Carolyne Kaddu Rasmussen
Carolyne Kaddu Rasmussen er ambassadør for SOS Børnebyerne
Carolyne Kaddu Rasmussen kan huske følelsen af at være helt alene. At være et lille barn og ikke vide, hvornår du får mad næste gang, og om du nogensinde ser dine forældre igen. Da hun var fem år, flygtede hendes forældre fra Uganda til Kenya på grund af diktatoren Idi Amin og måtte efterlade den lille pige alene tilbage i fem måneder på det kloster, hvor hun boede og gik i skole.
Nonnerne på klosteret flygtede også, og Carolyne og de andre børn fik ikke mad nok og blev mere og mere syge. Carolyne fik hungersnødsygdommen kwashiorkor, der gjorde hendes sorte hår rødt og maven udspilet. Knoglernes konturer kunne ses under huden på den lille pige.
”Den følelse af at være forladt. Alene. En følelse af, at ingen elsker mig, ingen holder af mig, ingen holder om mig. Den skal ingen børn opleve, hvis det står til mig,” siger Carolyne Kaddu Rasmussen.
Genkender børnenes historie
Carolyne Kaddu Rasmussen er forfatter, podcastvært, foredragsholder, sygeplejerske og sammen med sin søn, Melvin Kakooza, kendt fra TV 2-programmet ’Helt sort’. Hun er vokset op i Uganda og Kenya, og flyttede som 21-årig til Danmark, nærmere betegnet Fredericia, i 1992 for at blive genforenet med sin daværende mand, der var politisk flygtning. Med sig havde hun sine to børn. I dag er hun mor til fem.
På grund af sine oplevelser som barn ved Carolyne Kaddu Rasmussen, hvordan mange af de børn, SOS Børnebyerne støtter, har det. Det fik hun bekræftet, da hun som ny ambassadør for SOS Børnebyerne i februar 2024 rejste til sit fødeland Uganda, hvor hun besøgte en børneby i Kakiri og en landsby i nærheden, hvor SOS Børnebyerne styrker familier.
”Jeg kan se så meget af min historie i børnene,” siger Carolyne Kaddu Rasmussen.
Gør som Carolyne
Carolyne Kaddu Rasmussen er byfadder for en børneby i Uganda. Som byfadder bidrager du hver måned til, at børn i børnebyen og lokalsamfundet får en lysere fremtid.
Læs mere om at være byfadder her
Uden sprog
Særligt ét barn gjorde indtryk på Carolyne Kaddu Rasmussen. En pige, der flyttede ind i børnebyen i Kakiri som lille, fordi hun havde mistet sin mor. Savnet til moderen gjorde, at pigen ikke talte. Medarbejderne i børnebyen blev i tvivl, om hvorvidt hun overhovedet havde et sprog.
”Men hendes SOS-mor, Mama Jane, sagde: ’Jeg skal møde det her barn, og jeg vil gøre alt i min magt for at få hende til at føle sig tryg og som en del af flokken. Hun får omsorg og kærlighed, inden vi gør alt muligt andet’,” fortæller Carolyne Kaddu Rasmussen, der også understreger, at der altid er et hold af specialiserede fagpersoner tilknyttet SOS Børnebyerne parat til at hjælpe børnene med traumer og udfordringer.
”Hvis en mama ikke kan klare det, henviser hun til en, der kan – en læge, psykolog eller terapeut. Ingen forsøger at fikse noget, de ikke kan fikse. En af de stærkeste ting for mig er at erkende, når jeg ikke kan hjælpe, så en anden kan tage over.”
I lang tid gav Mama Jane pigen masser af opmærksomhed og holdt hende tæt på sig i løbet af dagen, og nu – under Carolynes besøg i børnebyen – sad hun så der ved siden af Mama Jane. Pigen talte og lavede håndarbejde. Hun var helt tryg.
”Jeg var heldig, at min far hentede mig igen i klosteret, for ellers kunne den lille pige lige så godt havde været mig. Jeg kender hendes smerte. Jeg håber bare, at en Mama Jane så havde fundet mig,” siger Carolyne Kaddu Rasmussen.
Se en video fra Carolynes rejse til Uganda med SOS Børnebyerne her:
Farmor gjorde for mig, hvad SOS Børnebyerne gør for børn. Hun gav mig tryghed, kærlighed, omsorg og tro på mig selv
Glimt af håb
Carolyne Kaddu Rasmussen voksede op på skift hos sine forældre, hos sin velhavende mormor i Mombasa i Kenya, og hos sin farmor i Kibwa i Ugandas bush. Hos mormoren var der tjenestepiger, fine sko og strikse regler, hos farmoren var der højt humør og hygge, når de hentede vand i brønden fem kilometer væk fra farmorens hytteagtige hus.
”Farmor gjorde for mig, hvad SOS Børnebyerne gør for børn. Hun gav mig tryghed, kærlighed, omsorg og tro på mig selv.”
Det genkender Carolyne i de børn, hun har mødt i Uganda med SOS Børnebyerne. De får lov til at vokse – både fysisk, åndeligt og socialt. SOS Børnebyerne sørger for, at de bliver en del af et fællesskab i deres familier, landsbyen eller i børnebyen, og at de kommer i skole og får en uddannelse.
”Jeg ser glimt af håb i børnenes øjnene. Et menneske uden håb er faktisk næsten intet. Det håb gør en forskel,” siger Carolyne Kaddu Rasmussen.
”Børnene er jo ikke trænet i at fortælle os, at de har det godt. Du kan se, at de har det godt.”
Carolyne Kaddu Rasmussen
Carolyne Kaddu Rasmussen er født i Uganda i 1970 og er vokset op i henholdsvis Uganda og Kenya. Flyttede til Danmark i 1992. Er mor til fem, uddannet sygeplejerske og har en kandidatgrad i sygeplejevidenskab fra Aaarhus Universitet. Er gift med Jan Rasmussen.
Er forfatter, podcastvært, foredragsholder, sygeplejerske og sammen med sin søn, Melvin Kakooza, kendt fra TV 2-programmet ’Helt sort’.
Har udgivet selvbiografien ‘Hovedet i himlen og fødderne på jorden’ og børnebogen ‘Jajja fortæller’.
Stærke kvindefællesskaber
Carolyne Kaddu Rasmussen er også imponeret over de stærke kvindefælleskaber, der går igen de steder, SOS Børnebyerne arbejder – imellem mødre og aunties, såkaldte ’tanter’ der kender alle børn i en børneby og passer dem, når SOS-mødrene har ferie eller fridage, i børnebyen og i landsbyerne i det forebyggende arbejde.
I Carolynes eget liv er kvinder, der løfter andre kvinder, også gennemgående – fra farmoren i Uganda til reservebedstemødrene Ella og Elly, der var vigtige kvinder for Carolyne og hendes børn i Fredericia, til det nære venskab med tv-vært Michèle Bellaiche, der opstod, da Carolynes søn Melvin var alvorligt syg, og som der er kommet podcasten ’Soul Sisters’ ud af.
”I landsbyerne passer kvinderne for eksempel hinandens børn. Vi mødte en kvinde, hvis barn kom hjem fra skole, imens vi var ved at optage. Straks tog en anden kvinde imod barnet. Er en mor ude at samle sten, tager en anden mor over. Har en kvinde det ikke godt, løfter andre kvinder hende op. De står sammen og er stærke sammen,” fortæller Carolyne Kaddu Rasmussen.
Mød flere af vores ambassadører
Vi er dybt taknemmelige for vores ambassadører, der arbejder for at skabe fokus på SOS Børnebyernes arbejde for forældreløse og udsatte børn.
Bliv SOS-fadder
Som fadder for et barn eller en SOS Børneby, er du med til at give udsatte børn en ny chance i livet med masser af omsorg og kærlighed.
Støt nu