Åbenhed er en mærkesag for SOS Børnebyerne i Danmark
I SOS Børnebyerne Danmark fortæller vi åbent og ærligt om vores arbejde – også om de tilfælde, hvor det ikke er gået, som man kunne ønske. Vi ønsker at være åbne omkring de udfordringer og det store ansvar, der følger med, når man som SOS Børnebyerne overtager forældremyndigheden for udsatte og forældreløse børn.
Vi fortæller som udgangspunkt om de sager, vi får kendskab til i den danske afdeling af SOS Børnebyerne, når vi ved nok, til at kunne give en korrekt fremstilling af sagen. Faddere og bidragydere i de enkelte lande bliver kontaktet direkte via e-mail eller brev. Det er ikke alle sager, der vil blive lagt offentligt frem, da der i sager om misbrug af børn kan være hensyn til barnets ret til privatliv, der vejer tungere end vores princip om åbenhed. Vi oplyser aldrig i hvilken børneby, sagen har fundet sted, ligesom vi aldrig oplyser navnene på de involverede.
I tilfælde af korruption eller uhensigtsmæssig håndtering af midler kan sager falde under en nedre grænse, hvis der er tale om småbeløb. Hver sag ligger tilgængelig på hjemmesiden i et år.
Se vores politikker og rapporter
SOS Børnebyernes Code of Conduct for medarbejdere
SOS Children’s Villages Child and Youth Safeguarding Policy
Læs mere om, hvordan vi beskytter børn under katastrofearbejde
Child Safeguarding Annual Report 2022/2023
Vores politik for anti-korruption og bedrag
Anti-Fraud and Anti-Corruption Guidelines
Anbragte børn er særligt udsatte
Anbragte børn kan have traumer, fordi de har været udsat for eller vidne til vold, overgreb eller svigt, enten i deres egne familier eller i tidligere anbringelser. Det betyder desværre, at nogle af vores børn er i risiko for at genopleve deres traumer, hvis noget omkring dem minder dem om oplevelserne – og dermed er de særligt sårbare.
En anden konsekvens kan være, at børn og unge, der ikke får tilstrækkelig hjælp til at bearbejde traumer som følge af vold og overgreb, vil være i risiko for selv at udøve vold og overgreb. Derfor skal vores medarbejdere i SOS Børnebyerne være fagligt og socialt rustede til at forebygge og bryde denne negative sociale spiral. Det er vigtigt, at vores medarbejdere tæt på børnene har redskaberne til at håndtere udadreagerende adfærd med indsigt og omsorg og for eksempel ikke selv tyr til verbal eller fysisk afstraffelse.
Generelt er der tale om svære sociale dynamikker og dermed en øget risiko for børn, der er anbragt uden for familien. Dette er også tilfældet i Danmark, og det er en velkendt faktor i arbejdet med socialt udsatte børn og unge herhjemme. Dette er også et vilkår for SOS Børnebyerne, der dermed har en særlig udfordring – især sammenlignet med andre ngo’er – fordi vi tager os af børnene 24 timer i døgnet, hele året rundt.
Derfor må vi konstant kigge indad og gøre vores yderste for, at vi er bedst muligt rustet til at sikre beskyttelse af børnene. Det sker blandt andet gennem rapporter udarbejdet af uafhængige eksperter, risikoanalyser, undervisning af børn og voksne i netop dette tema samt at vi har procedurer for, hvordan vi handler på de ulykkelige sager, hvor børns beskyttelse ikke har været tilstrækkelig.
SOS Børnebyernes whistle blower-kanal
SOS Børnebyerne oprettede i 2018 en whistleblower-kanal, som både børn og voksne har fri og nem adgang til. Kanalen er tilgængelig for alle på SOS Børnebyernes internationale site, og er oprettet for at sikre, at børn og unge nemt og fortroligt kan anmelde sager om misbrug, upassende opførsel eller mistanker om korruption
Andre kan også indberette sager ved at bruge disse formularer:
Mistanke om korruption kan indberettes via denne form.
Mistanke om brud på børns beskyttelse kan indberettes via denne form
Aktuelle sager i SOS Børnebyerne
Filippinerne – juni 2024
I Filippinerne har der været flere tilfælde af brud på børns beskyttelse i flere børnebyer. Det involverer sager om psykisk og fysisk vold, og seksuelle overgreb, samt flere sager om misbrug af position i forhold til børnene, omsorgssvigt og medarbejderes manglende håndtering i sager om beskyttelse af børn og unge. Der er ligeledes fundet mangelfulde procedurer i forhold til transparens og korruption.
De seksuelle overgreb involverer en sag om berøring af seksuel karakter og uønsket seksualiseret sprog begået af en medarbejder mod 14 børn og unge i en børneby. Sagen er meldt til myndighederne, og medarbejderen er blevet opsagt. Alle børn og unge har modtaget individuel psykologhjælp og støtte til at bearbejde deres oplevelser.
Der er lagt en handlingsplan i alle børnebyer for at rette op på fejlene og styrke procedurer for beskyttelse af børn og unge. Alle medarbejdere har gennemgået yderligere efteruddannelse i SOS Børnebyernes politikker og retningslinjer for beskyttelse af børn og unge, samt retningslinjer for beskyttelse og omsorg.
Sierra Leone – juni 2024
En undersøgelse af SOS Børnebyerne i Sierra Leone har vist, at der har været adskillige brud på børns beskyttelse i organisationen. Det drejer sig blandt andet om 16 unge, der ikke har fået hjælp og omsorg fra personalet i flere henseender. Blandt andet har flere unge, der skulle flytte ud af børnebyerne, og enten bo for sig selv eller hos slægtninge, ikke fået ordentlig støtte, forberedelse eller opfølgning i forløbet, ligesom der i flere tilfælde ikke var sikret et godt hjem til dem hos deres slægtninge. Flere unge har derudover fået deres personlige opsparinger tilbageholdt i op til seks måneder af ledelsen i den børneby, hvor de tidligere havde boet. SOS-personalet har desuden givet de unge løfter, de ikke har holdt, hvilket potentielt har re-traumatiseret nogle af de unge. Medarbejderne i Sierra Leone har ikke fulgt SOS Børnebyernes principper og politikker for børns beskyttelse eller general governance, ligesom ledelsen ikke har fulgt korrekt op på dette, som den ellers er forpligtet til.
Tilfælde af fysisk vold mod nogle af de unge er også blevet bekræftet. Tre unge har oplevet fysisk vold udført af ansatte i SOS Børnebyerne i Sierra Leone. Desværre viser undersøgelsen også, at to unge piger har været udsat for seksuelle overgreb, mens de boede i børnebyen. Den ene overgrebsmand er en servicemedarbejder ansat af SOS Børnebyerne, mens den anden overgrebsmand bor i lokalområdet. To af de ansatte der har været involveret i sager om overgreb er blevet meldt til politiet af SOS Børnebyerne i Sierra Leone.
Alle anklager blev først benægtet af de ansatte i Sierra Leone, og SOS Børnebyernes internationale føderation har flere gange måtte bede om information om sagerne. Derfor har flere undersøgelser været iværksat for at komme til bunds i anklagerne, der først blev fremsat af en gruppe af de unge. Undersøgelserne inkluderede interviews med 92 børn og unge, interview og besøg hos plejefamilier og de unges slægtninge, og undersøgelsen har desuden afdækket flere af de sager, der er beskrevet herover, og i alt identificeret 12 ansatte, både ledelse og medarbejdere, i SOS Børnebyerne i Sierra Leone, der ikke har handlet eller opført sig, som de skulle.
Det er desværre ikke første gang, at organisationen i Sierra Leone har handlet i strid med SOS Børnebyernes principper og politikker for børns beskyttelse og trivsel samt Code of Conduct. I 2016 blev en række historiske sager om svigt, vold og korruption afdækket i Sierra Leone-organisationen. Sagen medførte afskedigelser af 32 medarbejdere samt direktøren for organisationen, heraf også flere politianmeldelser. Efterfølgende blev en ny direktør og 55 nye medarbejdere ansat efter en grundig ansættelsesproces med baggrundstjek og en omfattende indkøring. Samtlige 21 ofre fra sagen dengang har modtaget intensiv psykologhjælp og har hver især fået lavet en individuel plan for deres selvstændige fremtid og trivsel.
I 2018 blev den nye nationaldirektør imidlertid fyret, da flere sager om korruption og yderligere historiske brud på børns beskyttelse var blevet opdaget siden 2016 – 24 tilfælde i alt. Alle er tilbudt psykologhjælp og hjælp til at udvikle og realisere en plan for deres fremtid. Derudover blev to ansatte tæt på børnene fyret, da de havde udøvet fysisk vold mod børn i deres varetægt.
Yderligere 10 medarbejdere, herunder økonomichefen for organisationen, blev afskediget på grund af flere sager om korruption i 2018. En større undersøgelse foretaget samme år viste, at medarbejderne i flere tilfælde overtrådte SOS Børnebyernes retningslinjer og procedurer ved at snyde med indkøb af varer, udbetaling af løn og skatteunddragelse. Undersøgelsen viste, at korruptionen var mulig grundet mangel på klare og reviderede processer og intern kontrol, som det nationale kontor er hovedansvarlig for. Efter sagen blev en ny intern proces og øget kontrol af organisationens finanser indført.
I SOS Børnebyerne i Danmark er vi frustrerede over, at organisationen i Sierra Leone ikke har formået at rette fuldstændigt op på fejl og dårlig forvaltning gennem de sidste syv år. Vi hæfter os dog ved en række tiltag, som organisationen i samarbejde med den internationale føderation har iværksat for at styrke de ansattes indsats for den fulde beskyttelse og overholdelse af børns rettigheder.
Sierra Leones organisation har blandt andet, som en af de første organisationer i SOS Børnebyernes føderation, fået tilknyttet en børne-ombudsperson, der vil fungere som børnenes fortrolige og garant for at deres indberetninger og bekymringer løftes videre i systemet – både internt og evt. eksternt, så der hurtigt slås ring om barnet og sættes ind med beskyttelse, evt. psykologhjælp, omsorg mm., og så de ansvarlige suspenderes, mens undersøgelser af sagen står på. Ombudspersonen i Sierra Leone har fem års erfaring som advokat i Sierra Leones retssystem, og derudover otte års erfaring fra Menneskerettighedskommissionen i Sierra Leone.
Indien – juni 2024
I Indien har der været flere sager om berøring af seksuel karakter i fire forskellige børnebyer. Sagerne involverer fire medarbejdere fra forskellige børnebyer, der beskyldes for at have begået overgreb på fire børn og en ung person fra de pågældende børnebyer i perioden 2018-2023.
Alle sager er meldt til politiet og afventer juridisk behandling. Det forventes at tage op til syv år fra opstart af retssagerne til endelig afsigelse af dom i sagerne. Medarbejderne er enten varetægtsfængslet og/eller suspenderet .
Alle børn har modtaget individuel psykologhjælp og støtte til at bearbejde oplevelserne samt en handlingsplan for deres fremtidige trivsel.
Syrien – juni 2024
I forlængelse af et standardbesøg foretaget af en EU-delegation, blev der i juni 2020 indrapporteret flere tilfælde af alvorlige brud på beskyttelse af børn i SOS Børnebyerne i Syriens varetægt. På baggrund af anklagerne indledte SOS Børnebyernes internationale organisation en ekstern undersøgelse for at afdække alle anklager fra perioden 2018-2020. Den eksterne undersøgelse blev afsluttet i maj 2021 og konkluderede, at SOS Børnebyerne i Syrien i perioden har haft omfattende problemer med grundlæggende beskyttelse af børn og unge.
Undersøgelsen fandt gentagne eksempler på diskrimination, overgreb og omsorgssvigt af børn. Dette involverer blandt andet en seksualiseret kultur blandt børnene, der i nogle tilfælde har ført til seksuelle overgreb. Undersøgelsen fandt også, at medarbejdere i udbredt grad har anvendt fysisk afstraffelse og isolation til at disciplinere børn. Der er ligeledes flere eksempler på forskelsbehandling blandt medarbejdere og børn baseret på køn og geografisk ophav, herunder diskrimination af børn fra oprørsområder i Syrien.
Håndteringen af sager om brud på børns beskyttelse har været unøjagtig og utilstrækkelig, hvilket har resulteret i en overfladisk opfølgning uden fokus på forebyggelse. Blandt andet er sagerne om seksuelle overgreb begået af børn, håndteret på individuelt niveau ved at adskille børnene, men uden at håndtere det mere systematisk ved for eksempel at tilbyde seksualundervisning til børn og efteruddanne medarbejdere i håndteringen af børnenes seksualiserede adfærd. Der er ydermere fundet tilfælde, hvor medarbejdere, der er bekræftet som gerningspersoner, har modtaget en advarsel eller er blevet forflyttet, selvom deres handlinger burde have ført til fyring. Undersøgelsen konstaterede desuden mangelfulde politikker og procedurer, uklar rollefordeling og manglende uddannelse af medarbejdere.
Hele forløbet viser, at situationen i SOS Børnebyerne Syrien har været forrået i flere år. Organisationen i Syrien har i høj grad har været præget af den syriske borgerkrig, der har stået på siden 2011 mellem landets myndigheder og forskellige oprørsgrupper. Krigen har påvirket organisationens virke og skabt svære omstændigheder for at håndhæve retningslinjerne. De lokale myndigheder har blandt andet krævet, at SOS Børnebyerne i Syrien tog imod børn, som ikke har været visiteret til børnebyen af de sociale myndigheder, herunder børn af fængslede modstandere af regimet og af udenlandske soldater. Denne praksis er stoppet, men krigen skaber fortsat udfordringer for organisationen, herunder er diskrimination blandt børn og medarbejdere stadig et problem, som organisationen i Syrien har fokus på at løse.
Udover de generelle udfordringer med børns beskyttelse, gennemgik undersøgelsen også en række konkrete anklager fra 2018-2020, hvoraf der blev fundet bevis for fysisk og psykisk vold, omsorgssvigt og seksuelle overgreb begået mod børn af både børn og medarbejdere.
I forlængelse af den eksterne undersøgelse blev der i 2021-2022 undersøgt en række konkrete sager om historiske anklager. Undersøgelserne bekræftede flere tilfælde af fysisk vold mod børn begået af medarbejdere, og fandt ligeledes beviser for flere tilfælde af seksuelt overgreb mod børn begået af medarbejdere frem til 2020.
På baggrund af en række anbefalinger fra den eksterne undersøgelse iværksatte organisationen i samarbejde med SOS Børnebyernes regionale kontor i 2021 en omfattende handlingsplan. Organisationen har først og fremmest sikret, at alle medarbejdere, der er bekræftet som gerningspersoner, samt medarbejdere, der gentagne gange har fejlet i at reagere, ikke længere er ansat i SOS Børnebyerne i Syrien. Alle medarbejdere har modtaget uddannelse i håndtering af brud på børns beskyttelse, samt retningslinjer for beskyttelse og omsorg. Ligeledes er enheden for børns beskyttelse blevet styrket, og der er sikret en bedre implementering af politikker og procedurer for børns beskyttelse.
I 2023 har der været indrapporteret to sager om brud på børns beskyttelse i SOS Børnebyerne i Syrien. I den ene sag er der fundet beviser for, at en medarbejder har begået seksuelt overgreb mod et barn. Medarbejderen er suspenderet, sagen er meldt til det lokale politi, og barnet har fået tilbudt psykologhjælp, ligesom der er lavet en handlingsplan for at støtte barnet bedst muligt fremover.
Den anden sag er fra 2023 og omhandler en problematisk situation i en børneby, hvor flere børn har haft en voldelig adfærd og begået hærværk i og omkring børnebyen. Situationen har ledt til voldelige sammenstød med politiet, samt fængsling af børn. Alle børn er løsladt igen.
Undersøgelsen af de to sager bekræftede desværre endnu en gang en usund seksualiseret kultur, der i nogle tilfælde har ført til seksuelle overgreb begået af børn mod andre børn. To medarbejdere, der ikke har implementeret og fulgt SOS Børnebyernes politikker, er blevet afskediget. De børn, som har initieret voldelig adfærd, har fået individuel støtte og psykologhjælp, ligesom de resterende børn i børnebyen har modtaget psykosocial støtte, viden om gældende lovgivning og retningslinjer og tilbud om fritidsaktiviteter. Alle medarbejdere har fået uddannelse og hjælp til bedre håndtering af voldelig adfærd. Situationen i børnebyen er stabil, men hovedkontoret og det regionale kontor foretager fortsat tætte opfølgninger.
SOS Børnebyerne har haft kendskab til situationen i SOS Børnebyerne Syrien i flere år, men har internt besluttet, at vi ville have et overblik over hele situationen før, vi kunne kommunikere om situationen. Der er blevet foretaget en solid ekstern undersøgelse, der kunne give et grundigt overblik over udfordringerne, samt en konkret handlingsplan for medarbejdere og børn i SOS Børnebyerne i Syrien. På baggrund af disse kan vi konstatere, at organisationen i Syrien har implementeret flere konkrete tiltag fra handlingsplanen, ligesom det regionale og internationale kontor fortsat følger sagen tæt.
Brasilien – maj 2024
I en børneby i Brasilien er en tidligere medarbejder blevet meldt til de lokale myndigheder for meget alvorligt seksuelt overgreb mod en ung person. Anmeldelsen skete i maj 2022. I september 2022 meldte tre andre børn fra samme børneby den samme medarbejder for seksuelt overgreb.
Den tidligere medarbejder dannede par med en omsorgsperson i børnebyen, og medarbejderen var også selv omsorgsperson for børnene i børnebyen. Parret blev afskediget i april 2022 grundet andre sager om fysiske og følelsesmæssige overgreb.
Sagerne vedrørende seksuelle overgreb er overdraget til det brasilianske politi, der står for den videre efterforskning.
Alle de involverede børn modtager individuel psykologhjælp og støtte for at bearbejde deres oplevelser.
SOS Børnebyerne i Brasilien har igangsat forebyggelsesindsatser, der skal forhindre lignende hændelser i fremtiden. HR-procedurerne er blevet gennemgået, og som følge heraf er der indført et styrket baggrundtjek af ansættelseskandidater.
Alle børn, unge og medarbejdere på lokationen har modtaget undervisning i retningslinjer for beskyttelse af børn og unge i sager om seksuel vold, samt gennemgang af organisationens Code of Conduct.
Mexico – maj 2024
I 2023 er en chauffør fra en børneby i Mexico blevet meldt til de lokale myndigheder for upassende seksuel adfærd, herunder uønsket sprogbrug og berøring af seksuel karakter, mod to unge fra børnebyen.
Sagerne er overdraget til politiet, der står for den videre efterforskning. Den pågældende medarbejder er blevet afskediget.
Det var imod SOS Børnebyernes generelle politikker og retningslinjer for børns beskyttelse, at de to unge var alene med chaufføren uden ledsager. En ledende medarbejder i børnebyen har modtaget en mundtlig advarsel for uagtsomhed som følge heraf.
De to unge har modtaget specialiseret psykologhjælp for at bearbejde deres oplevelser. Desuden har de fået bisidderstøtte og opbakning fra personalet i forbindelse med sagsmøder.
Nepal – maj 2024
I Nepal har der i 2023 været en række sager om seksuelle overgreb begået af en lærer ansat af SOS Børnebyerne i Nepal. Det drejer sig om i alt syv børn, som bor hos deres biologiske forældre, men går på en skole administreret af SOS Børnebyerne i Nepal.
SOS Børnebyerne har siden anmeldelsen været i kontakt med forældrene til de berørte børn og opfordret dem til at anmelde sagen. Forældrene har dog valgt ikke at anmelde sagen til de lokale myndigheder. Som følge heraf igangsatte SOS Børnebyerne i Nepal selv en ekstern undersøgelse af sagen. Undersøgelsen bekræftede børnenes påstande.
Den pågældende medarbejder er blevet afskediget, og de berørte børn får individuel psykologhjælp for at bearbejde deres oplevelser. Alle medarbejdere på skolen har fået gennemgået SOS Børnebyernes politikker og retningslinjer for at forhindre overgreb og krænkelser, samt fået indskærpet vigtigheden af at overholde organisationens rapporteringsansvar.
Libanon – maj 2024
I en børneby i Libanon har tre unge anmeldt en række sager om vold begået i 2021, samt medarbejdernes manglende indberetning af sagerne. Idet anmeldelserne involverer ledende medarbejdere og omhandler en generel kultur har sagen været håndteret af SOS Børnebyernes regionale kontor, som har bestilt en ekstern undersøgelse af sagen.
Undersøgelsen slår fast, at de tre unge har været udsat for fysisk og psykisk vold begået af en ledende medarbejder fra børnebyen. Den bekræfter ligeledes, at en anden medarbejder har begået fysisk vold mod andre børn i børnebyen.
Undersøgelsen konstaterede, at der generelt har været mangelfulde politikker og procedurer i forhold til beskyttelse af børn og unge, som har ledt til fejl i indrapporteringen af disse. Derudover pegede undersøgelsen på problemstillinger vedrørende organisering og ledelse i børnebyen.
De involverede unge har modtaget individuel psykologhjælp til at kunne bearbejde deres oplevelser. De to pågældende medarbejdere er blevet opsagt. De medarbejdere, der kendte til sagerne, men som undlod at reagere og rapportere har modtaget skriftlige advarsler.
På baggrund af undersøgelsen blev der udformet en handlingsplan, som skal rette op på de generelle udfordringer med ledelse samt genbesøge procedurer for beskyttelse af børn og unge. Alle medarbejdere i børnebyen har gennemgået et grundigt genopfriskningskursus i retningslinjer for beskyttelse af børn og unge, samt organisationens Code of Conduct. Alle børn og unge har fået træning i retningslinjer for beskyttelse af børn samt viden om, hvordan de kan indrapportere lignende sager. Det nationale kontor har afsat flere ressourcer til arbejdet med beskyttelse af børn og unge, samt styrket tilsyn med børnebyen.
Costa Rica – august 2023
Fire store børn og unge i en børneby i Costa Rica har i 2022 været udsat for seksuelt indhold, som en medarbejder med direkte ansvar for børnene har vist dem. Medarbejderen er blevet afskediget og meldt til politiet. Alle fire har fået en psykolog stillet til rådighed, og de har fået undervisning i sunde relationer, herunder seksuelle relationer svarende til deres alderstrin. SOS Børnebyernes politikker for beskyttelse af de børn, vi har ansvar for, og for hvordan man skal handle, hvis man opdager, at et barn mistrives, er, i forlængelse af sagen, blevet genopfrisket for alle medarbejderne.
I en anden børneby har to unge været udsat for uønsket seksuel opmærksomhed, blandt andet kommentarerer og tilnærmelser, fra en medarbejder ansat i SOS Børnebyerne. Medarbejderen er blevet afskediget, og en retssag er i gang. De to unge har fået individuel psykologhjælp, og de har fået hjælp til at lave og følge op på en selvstændig udviklingsplan for deres egen uddannelse, boligsituation og generelle velbefindende.
Mexico – august 2023
I Mexico er en medarbejder i en ledende stilling blevet meldt til politiet efter at vedkommende har chikaneret to unge seksuelt i en børneby, ved at sende sms-beskeder med upassende og seksuelt indhold til dem. Medarbejderen bad efterfølgende de unge om at slette indholdet med det samme og forbød dem at vise beskederne til andre. Det skete i 2022. De to unge har fået hjælp til at politianmelde medarbejderen, og der nu kører en sag mod ham ved retten. De unge har også modtaget psykologhjælp og opbakning fra deres nærmeste omsorgspersoner i børnebyen. De er nu begge i proces med at fraflytte børnebyen, da de er klar til at stå på egne ben. Den pågældende medarbejder sagde sin stilling op, før SOS-organisationen i Mexico kunne nå at afskedige ham.
Gambia – august 2023
I Gambia er to sikkerhedsvagter i en børneby blevet afskediget og meldt til politiet, efter det blev opdaget, at de har udsat fire store børn og unge i børnebyen for gentagen seksuel chikane og uønsket berøring af seksuel karakter. Begge ansatte er blevet afskediget og meldt til politiet, og en retssag er indledt, men forventes at trække ud over flere år. SOS Børnebyerne i Gambia har nu opsat nye ansættelseskriterier samt styrket det obligatoriske baggrundstjek for alle nye sikkerhedsvagter.
Mali – august 2023
I Mali har der i perioden 2013-2017 været flere tilfælde af seksuelle overgreb samt fysisk og psykisk vold mod børn og unge i børnebyerne. Der er tale om i alt ni børn og unge, der har oplevet overgreb begået af seks ansatte i børnebyerne i Mali samt tre eksterne gerningspersoner. Fem af de involverede medarbejdere arbejder ikke længere for SOS Børnebyerne i Mali, og otte af gerningspersonerne er meldt til politiet.
Alle medarbejdere i SOS Børnebyerne i Mali har været på genopfriskningskurser i SOS Børnebyernes politikker for beskyttelse af børn, retningslinjer for beskyttelse og omsorg, organisationens Code of Conduct samt undervisning i seksuel sundhed og graviditet samt korrekt procedure for at håndtere og bistå unge i SOS Børnebyernes varetægt, der er blevet gravide.
Alle børn og unge tilknyttet børnebyerne i Mali har fået undervisning i børns rettigheder, SOS Børnebyernes politikker for beskyttelse af børn og sikring af rettigheder – og genopfrisket, hvordan man som barn eller ung kan melde det på en sikker måde, hvis man ikke trives, har oplevet noget grænseoverskridende eller ikke bliver behandlet godt af andre børn eller voksne.
Tunesien – august 2023
Siden 2020 har adskillige unge klaget over SOS Børnebyernes organisation i Tunesien, hvilket har resulteret i en omfattende undersøgelse på alle SOS Børnebyernes lokationer i landet. Undersøgelsen konkluderer, at 55 børn og unge har været udsat for brud på deres beskyttelse i børnebyerne, begået af 26 medarbejdere samt én ung person. Sagerne omfatter flere forskellige former for uacceptabel opførsel udvist af de involverede medarbejdere. Blandt andet flere tilfælde af verbal og fysisk vold mod børn og unge i børnebyerne, seks tilfælde af seksuelle overgreb, flere tilfælde af omsorgssvigt samt korruption.
På hovedkontoret i Tunesien har undersøgelsen konstateret mangelfulde politikker og procedurer, utilstrækkelige ansættelsesprocesser, høj personaleomsætning, uklar rollefordeling og manglende opfølgning på unge, der stadig støttes af organisationen.
Alle børn, der har været udsat for overgreb, modtager skræddersyet psykologhjælp, og alle har fået lavet en individuel plan for den nærmeste fremtid, så der hele tiden er fokus på deres t trivsel og udvikling. 21 personer er blevet afskediget eller opsagt, mens en enkelt selv har sagt op. De resterende fire medarbejdere er ansat i nye stillinger, hvor de ikke har direkte ansvar for børnene.
Et omfattende arbejde med at få hjulpet alle børn og unge bedst muligt samt en generel gennemgribende forbedring af organisationen foregår nu, gennem bl.a. et nyoprettet børneråd, møder om, hvem børnene kan gå til, hvis de har det svært og kurser for både børn og medarbejdere i børns ret til omsorg, tryghed og beskyttelse. Endelig er funktionen som ansvarlig for børnenes sikkerhed og velbefindende i SOS Børnebyerne i Tunesien desuden styrket markant.