Børn og unge, der bor i SOS-Børnebyerne eller er en del af SOS Børnebyernes forebyggende arbejde i lokalsamfundene, er særligt sårbare, og mange af dem bærer på oplevelser, der præger deres mentale sundhed og trivsel og gør det svært for dem at udvikle deres fulde potentiale.
Med støtte fra Det Obelske Familiefond startede SOS Børnebyerne i 2017 et fireårigt projekt, der skal styrke børn og unges mentale sundhed. Mere end 200 børn og unge har i det seneste år fået hjælp via støttegrupper samtidig med, at en stor andel af SOS Børnebyernes ansatte har fået uddannelse i, hvordan de bedst støtter op om og hjælper sårbare og udsatte børn og unge. Gennem relativt enkle redskaber er projektet med til at skabe en stor forskel for børn og unges trivsel i fire områder i Rwanda.
Støtte- og samtalegrupper for børn og unge
Kernen i Obel projektet er sårbare børn og unges mentale sundhed og trivsel gennem forskellige typer støtte- og samtalegrupper. I grupperne gives der plads til, at børnene kan dele og arbejde med det, som er svært i hverdagen, og hvordan man kan tackle det. De taler om, hvem der er vigtige personer for en og håb og drømme for fremtiden. Det er tydeligt at høre på børnene og se på deres kropssprog, at de får mere selvtillid af at deltage i grupperne. Og når der måles på deres trivsel både før og efter gruppeforløbene er det tydeligt, at trivslen øges hos rigtig mange af de børn og unge, der deltager.
Støttesamtaler og kurser for voksne
Ligeså vigtigt er det, at vi også arbejder med de voksne, der har den daglige kontakt med børnene. Gennem støttende samtaler får de mulighed for at vende de udfordringer, som de har i deres arbejde. Samtidig bliver der afholdt kurser for forældre og andre omsorgspersoner i forskellige emner, blandt andet opdragelse og konflikthåndtering.
Samarbejde med psykologer og universiteter
Det helt overordnede mål med projektet er at øge børnenes og de unges trivsel for at ruste dem til et bedre og sundere voksenliv. Projektet er nyskabende i Rwanda, da det sætter et emne på dagsorden, som har været underbelyst og ikke prioriteret. Med dette projekt er det lykkedes at skabe et formelt samarbejde med Rwandas førende psykologer og universiteter og dermed synliggøre, hvordan børns og unges mentale sundhed hænger sammen med deres trivsel.