Da 11-årige Selam kom hjem fra skole, ventede hendes mor og en ældre kvinde på hende. Selam opfattede hurtigt, hvad der skulle ske. De to kvinder ville omskære hende.
Den 11-årige pige smed sine bøger på gulvet og spurgte, om hun måtte gå på toilettet. “Jeg stod udenfor et lille stykke tid, og så løb jeg afsted for at anmelde dem,” fortæller Selam. “Jeg var bange for, at de ville tage fat i mig og tvinge mig til at blive omskåret.”
Forbudt siden 2004
Selam bor i en landsby i udkanten af Harar i Østetiopien, hvor kvindelig omskæring er udbredt. Hun drømmer om at blive læge. Den dag, hendes mor og kvinden ventede hende derhjemme, løb hun hen til ministeriet for kvinder og børn i sit lokalområde og fortalte Halima, en ansat, om sin frygt for at blive omskåret.
Selam kendte Halima fra sin skole, hvor Halima har undervist eleverne i risikoen ved kvindelig omskæring og opfordret piger til at melde det, hvis de hører om det eller bliver udsat for det.
Kvindelig omskæring kan medføre mange alvorlige bivirkninger blandt andet komplikationer ved fødsel og vandladning, psykologiske traumer og smerter ved menstruation og samleje.
De lokale myndigheder har i to år arbejdet tæt sammen med SOS Børnebyerne i Etiopien om at uddanne befolkningen i traditionelle praksisser, der kompromitterer børns rettigheder. Arbejdet er en del af projektet ‘Joining Forces for Africa’, hvor seks store NGO’er arbejder sammen om at stoppe alle former for vold mod børn. Målet er at nå mere end 50.000 børn.
Hjælp udsatte børn som Selam
Du kan hjælpe udsatte børn som Selam ved at blive fadder for en børneby eller et barn.
Traditionel praksis
Kvindelig omskæring har været forbudt i Etiopien siden 2004. Tal fra 2016 viser, at to ud tre kvinder mellem 15 og 49 år i Etiopien er omskåret.
Konservative stemmer i Selams landsby mener, at kvindelig omskæring er en tradition, der skal bestå, og landsbyens ældre – primært mænd – er ikke meget åbne for forandring. Når en omskåret pige efter to måneder er helet, vurderer de, at hun er klar til at blive gift.
“Vi samler folk til møder og diskuterer emnet,” fortæller Halima.
“Vi aflærer flere generationers fejlopfattelser.”
Halima opsøgte Selams mor og den ældre kvinde. De indrømmede deres intentioner om at omskære Selam, og Halima anmeldte dem til politiet. De fik hver en bøde på 3.000 etiopiske birr, og den ældre kvinde, der var professionel kvindelig omskærer, fik en advarsel om, at hun ville blive straffet, hvis hun fortsatte sin praksis.
“Vores fædre gjorde det mod os, og det er derfor, vi også vil gøre det på vores børn,” forklarer Seida, Selams mor, der selv blev omskåret som lille pige.
Seida har nu forsvoret nogensinde at gøre det igen.
“Min mor spurgte mig, hvorfor jeg anmeldte dem, og jeg fortalte hende, at én pige allerede var død under indgrebet. At jeg ikke vil have det gjort, fordi det måske ikke stopper med at bløde. Og at jeg ikke vil giftes, fordi jeg stadigvæk går i skole,” siger Selam.
Selams far er enig i, at praksissen med at omskære piger skal stoppe.
“Min mand sagde: ‘Hvorfor komme i problemer? Lad være med at omskære mine piger. Hvorfor vil du udsætte dem for det, du selv har været igennem?’,” fortæller Seida.
Ung aktivist
Selam er i dag kendt i sit nabolag for at tale imod omskæring. Hun fortæller sin historie i skolen og til forskellige møder.
“Jeg fortæller mine venner, at ægteskab ikke er nødvendigt i så ung en alder, og at omskæring er forbudt,” siger hun.
Siden myndighederne begyndte at samarbejde med SOS Børnebyerne for to år siden, har man forhindret 26 piger i at blive omskåret.
Jeg fortæller mine venner, at ægteskab ikke er nødvendigt i så ung en alder, og at omskæring er forbudt
Læs meget mere her
Støt udsatte børn
SOS Børnebyerne hjælper nogle af verdens mest udsatte børn.
Vi styrker sårbare familier, og vi hjælper børn, der har mistet omsorgen fra deres forældre.