Plads til alle Sådan passer vi på børnene
Både børn og ansatte kender børnenes rettigheder
Hos SOS Børnebyerne skal barnets bedste ligge til grund for alt, hvad vi gør, og børnene skal vokse op i trygge og kærlige rammer.
I børnebyerne får børnene undervisning i børns rettigheder, rigtig og forkert opførsel mellem børn og mellem børn og voksne. De lærer, hvordan man kan afværge konflikter børnene i mellem, og de lærer, hvordan de kan få hjælp, hvis en voksen eller et andet barn gør én ked af det eller gør én fortræd.
Ansatte i SOS Børnebyerne, der arbejder med børnene, gennemgår et undervisningsforløb og træning i børns rettigheder, og hvordan de overholdes.
Alle ansatte i SOS Børnebyerne underskriver organisationens “Code of Conduct” eller adfærdskodeks, som er en politik for, hvad der er ordentlig og acceptabel opførsel som ansat i SOS Børnebyerne. Herunder skriver man også under på, at man følger SOS Børnebyernes og FN’s Børnekonventions principper for beskyttelse af børn.
SOS Børnebyerne arbejder med lokal forankring i mere end 130 lande.
Vi har lokale ansatte, som kan give støtte baseret på lokale udfordringer, behov og muligheder.
Vi arbejder aktivt for bedre beskyttelsesstrukturer for børn.
Medarbejdere i børnebyerne skal screenes
SOS Børnebyerne har en fast politik om, at kandidater til stillinger i SOS Børnebyerne skal screenes omhyggeligt i ansættelsesprocessen. Før man kan begynde at arbejde med børn i en børneby, skal der foretages et grundigt baggrundstjek, og hvis det er muligt i det pågældende land, skal der også indhentes også en straffe- og/eller børneattest.
SOS Børnebyerne benytter altid lokal arbejdskraft i de lande, vi arbejder i. Lokale ansatte og lokal forankring betyder, at støtten bliver baseret på lokale udfordringer, behov og muligheder. Vi udsender som hovedregel heller ikke frivillige fra SOS Børnebyerne i Danmark.
En whistle blower-ordning for både børn og voksne
SOS Børnebyerne har en såkaldt whistle blower-ordning, som der er fri og nem adgang til på SOS Børnebyernes internationale hjemmeside. Siden er tilgængelig for alle for at sikre, at børn og unge nemt og fortroligt kan anmelde sager om misbrug, upassende opførsel eller mistanker om korruption.
Alle børn og ansatte kan helt anonymt indberette sager via ordningen. Både børn og voksne hos SOS Børnebyerne er undervist i at indberette alle bekymringer, ligesom alle børn og voksne ved, hvilken ansat i deres lokalområde, der har ansvaret for børnebeskyttelse. Der følges op på alle indberetninger.
Barnets bedste skal ligge til grund for alt, hvad vi gør, og alle ansatte i SOS Børnebyerne har pligt til at indberette det, hvis de ser eller mistænker brud på børns rettigheder.
Læs mere om, hvordan vi sammen passer på børnene
Støt udsatte børn
SOS Børnebyerne hjælper nogle af verdens mest udsatte børn.
Vi styrker sårbare familier, og vi hjælper børn, der har mistet omsorgen fra deres forældre.