Valgdagen er en festdag
Uddeling af flyers og livlige vælgermøder blandt børnene i børnebyen.
I august summede der af valgkampsstemning i børnebyen i Jimma i Etiopien. Her var nemlig valg til børnebyens ungdomsparlament, hvor tre kandidater stillede op til præsidentposten.
Valgdagen var som altid lidt af en festdag. Fra morgenstunden stimlede børn og unge fra børnebyen sammen foran stemmeboksene, og én efter én afgav de deres stemme til den kandidat, de følte sig bedst repræsenteret af.
Og vælgerne var ikke i tvivl: 17-årige Thea vandt og er dermed ungdomsparlamentets nye præsident.
“Da jeg er en ung pige og større end de fleste børn i børnebyen lige nu, føler jeg, at jeg er stor nok til at være deres stemme,” fortalte hun efter valget.
To år til at gøre en forskel
De næste to år vil Thea som præsident for børnebyens ungdomsparlament arbejde for at sikre børns rettigheder i børnebyen, men også bidrage til viden om emnet i det lokalsamfund, som børnebyen er en del af:
“Jeg ser det som min pligt at arbejde for børns rettigheder. Jeg er stærk nok til at kunne argumentere for min holdning og overbevise andre, så de måske ændrer måden, de ser på tingene,” siger hun.
Børnebyen i Jimma har både et børneparlament og et ungdomsparlament, hvor børn og unge fra børnebyen selv vælger deres præsidenter og udnævner ministre for forskellige områder. Mange af Theas venner sidder også i parlamentet, og ifølge Thea føler de sig heldige, fordi de har mulighed for at bidrage til, at børn og unge i børnebyen og i det omkringliggende samfund får det bedre.
Børns ret til medbestemmelse
Ifølge Børnekonventionen, der er et vigtigt fundament i SOS Børnebyernes arbejde, har børn ret til at sige deres mening og blive hørt. Når børn har reel indflydelse og bliver respekteret, får de selvtillid og viden, og det bliver naturligt for dem at danne deres egne meninger og ønsker for deres liv.
I børnebyen i Jimma er børns ret til medbestemmelse afspejlet i aktiviteterne både hjemme i husene og i skolen. Det er en del af kulturen i børnebyen, at børn skal kunne sige deres mening, at der bliver lyttet til dem, og at de bliver taget alvorligt. Børnebyen har indført familiediskussioner, børnehøringer og diskussionsklubber, hvor emner og beslutninger, der har indflydelse på børnenes hverdag kan tages op. Det kan være alt fra ønsker om udskiftning af ting på legepladsen til diskussioner om børns rettigheder.
Når det er valgdag, er det SOS-mødre, SOS-tanter og børnebyens øvrige personale, der optræder som valgtilforordnede og sørger for, at hele processen forløber demokratisk og fair. Og den 17-årige nyvalgte præsident har især ét brændende ønske for sit og sine venners arbejde i parlamentet:
“Jeg håber, at vi vil komme til at gøre en forskel,” siger hun.
Læs meget mere her
Start din egen digitale indsamling
Her har vi samlet 7 gode råd til dig, der vil lave din egen indsamling til SOS Børnebyerne.
Start din egen indsamling