Nu vil Naomi være landmand
En SOS-mor har mange munde at mætte og dermed også et stramt husholdningsbudget. For at holde udgifterne på de stigende fødevarer nede dyrker flere og flere børnebyer selv deres mad i mini-landbrug.
I børnebyen Eldoret i Kenya har de både grøntsager, kyllinger og kvægfarm. Det er et hit blandt både de voksne og børnene. Lille Naomi er sendt i køkkenhaven for at høste kål til sin SOS-families middag. De 15 SOS-familier har alle et stykke med grøntsager i haven omkring hvert familiehus. Her dyrker mødre og børn i fællesskab grøntsager som løg, bønner, spinat, majs og kål.
”Jeg tror, at jeg vil være landmand, når jeg bliver stor. Jeg kan i hvert fald godt lide at passe de dyr, vi har her i børnebyen. Jeg kan også godt lide at hjælpe min mor i køkkenhaven,” siger Naomi.
Hver familie har også sit eget hønsehus med høns og hane, så husholdningerne er selvforsynende med æg. Nogle æg får lov at klække, så børnene kan opleve de små, dunede kyllinger. Sommetider slagtes og spises de voksne kyllinger.
Jeg tror, at jeg vil være landmand, når jeg bliver stor. Jeg kan i hvert fald godt lide at passe de dyr, vi har her i børnebyen. Jeg kan også godt lide at hjælpe min mor i køkkenhaven
Billigere med egne køer
Børnebyen i Eldoret holder også køer. I stalden står fem malkekøer, som holder de 150 børn forsynet med frisk mælk, og på en mark uden for børnebyen opdrættes kødkvæg. Kvierne vogtes døgnet rundt af tre SOS-medarbejdere, som sørger for, at dyrene har det godt, og at ingen stjæler dem.
”Vi slagter køer hver måned, det er billigere for mødrene, end hvis de skulle købe kød hos en slagter. Og så synes børnene, at det er sjovt at komme herud og hjælpe til med køerne,” fortæller landbrugsmedhjælper Prodas Mbera Orofro.
Grøntsager er en indtægtskilde
Overalt i verden mærkes de stigende fødevarepriser. I børnebyerne i en række afrikanske lande er det særlig slemt på grund af tørken, der er med til at skabe fødevaremangel og presse priserne på mad i vejret.
Derfor driver flere børnebyer minilandbrug og har store køkkenhaver. Fødevareproduktionen er også med til at skaffe indtægter:
”Vores produktion af grøntsager overstiger, hvad familierne selv kan spise. Derfor kan vi for eksempel sælge tomater og kål på markedet og skaffe børnebyen en indtægt,” forklarer Peter Mutinda, leder af SOS-børnebyen i Eldoret.
“Vi slagter køer hver måned, det er billigere for mødrene, end hvis de skulle købe kød hos en slagter. Og så synes børnene, at det er sjovt at komme herud og hjælpe til med køerne”
Læs meget mere her
Støt udsatte børn
SOS Børnebyerne hjælper nogle af verdens mest udsatte børn.
Vi styrker sårbare familier, og vi hjælper børn, der har mistet omsorgen fra deres forældre.