.
Gaven var et fadderskab hos SOS Børnebyerne for Maria, der boede i en SOS-børneby i Namibia i det sydlige Afrika.
”Jeg sad i sengen og åbnede kuverten, og jeg blev simpelthen så bevæget. Den gave var SÅ rigtig – dels selve ordningen med at være fadder og dels Charlottes indsigt i, at et fadderskab var noget, jeg rigtigt gerne ville. Vi havde ikke snakket om det, men jeg havde haft lyst til at blive fadder i flere år. At have et fadderbarn, man hjælper med at give fodfæste her i verden, giver enormt god mening,” fortæller Esben Dalgaard, der i dag er 46 år.
Senere på dagen kom Esbens forældre på besøg til 40-års-fejring. Og så vibrerede stemmen på skuespilleren lidt på ny, da han fortalte sin mor og far om morgenens overraskelse.
”Jeg kunne næsten ikke få det sagt, og så blev de rørt … og så var vi alle sammen rørt igen,” husker Esben Dalgaard, der blandt andet er kendt for sine roller i ’Kastanjemanden’ og ’Krummerne – det er svært at være elleve år’, og lige nu er aktuel i hele to julekalendere, DR’s ’Julehjertets hemmelighed’ og TV2’s ’Tinka og sjælens spejl’.
Forbundet på tværs af kontinenter
I dag er familien Dalgaards fadderbarn Maria flyttet hjem til sin onkel – og er dermed flyttet fra børnebyen. Derfor er Esben, Charlotte, Alberte og Olivia nu fadder til Timotheus på tre år, der også bor i børnebyen i Tsumeb i Namibia. Hjemme i familiens åbne køkken hænger et fotografi af Timotheus på køleskabet, og de fire snakker jævnligt om ham og læser brevene sammen, når der kommer tegninger og opdateringer fra børnebyen.
Foto: ClausA.dk
”Når man kigger på billederne af ham og de tegninger, vi får tilsendt, opstår der en spøjs forbindelse på tværs af kontinenter,” forklarer Esben Dalgaard, der har invitereret SOS Børnebyerne hjem i villaen på Amager til en snak om fadderskaber og socialt engagement.
Familiens fadderskab er med til skabe en social bevidsthed hos Esbens døtre og facilitere snakke om blandt andet ulighed – uretfærdigheden i at nogle har meget, mens andre ingenting har.
Esben Dalgaard er med på, at der altid vil være forskel, men behøver forskellen være SÅ stor?
Giv et fadderskab i julegave
Giv en julegave, der giver mening: et fadderskab. Et fadderskab giver nogle af verdens mest udsatte børn mulighed for at få en tryg opvækst i en SOS-børneby.
”Her i Danmark snakker vi lige nu om, hvor forfærdeligt det er, hvis vi får strømafbrud en time eller to hen over vinteren. Jamen for fanden, andre steder i verden er det daglig kost, som ingen hæver et øjenbryn over. Vi må simpelthen huske på, at vi er enormt privilegerede alene af den simple årsag, at vi er født lige præcis her, hvor vi er født. Var jeg født et andet sted, havde jeg sikkert været den samme Esben, men jeg havde ikke haft de samme muligheder, ” siger Esben Dalgaard.
Og i skuespillerens øjne forpligter det held.
”Jeg har altid ment, at er du privilegeret, er du også forpligtet til at gøre noget,” siger han.
At have et fadderbarn, man hjælper med at give fodfæste her i verden, giver enormt god mening
Jeg har fået ind med modermælken, at vi skal gøre noget for andre. Vi skal passe på hinanden, og vi skal i højere grad ligestille end forskelliggøre.
Fra Vejle til krigshærgede Mostar
Esben Dalgaard var 18 år. Han var ankommet til Zagreb med bus, hvor hans mor havde hentet ham ved busstationen, og nu var de på vej ud af byen mod Mostar. Esben så to bjergskråninger ud ad vinduet. Solen skinnede, og bjergskråningerne var græsgrønne, men pludselig skiftede den ene farve. Det var som om, der midt i solskinnet faldt en skygge over den.
Bjergskråningen var brændt af i den krig, der hærgede i området.
”Og så kørte vi ind til en by, der lå i ruiner. Der var huller i alle huse, og folk gik hovedrystende rundt i gaderne. Det var voldsomt,” husker Esben.
Esbens forældre arbejdede begge to for Dansk Flygtningehjælp, og familien var flyttet til det tidligere Jugoslavien fra hjemmet i Vejle, fordi Esbens far blandt andet skulle være med til at etablere opsamlingssteder for flygtninge. Esben og hans bror hjalp blandt andet med at dele æbler ud i de krigshærgede områder.
”Jeg er jo ødelagt fra barnsben forstået på den måde, at jeg er vokset op i en superhumanistisk familie. Jeg har fået ind med modermælken, at vi skal gøre noget for andre. Vi skal passe på hinanden, og vi skal i højere grad ligestille end forskelliggøre,” siger han og fortæller, hvordan familien både fejrede somalisk og persisk nytår og ofte spise couscous og bulgur til aftensmad fremfor frikadeller og kartofler.
Opvæksten var med til at åbne Esben Dalgaards øjne, og skuespilleren ønsker også at vise sine egne døtre sider af verden, vi ikke støder på hjemme i vores danske villaer og lejligheder med varmt vand i bruseren, tablets og tøjbamser på række i børneværelserne.
Derfor rejste hele familien i 2020 til Sydafrika – blandt andet for at besøge den udsatte bydel Soweto udenfor Johannesburg, som Esben selv havde besøgt tidligere i forbindelse med optagelserne til miniserien ’Liberty’.
Soweto er en forkortelse for South West Township, hvor mange sorte har boet og stadigvæk bor. I 1970’erne var Soweto arnestedet for det blodige oprør mod apartheid, og både Nelson Mandela og Desmond Tutu boede i bydelen. I dag er der omkring 2 millioner beboere i området.
Esben, Charlotte, Olivia og Alberte var på en guidet tur rundt i Soweto, hvor de fik lov til at komme på besøg hos en familie og besøgte en skole. Under besøget på skolen delte de filtpenalhuse ud til eleverne, som Alberte og hendes kammerater hjemme på fritidshjemmet havde syet, og familien havde fyldt med viskelædere, blyanter og linealer.
I Soweto så de familier, der boede otte mennesker i små blikhuse med ét rum og huller i bliktaget. Gulvet var lavet af jord.
”Jeg er enormt glad for, at vi fik gjort det. Det var en kæmpe øjenåbner for ungerne. Det er vigtigt, at de ikke ender med at tro, at der er stempelkande-kaffe til alle, når man gerne vil have det,” siger Esben og ser ned på stempelkanden på det aflange sorte spisebord.
Håb for fremtiden
I 2012 blev Esben Dalgaard ramt af modermærkekræft. Han blev efterfølgende erklæret rask, men kræften er vendt tilbage. Han er ambassadør for Kræftens Bekæmpelse, har været vært for ‘Knæk cancer’ og råber højt om at alle – især mænd – skal huske at få tjekket deres modermærker. Ved siden af sit fadderskab hos SOS Børnebyerne er Esben Dalgaard også ambassadør for Red Barnet.
”Lige siden jeg blev uddannet skuespiller, har jeg haft lyst til at bruge min uddannelse og min offentlige person til noget, der giver mening. På grund af at jeg selv har fået kræft, er jeg nu en stor fortaler for, at folk skal få tjekket deres mærker, men at være et talerør for blandt andet SOS Børnebyerne og Red Barnet – og for at man bruger nogle af sine penge på at støtte børn i udsatte lande – er mindst lige så vigtigt for mig. Mindst lige så vigtigt,” understreger han.
Det er indlysende for Esben Dalgaard, at vi skal give en ordentlig verden videre til de næste generationer og sørge for, at alle børn alle vegne har det godt.
”Alberte, min datter på 10 år, har et meget stort omsorgsgen. Jeg har jo den her sygdom, og hun vil derfor rigtigt gerne sikre sig, at jeg har det godt. Det er på godt og ondt, og jeg hører igen og igen mig selv sige: ’Skat, det er altså mig, der er den voksne. Det er mig, der passer på dig’. Og det kan sådan set overføres til SOS Børnebyernes arbejde: Det er de voksne, der skal passe på børnene.”
Som voksne har vi også et ansvar for at ruste børnene til fremtiden, mener Esben Dalgaard. Derfor er det blandt andet vigtigt for ham, at SOS Børnebyerne og han som fadder er med til at give Timotheus og andre af verdens udsatte børn skolegang og uddannelse:
”Hvem ved, hvor den skønne unge Timotheus er om 10 år? Måske bliver han et talerør for en generation af mennesker, der står fast på deres ret til også at være frie mennesker og have muligheder i samfundet. At vi er med til at sørge for, at de her børn og unge mennesker får en uddannelse og en følelse af, at der også er en verden for dem – det kan stille og roligt skabe noget fantastisk.”
Jeg hører igen og igen mig selv sige: ’Skat, det er altså mig, der er den voksne. Det er mig, der passer på dig’
Mød flere af vores ambassadører
Vi er dybt taknemmelige for vores ambassadører, der arbejder for at skabe fokus på SOS Børnebyernes arbejde for forældreløse og udsatte børn.
Bliv SOS-fadder
Som fadder for et barn eller en SOS Børneby, er du med til at give udsatte børn en ny chance i livet med masser af omsorg og kærlighed.
Støt nu