Forældreløse som fire-årige - tvillingernes far døde i en voldsom bilulykke
Da tvillingesøstrene Gita og Sunita fra Nepal var fire år, ændrede deres liv sig fuldstændig. Deres far døde i en voldsom bilulykke, og kort efter forlod deres mor dem. De to søstre var nu helt alene.
Ingen børn skal vokse op alene, og derfor blev pigerne anbragt i en SOS-børneby i Nepal. Her blev de en del af en SOS-familie, hvor de fik deres søskende og mor. Når biologiske søskende kommer til en børneby, sørger vi altid for, at de bliver en del af den samme SOS-familie. Biologiske søskende har en fælles historie, og derfor er det rigtig vigtigt, at de vokser op sammen.
Deres SOS-mor fortæller om den positive udvikling, der er sket, siden tvillingerne kom til børnebyen. Hun er selv vokset op i en børneby, så hun ved, hvordan det er at skulle finde sin plads i en helt ny familie. Hun bruger sine egne erfaringer til at hjælpe sine SOS-børn med at tilpasse sig og finde tryghed.
Da Gita og Sunita ankom, havde de meget svært ved at tilpasse sig deres nye familie. De isolerede sig, og de ville hverken lege eller snakke med deres SOS-søskende. At deres biologiske forældre var væk, havde givet Gita og Sunita dybe følelsesmæssige ar. Deres SOS-mor fortæller, at der gik rigtig lang tid, før de ville åbne sig op for hende. Det gjorde de først, da de ikke længerede frygtede, at hun ville forlade dem, ligesom deres biologiske mor gjorde.
Efter fem år i børnebyen har pigerne udviklet sig i en grad, deres SOS-mor aldrig havde forestillet sig. Hun beskriver dem som ”børnebyens prinsesser”. De har fået et nært forhold til deres søskende og mor, og de er også blevet venner med de andre børn i byen.
Pigerne klarer det rigtig godt i skolen, men de er også nogle små ballademagere! ”Gita og Sunita ved, hvordan de har det sjovt, og de elsker at lave sjov med de andre børn. Nogle gange bliver der lidt for meget fis og ballade,” fortæller pigernes SOS-mor, imens hun griner kærligt.
SOS-mødre har et stort ansvar
Empati og sociale kompetencer er mindst lige så vigtigt i et barns liv som at lære at stave og regne. På SOS Børnebyernes træningscentre uddannes de kvinder, der får ansvaret for børnene i en SOS-familie. Jobbet er krævende, og kvinderne er igennem en grundig uddannelse.
Se, hvordan en SOS-mor uddannes