Klokken er omkring syv om morgenen i SOS-moren Kedija Mohammeds køkken, og børnene er ved at gøre sig klar til skoledagen. Rygsækkene ligger rundt om i stuen, og på spisebordet står den varme mælk og brødet klar. Men kun tre ud af familiens ti børn sætter sig om morgenbordet.
Det er nemlig ramadan, fastemåneden i den muslimske kalender. I hele måneden faster mange muslimer fra solopgang til solnedgang. Det er en måde at praktisere tålmodighed og taknemmelighed på. Sådan er det også i Kedijas hus. Syv af børnene er muslimer, og det er Kedija også selv. Derfor faster de indtil solnedgang, hvor de bryder fasten med et fælles måltid.
Familiens muslimske børn er fra 12 til 20 år, og de har selv bestemt, at de vil prøve kræfter med fasten, forklarer Kedija. I hendes hus er det vigtigt, at der er plads til både de muslimske og kristne helligdage.
- Vi hjælper børn dér, hvor behovet er størst, uanset nationalitet, kultur og religion.
- FNs Børnekonvention er udgangspunktet for SOS Børnebyernes arbejde. Børnekonventionen fastslår, at alle børn har ret til frit at bestemme og praktisere deres tro.
- Børnene tvinges ikke til religiøse handlinger, og de beslutter selv i samråd med deres SOS-mor, om de ønsker at deltage.
Kærlig opdragelse og gode værdier
Inde på børneværelserne ligger både bibelen og koranen fremme.
”Som mor gør det mig glad at se, at de forstår og respekterer hinanden,” siger Kedija. Hun er en mild kvinde med stærke hænder, der er vant til at luge og høste i køkkenhaven bag huset. Hendes kjole er blomstret, og håret er dækket af et hvidt tørklæde.
I Etiopien er der flere forskellige religioner. Den kristne ortodokse kirke er den største, men der er også mange protestanter og muslimer. Derudover findes der traditionelle afrikanske religioner og en jødisk minoritet.
Kedija ønsker at opdrage sine børn til at være gode mod hinanden og at have empati med samfundets svageste. Bibelen og koranen kan være med til at give børnene gode værdier, mener hun.
Vi støtter hinanden. Når de kristne fejrer jul, så støtter muslimerne dem i det, og når muslimerne fejrer eid, så støtter de kristne dem i det.
Selvstændige børn
Hun er selv vokset op med værdier som ordentlighed, ansvarlighed og selvstændighed. Som den ældste i en søskendeflok på fire, lærte hun tidligt at tage vare på sine yngre brødre. ende
I løbet af sine 11 år som SOS-mor i Jimma har hun fået ry for at være særdeles god til at støtte børnenes skolegang. Alle Kedijas børn klarer sig godt i skolen.
For Kedija er det dog mindst lige så vigtigt, at børnene udvikler sig følelsesmæssigt og tør at være sig selv.
Hun fortæller om en af familiens piger, der plejede at være indadvendt og endda bange for at gå udenfor hjemmets fire vægge. Pigen ville kun gå udenfor, når Kedija gik med. En psykolog tilknyttet børnebyen anbefalede Kedija at motivere den 15-årige pige til at deltage i børnebyens ”parlament”, en forsamling af repræsentanter valgt af børnene selv.
”Da hun begyndte at tage del i børneparlamentet, åbnede hun sig mere og mere op. Jeg er meget glad for at se, at mit barn bliver mere selvsikkert,” siger Kedija.
Rundt om morgenbordet er børnene ved at være færdige med deres mælk og brød. Alle børnene tager skoletaskerne på og går hen mod hoveddøren. I døråbningen står Kedija. Hun omfavner dem en efter en og giver dem et kys på hver kind, inden de traver hen ad stien for at nå i skole inden klokken otte.
Alverdens højtider
Højtider og traditioner er der masser af både herhjemme og ude i verden, og i den verdensomspændende SOS-familie bliver de fejret hver og én.
Se hvordan man fejrer forskellige højtider i børnebyerne rundt om i verden
Læs meget mere her
Støt udsatte børn
SOS Børnebyerne hjælper nogle af verdens mest udsatte børn.
Vi styrker sårbare familier, og vi hjælper børn, der har mistet omsorgen fra deres forældre.