Hjælp børn i
Rwanda
Om Rwanda
Rwanda er et bjergrigt land i den østlige del af Afrika og det tættest befolkede land i Afrika. I 1959 startede konflikter mellem etniske grupper, som stod på i årevis og medførte tusindvis af dræbte, og hundredtusinder blev tvunget i eksil i nabolandene. Uroen kulminerede i april 1994 i et folkedrab, hvor op mod en million mennesker blev dræbt.
Folkedrabet i 1994 lagde Rwandas økonomi i ruiner og sendte befolkningen ud i dyb fattigdom. Siden har Rwanda dog formået at stabilisere deres økonomi, og landet er nu en af Afrikas hurtigst voksende økonomier.
Næsten to ud af tre rwandere lever dog stadig under den internationale fattigdomsgrænse, og undersøgelser viser, at Rwanda er det land i Østafrika med den største ulighed mellem de rigeste og fattigste.
Børn i Rwanda – Fattigdom, vold og manglende forældreomsorg
Børn i Rwanda starter næsten alle sammen i 1. klasse, men der er store udfordringer. Børnene døjer med fattigdom, sygdom og undervisning af lav kvalitet. Det betyder, at kun 30 procent af alle børn når til 7. klasse.
Over halvdelen af befolkningen i Rwanda består af børn og unge under 19 år, og hvert tiende barn har mistet en eller begge forældre. Børn i Rwanda oplever desværre ofte vold, både fysisk og seksuel, og op mod 60 procent af piger udsættes for fysisk vold, inden de fylder 18 år.
19 procent af alle børn i Rwanda er involveret i børnearbejde, enten i eller uden for hjemmet. Mange hundredtusinder børn arbejder i hårdt fysisk arbejde som f.eks. i stenbrud.
Fakta om Rwanda
- Danmark er cirka 1,7 gange så stort som Rwanda.
- Der bor 12,3 millioner mennesker i Rwanda.
- 2,9 procent af alle rwandere mellem 15 og 49 år lever med hiv eller aids.
- For hver 100.000 børn, der bliver født, dør 248 rwandiske kvinder på grund af komplikationer under graviditet eller fødsel. I Danmark gælder det kun 4 kvinder.
- En rwandisk kvinde føder i gennemsnit 3,2 børn.
- 55 procent af befolkningen lever for under 13 kroner om dagen.
Glade børn i børnebyen sammen med SOS-mor Beatrice.
Foto: Tony Lauge Madsen
Fattige børn i en landsby nær SOS-børnebyen Kayonza i Rwanda.
Foto: Kamilla Bjørn Drøidal
En af de helt små fra børnebyen i Kayonza.
Foto: Line Grove
Børn fra børnebyen i Kayonza leger i regnvejret.
Foto: Lars Just
SOS Børnebyerne i Rwanda
SOS Børnebyerne indledte sit arbejde i Rwanda i 1978. SOS Børnebyerne Rwanda har SOS-børnebyer i hovedstaden Kigali og i byerne Byumba, Gikongoro og Kayonza. SOS Børnebyerne Danmark støtter børnebyerne i Kayonza og Gikongoro. I Gikongoro støtter SOS Børnebyerne Danmark også en børnehave.
I børnebyerne får alle børnene et trygt hjem, kærlig omsorg, kompetent støtte og en uddannelse. SOS Børnebyerne Danmark støtter også børnebyernes unge i overgangen til voksenlivet og i at få en uddannelse, ofte på kostskole eller i anden form for ungdomsuddannelse.
Børnebyerne i Rwanda har de seneste år udviklet sig i takt med, at den rwandiske regering har arbejdet for en komplet de-institutionalisering af landet. I 2012 indførte regeringen en omfattende børneomsorgsreform, og herefter begyndte man at lukke alle landets børnehjem.
I 2017 fik denne agenda indvirkning på SOS Børnebyerne, da regeringen insisterede på, at de børn, der havde meget nære familierelationer, skulle genforenes med deres familie. Det betød, at mange af børnene i børnebyen måtte flytte ud af børnebyerne.
SOS Børnebyerne har sørget for, at børnene er blevet støttet bedst muligt i processen. SOS Børnebyerne Rwanda er specialiseret i psykosociale metoder og i at hjælpe mentalt sårbare børn og unge, så de bedst muligt er forberedt på at blive genforenet med deres familie. Familierne modtager desuden støtte og vejledning af SOS Børnebyerne, og der bliver holdt øje med, at børnene har det godt.
Styrker udsatte familier i lokalsamfundet
Allerbedst er det selvfølgelig, når børn kan blive boende i deres egen familie. Siden 1980’erne har SOS Børnebyerne udviklet programmer, der har til formål at styrke udsatte familier i lokalsamfundene. Målet er sikre, at udsatte børn kan vokse op hos deres egne forældre. Dermed forebygger vi, at børnene ender i børnebyen. I Rwanda støtter SOS Børnebyerne Danmark det forebyggende arbejde i Kayonza og Gikongoro.
Fadder i Rwanda
- 40 procent af Rwandas befolkning er under 14 år.
- En halv million børn har mistet en eller begge forældre.
- 100.000 børn har mistet en eller begge forældre til aids.
- 35 børn ud af 1.000 dør før, de fylder 5 år. I Danmark er tallet 4.
- Kun 1 procent af alle børn under 5 år har mere end to børnebøger derhjemme.
- 94 procent af alle børn i grundskolealderen kommer i skole, men kun 30 procent når til 7. klasse og kun 15 procent fortsætter i overbygningen.
- 37 procent af alle børn under 5 år udvikler sig ikke, som de skal, på grund af under- eller fejlernæring.
Faktatallene er senest opdateret maj 2020. Hvis andre kilder ikke er angivet, stammer alle tal fra UNICEF, Verdensbanken og FN.
Læs mere om Rwanda
Bliv SOS-fadder
Som fadder for et barn eller en SOS Børneby, er du med til at give udsatte børn en ny chance i livet med masser af omsorg og kærlighed.
Støt nu