Genkender du Kiti? Så er det måske fordi, vi har fulgt hende siden hun var helt lille. Læs her, hvor meget Kiti har udviklet sig siden sidst, vi hørte fra hendes SOS-familie.
“Vi kalder hende for ”Queen”, fordi hun er en bestemt lille dame,” fortæller Mwanahamis, som er Kitis SOS-tante og en del af Kitis nye familie. Den lille pige har godt af og er glad for sine faste rutiner. “Hun sover lidt uroligt om natten, så derfor vågner hun senere end de andre børn og har sine morgenrutiner med mig eller sin SOS-mor. Jeg vasker hende, giver hende tøj på og ordner hendes hår med fine hårbånd. Derefter får hun morgenmad og leger i stuen.”
Lægernes vurdering
Umiddelbart efter at Kiti ankom til børnebyen, vurderede lægerne, at hun var blind. Men året efter vurderede en ny læge, at hun godt kan se lidt. Helt hvor meget hun kan se, er stadig usikkert, men lægen mener, at hun skeler – altså at øjnene ikke ser i helt samme retning.
“Men det er tydeligt, at Kiti godt kan se lidt, for hun rækker ud efter min telefon, mens jeg filmer hende, og griber ud efter legetøj,” siger Mwanahamis. Hun kan ifølge lægerne først blive opereret i øjnene, når hun er mellem fire og seks år gammel.
SOS-mor Mwanahamis sidder med lille Kiti i armen. Her har Kiti kun været i børnebyen et par måneder. Foto: Lene Godiksen
Hun er en meget opmærksom lille pige og meget hurtig til at genkende lyde og stemmer. Hun kan godt lide at blive nusset og griner, når jeg kilder hende på maven
Ét skridt ad gangen
Lægerne har instrueret SOS-familien i, hvordan de skal øve Kitis motorik ved at træne hende i at gå og sidde. For et år siden havde Kiti ikke lyst til at stå op, men insisterede på at ligge passivt. Nu modsætter hun sig ikke længere, men øver sig i at gå sammen med Mwanahamis. Dog er hendes ben stadig ret stive og sidder lidt for tæt på hinanden. Lægerne har sagt, at hendes benmuskler kan blive stærkere af at stå i strandsandet. Så SOS-familien har fundet på en leg, hvor de graver et hul i sandet på stranden, så hun selv kan stå oprejst med benene i sandet.
Grinebideren Kiti
Foto: Anne Kidmose
Glad for at give krammere
Foto: Anne Kidmose
I en tryg favn
Foto: Anne Kidmose
Sammen med sin SOS-bror
Foto: Lars Just
Leger med de store piger
Kiti er tryg ved andre mennesker og især ved sin SOS-mor, sin SOS-tante og sine SOS-søskende. I familiehuset bor hun sammen med fire andre SOS-søskende, som hun elsker at lege med. Især SOS-storesøsteren på 6 år har Kiti et unikt bånd med.
“Hun hviner af fryd, når hendes søster kommer hen til hende, og om eftermiddagen sidder de to sammen i ude i skyggen. Kiti ligger i sin søsters favn, mens de store piger ligger og spiller kort sammen,” fortæller Mwanahamis. På den måde indgår Kiti helt naturligt i familiens rutiner, og hun virker meget afslappet og tryg.
Kiti udvikler sig godt, men hun udvikler sig dog langsommere end de andre børn. Hun kommunikerer endnu ikke med ord, men med lyde og hvin. SOS-medarbejderne er ikke helt sikre på hvorfor, men tænker, at det kan være på grund af hendes hårde start på livet. Derfor giver de hende tid til at udvikle sig på sine præmisser.
Foto: Anne Kidmose
Fakta om Tanzania og Zanzibar
- Tanzania er 20 gange så stort som Danmark.
- Der bor 56,3 millioner mennesker i Tanzania. 1,3 millioner af dem bor på Zanzibar.
- Zanzibar er en semiautonom region i Tanzania. Zanzibar består af to større øer og en række små
- 1,6 millioner tanzaniere lever med hiv eller aids
- For hver 100.000 børn, der bliver født, dør 398 tanzaniske kvinder på grund af komplikationer under graviditet eller fødsel. I Danmark er tallet 6
- En kvinde i Tanzania føder i gennemsnit 5 børn
- 49 procent af befolkningen lever for under 13 kroner om dagen
- Sådan arbejder SOS Børnebyerne med fysisk og mental sundhed
Kitis biologiske familie
Kiti har seks ældre biologiske søskende, som alle går i skole og bor hos deres moster og onkel. Familien lever af deres egne afgrøder og kan nogle måneder have svært ved at få det til at række til skoleuniformer og nok mad til børnene. Derfor hjælper SOS Børnebyerne familien i at klare sig økonomisk gennem træning i iværksætteri. Familien modtager også træning i børneopdragelse, så Kitis seks søskende får de bedste muligheder for at vokse op og bryde med fattigdomscirklen. Udover den støtte, familien får fra SOS Børnebyerne, hjælper lokalsamfundet også til. De biologiske forældre er psykisk sårbare og ustabile og er ikke i stand til at være en del af børnenes liv.
Læs meget mere her
Støt udsatte børn
SOS Børnebyerne hjælper nogle af verdens mest udsatte børn. Vi styrker sårbare familier, og vi hjælper børn, der har mistet omsorgen fra deres forældre.
Sådan kan du støtte