En sund fremtid Vi sikrer børns sundhed
Børns ret til et sundt liv
Børn har ret til både fysisk og følelsesmæssig sundhed. I børnebyerne får børnene lægehjælp, medicin og om nødvendigt psykologisk hjælp, men også kærlighed og omsorg, så de bliver hele, sunde små mennesker. Også i lokalsamfundet arbejder vi for at sikre de mest udsatte børns sundhed.
Det daglige arbejde for at sikre børnenes fysiske og mentale sundhed sker primært via SOS-moren. Det er hende, der holder øje med, om børnene er raske, sørger for sund og nærende mad og for, at børnene kan komme til lægen, hvis der er brug for det.
Udsatte børn er ofte børn med traumer
Mange af de børn, der overlades i SOS Børnebyernes varetægt, kommer med ar på krop og sjæl. Børnene kan være underernærede, syge eller indesluttede, når de flytter ind i børnebyen. Så starter arbejdet med at genskabe barnets livsglæde og tillid til omverdenen.
Det langsigtede arbejde sker typisk i samarbejde mellem en læge, en psykolog eller en omsorgsperson, der er trænet i den opgave – for eksempel en erfaren SOS-mor.
Uanset hvilket udgangspunkt det enkelte barn har, handler det altid om at barnet får det så godt som muligt.
19.000 børn under fem år dør hver dag. Alt for mange af sygdomme, der nemt kunne være forebygget.
100% af børnene i SOS-børnebyerne får sundhedstjek, lægehjælp, medicin og hvis nødvendigt psykologisk hjælp.
Kilde: FN og SOS Børnebyerne
SOS-mor fremmer børnenes sundhed
SOS-moren er børnenes primære omsorgsperson i det daglige. Hendes kærlighed og konstante tilstedeværelse er med til at hele børnenes traumer.
Det daglige arbejde for at sikre børnenes fysiske og mentale sundhed sker primært via SOS-moren. Det er hende, der holder øje med symptomer på sygdom og også lærer børnene om ernæringsrigtig kost og god hygiejne.
SOS-moren giver børnene omsorg, ros og relevante alderssvarende pligter – præcis som andre forældre.
Hun sørger også for, at børnene får sund og nærende mad og sikrer, at de har adgang til sundhedspleje og regelmæssige sundhedstjek.
Vi styrker de mest udsatte børns sundhed
I området omkring børnebyerne arbejder vi for, at de mest udsatte børn og familier er sunde og raske og får adgang til den lokale lægeklinik, når de bliver syge. Ofte får børnene ellers ikke den nødvendige lægehjælp, hvilket kan betyde forskellen på liv eller død.
Rådgivning og støtte til familierne
Indsatsen er en del af vores forebyggende arbejde, hvor familierne får hjælp til selvhjælp. Vi støtter for eksempel forældrene i at skabe en fast indtægt, så de selv kan sørge for deres børns generelle sundhed og betale for sundhedsforsikring, der giver adgang til lægehjælp.
Familierne får viden om, hvad de og deres børn bør spise, hvis de skal holde sig sunde og raske og undgå underernæring, som hvert år er skyld i, at millioner af børn mister livet. De kan også få støtte til at etablere køkkenhaver.
Vi rådgiver familierne om hygiejne og sygdomsforebyggelse og støtter dem med eventuelle sundhedsudgifter, indtil de selv bliver i stand til at betale dem.
Ved at tilbyde lokale udsatte familier støtte fra børnebyens lægeklinik og socialcenter breder viden, adgang til lægehjælp og gode vaner omkring hygiejne og ernæring sig som ringe i vandet.
SOS Børnebyerne arbejder med børns sundhed
Bliv klogere på, hvordan vi arbejder
Bliv SOS-fadder
Som fadder for et barn eller en SOS Børneby, er du med til at give udsatte børn en ny chance i livet med masser af omsorg og kærlighed.
Støt nu