2021-2022
SOS Børnebyerne samler i 2021 og 2022 ind til Rwandas børn, der lige nu rammes hårdt af coronapandemien. I Rwanda kæmper mange familier mod fattigdom, og alt for mange børn vokser op i en utryg familie og går ikke i skole. Målet med bidragene fra Danmarks Indsamlingen er, at børn i Rwanda skal vokse op med tryghed og skolegang.
Folkedrabet i Rwanda har sat sine tydelige spor hos de, der dengang var børn, men i dag er voksne og selv har børn. Selvom det er 25 år siden, lider rigtig mange i dag af traumer fra den tragiske begivenhed, og det går ud over deres børn. Vi samler ind til de børn, der mangler omsorg, tryghed og en skolegang, som alt sammen er fundament for deres fremtid.
Rigtig mange børn har ikke mulighed for at komme i skole, og de, der går i skole, får en skolegang af dårlig kvalitet. Skolegang er fundament for en god fremtid, og målet med vores indsamling er blandt andet at få flere børn i skole og styrke undervisningen.
Corona rammer fattige familier ekstra hårdt
Corona-pandemien har gjort, at endnu flere familier er blevet fattige. De, som før var udsatte, bliver altså ekstra hårdt ramt. Familier mister deres levebrød og går i opløsning. Vi vil forhindre børn i at blive efterladt, fordi deres forældre ikke længere kan tage sig af dem.
Med bidrag fra Danmarks Indsamlingen samler vi lørdag d. 6. februar ind til at give udsatte familier redskaber til at kunne styrkes. Vi samler ind til hjælp i form af økonomisk støtte, men også støtte til de forældre, der har brug for redskaber til at kunne give deres børn en hverdag med omsorg og tryghed. Vi vil sikre børns fremtid gennem et trygt hjem og en skolegang af høj kvalitet.
Læs mere om SOS Børnebyernes projekt i 2021
2020
De voldsomme klimaforandringer sender familier på flugt. Tørke og oversvømmelser tvinger familier til at forlade deres hjem, og alt for mange børn lever i en utryg hverdag. I 2020 samlede vi ind til at skabe en sikker fremtid for børn på flugt i Somaliland.
Klimaforandringerne har voldsomme konsekvenser for familier i Somalind. Uden noget hjem, husdyr eller landbrug har familier mistet hele deres livsgrundlag. Desperate familier flygter til kystbyen Berbera for at søge ly.
SOS Børnebyerne samlede ved Danmarks Indsamlingen 2020 ind til at hjælpe familier på flugt tilbage til en tryg hverdag. De familier, som havde søgte ly i Berbera, fik ikke opfyldt de mest nødvendige behov, og hverdagen var præget af utryghed med stor risiko for overgreb.
Hjælp til at styrke fundamentet for hele familien
Med bidrag fra Danmarks Indsamlingen kunne vi give familier de nødvendige redskaber til at komme på fode igen og skabe trygge rammer for deres børn. Formålet var at give børn på flugt sikkerhed, skolegang og en tryg fremtid. Ved at hjælpe forældre med at skabe et økonomisk fundament for deres fremtid, kan familierne opfylde deres børns behov. Gennem forældretræning fik forældre hjælp og råd til at give deres børn den omsorg, de har brug for.
Læs mere om SOS Børnebyernes projekt i 2020
2019
Alt for unge etiopiske piger er ofre for teenage-graviditeter og tidlige ægteskaber. I 2019 samlede SOS Børnebyerne ind til at forebygge dét og i stedet hjælpe de unge piger med at genvinde kontrollen over deres liv.
I Etiopien er det et udpræget problem, at piger bliver mødre i en alt for tidlig alder. Ofte er pigerne meget unge og ugifte. Børn uden for ægteskab er et kulturelt tabu, og derfor efterlader den tidlige graviditet de nybagte mødre desperate. Hver eneste dag efterlades spædbørn på gaden, fordi deres mødre er bange for at blive stigmatiseret.
Med bidrag fra Danmarks Indsamlingen samlede SOS Børnebyerne i 2019 ind til at forebygge, at unge mødre i desperation må efterlade deres børn. Gennem seksualundervisning, skolegang og støtte fra forældrene hjalp vi unge piger med at undgå tidlige ægteskaber og uønskede graviditeter.
Hjælpen starter i hjemmet
SOS Børnebyerne hjalp forældre med at give deres børn den rigtige støtte, selvtillid og omsorg, så de ikke udsættes for overgreb eller giftes væk i en alt for tidlig alder. Formålet var at skabe trygge og stabile rammer i hjemmet, så pigerne får redskaber til at tage ansvar for sig selv og deres fremtidige børn.
De bidrag, vi fik fra Danmarks Indsamlingen, hjalp os med at styrke etiopiske pigers grundvilkår, så de kan leve et liv i tryghed uden stigmatisering.
Læs mere om SOS Børnebyernes projekt i 2019
2018
SOS Børnebyernes projekt til Danmarks Indsamlingen 2018 var i Somaliland, hvor alt for mange børn står helt alene uden forældre og uden hjem.
I 2015 døde Ardos mand i hendes arme. Ardo blev enke, hendes otte børn blev faderløse og livet blev meget værre fra den dag, der ikke længere var nogen til at forsørge familien. Foto: SOS Børnebyerne
Som kvinde i Somaliland har Ardo som så mange andre kvinder i Somaliland aldrig gået i skole, og hun har aldrig arbejdet andre steder end inden for hjemmets fire vægge. Uden nogen indkomst, må Ardo tigge for familiens overlevelse. Hun er bange for, at hun en dag må give op og overlade sine børn til andre.
Der er mange forældre som Ardo i Somaliland. Det er et af de værste steder i verden at være barn. Mere end hvert tiende barn i Somaliland har mistet en eller begge deres forældre.
Kærlige hjem kræver stærke forældre
SOS Børnebyernes projekt til Danmarks Indsamling 2018 gav så mange børn som muligt et kærligt hjem og en tryg opvækst. Først og fremmest ved at forebygge, at familier splittes på grund af fattigdom. Det betyder, at hele familien får hjælp. Målet med indsamlingen var at hjælpe familier som Ardos med at få et trygt hjem.
Læs mere om SOS Børnebyernes projekt i 2018
2017
I 2015 blev Etiopien hårdt ramt af en langvarig tørke. På grund af tørken er 10 millioner mennesker nu afhængige af fødevarehjælp – over seks millioner af dem er børn. Etiopien er et af de lande, hvor befolkningen er i størst fare for at blive ramt af sultkatastrofer, fordi landet jævnligt rammes af tørke og oversvømmelser, der resulterer i fejlslagen høst.
Masebe bor i Bedelle, Etiopien. Hun er daglejer og har fire piger at forsørge. Familien har ikke fået mad i dag, og de ved heller ikke, om det lykkes at finde noget at spise, før dagen er omme. Foto: Lene Godiksen.
Voksne er bedre til at stå imod en længere periode uden mad, men når børn sulter, er det altødelæggende. Udviklingen af barnets hjerne svækkes, og dermed bliver motorik, nervesystem og indlæringsevner ødelagt. SOS Børnebyerne har fokus på, at børn bliver screenet og behandlet for fejl- og underernæring, så de kan vokse op, tage en uddannelse og få langt bedre forudsætninger for et godt liv.
SOS Børnebyerne vil med bidrag fra Danmarks Indsamling 2017 sikre, at nogle af de mest udsatte etiopiere kan klare sig både her og nu og på den lange bane. Det skal blandt andet ske gennem uddeling af fødevarer, screening af børn for fejl- eller underernæring og så vil SOS Børnebyerne oprette folkekøkkener, der skal fungere som faste fødevarestationer, når maden slipper op.
Da projektet er i begyndelsesfasen, har formålet i det første halve år været på at vurdere målgruppens situation. Hidtil er 1267 børn og 390 forældre blevet indlemmet i projektet og fokus har været at lave individuelle vurderinger af målgruppen, for at målrette støtten. Der skræddersyes en indsats der passer til det enkelte barn og/eller familie, afhængig af deres situation og vilkår.
Læs mere om SOS Børnebyernes projekt i 2017
2016
2016 var jubilæumsår for Danmarks Indsamling, da der for tiende gang blev samlet ind. Temaet var 10 år mod fattigdom, og danskerne gav 97 millioner kroner til formålet. SOS Børnebyernes projekt i 2016 vil forbedre livet og fremtidsmulighederne for børn i Kenyas og Tanzanias slumområder.
Kenyas slum er langt fra et rart sted at vokse op. Her bor otteårige Alexander sammen med sin mor Sofia og lillesøsteren Grace. Alexander er alene i slummen hver dag, når hans mor er på arbejde. Foto: Anders Bobek.
SOS Børnebyerne er nu i færd med at forbedre livet for de mange børn, der lever under kummerlige forhold i slumbyerne udenfor Kenyas hovedstad Nairobi og Tanzanias millionby Dar es Salaam. Der skal oprettes børnehaver, hvor forældre trygt kan efterlade deres børn, når de går på arbejde. Alt for mange må efterlade deres små børn uden opsyn, og det kan være livsfarligt i slummen, der er plaget af vold, misbrug og daglige ildebrande. Med slumbørnehaverne kan børnene være i trygge rammer med både voksne og børn.
1.500 forældre har været på kurser afholdt af SOS Børnebyerne i Nairobi, hvor de har fået konkrete redskaber til at være bedre forældre.
2.500 børn har også været på kursus i, hvilke rettigheder de har, og hvor vigtigt det er, at man går i skole og får en uddannelse.
I Dar es Salam har 55 familier fået mulighed for at være med i en såkaldt låne-spare-gruppe, hvor de kan lave en opsparing eller tage et mindre lån. Allerede nu har 48 af familierne en stabil forretning, hvor de tjener nok til at forsørge familien.
I Nairobi har godt 10 låne-sparegrupper med godt 100 medlemmer også taget fart. Flere af grupperne har valgt at investere i børnehaver, så forældre kan aflevere deres børn, når de går på arbejde.
SOS Børnebyerne hjælper også børnene fra slummen med at komme i skole, ligesom et biogascentre er under opførelse, hvor beboerne kan komme og lave mad over gas fra anlægget, og centrene huser også kønsopdelte toiletter og bad.
Læs mere om SOS Børnebyernes projekt i 2016.
2015
I 2015 var temaet for Danmarks Indsamling ’Mod uretfærdighed.’ SOS Børnebyernes projekt går ud på at støtte udsatte børn i Cambodja. Mange børn i Cambodja vokser op i stor fattigdom og er i risiko for misbrug og overgreb i form af seksuel udnyttelse og børnearbejde. SOS Børnebyernes projekt vil på kort sigt sikre udsatte børns – og især pigers – basale rettigheder til sundhed og udvikling og på lang sigt arbejde med kapacitetsopbygning i lokalsamfundene og blandt udsatte familier.
Alt for mange fattige børn i Cambodja må arbejde, for at overleve. For eksempel på uhumske lossepladser som børnene på billedet her. Foto: Jacob Stærk Jacobsen
600 børn får nu en tryg barndom med skole
Med pengene fra Danmarks Indsamling i 2015 har SOS Børnebyerne påbegyndt flere nye projekter, der i alt hjælper 600 af de mest udsatte børn fordelt på 317 familier i Cambodja. Indtil nu har 236 familier fået undervisning og rådgivning i børnerettigheder, vigtigheden af undervisning og hvordan man er gode forældre, så de kender de udfordringer, deres børn står over for.
159 familieforsørgere har siden oktober 2015 fået hjælp til at starte deres egen virksomhed og åbne en bankkonto, hvor de kan få et mikrolån, som en del af projektets låne-sparegrupper.
Alle 159 medlemmer har i dag startet deres egen lille virksomhed, som for eksempel madboder, små købmandsbutikker eller skrotforhandlere, og alle medlemmer sætter i dag regelmæssigt penge ind på deres opsparingskonti.
Og så er der åbnet 3 ungdomsklubber, hvor børn får et forum til at diskutere rettigheder og lærer, hvordan de kæmper for både deres egne og deres jævnaldrendes rettigheder overholdes. Målet er at åbne 7 klubber.
Det fulde tal for børn, forældre og øvrige medlemmer af lokalsamfundet, som modtager enten direkte eller indirekte støtte gennem projektet, er ca. 1600. Læs mere om SOS Børnebyernes projekt i 2015.
2014
I 2014 var temaet for Danmarks Indsamlingen ”Alle har brug for en mor”. SOS Børnebyerne brugte pengene på at styrke vores indsats i Somaliland, som er et af de værste steder i verden at være barn. Knap hvert femte barn lever ikke længe nok til at opleve sin femårsfødselsdag, og kun halvdelen af alle landets børn mellem 6 – 13 år kommer i grundskole.
En lille dreng bliver undersøgt på SOS Børnebyernes lægeklinik i Somaliland. Foto: Katherina Ebel
SOS Børnebyerne har gennem Danmarks Indsamling 2014 bidraget til en stor stigning i antallet af børn og familier, der nu får hjælp gennem SOS Børnebyernes familieprogram i Hargeisa. Antallet af udsatte familier, der modtager støtte, er tæt på fordoblet til i alt 274 familier. Og antallet af udsatte børn, der får hjælp, er steget støt fra 414 børn i 2013 til over 1.300 børn i 2016.
Det er 1.300 udsatte børn, der nu har fået en tryg barndom og en uddannelse takket være Danmarks Indsamling. Læs mere om SOS Børnebyernes projekt i 2014.
2013
I 2013 var emnet for årets indsamling ’Det nytter’. SOS Børnebyernes projekt gik ud på at bygge to overbygningsskoler i det lille afrikanske land Rwanda; en i Kayonza og en i Gikongoro. Efter indsamlingsresultatet blev kendt (det var lidt lavere end forventet) og de første forundersøgelser var gjort, besluttede SOS Børnebyerne kun at opføre én skole, da skoletilbuddet i Gikongoro for overbygningsskoler vurderedes at kunne løses med eksisterende skoler. En anden del af projektet handlede om at forbedre kvaliteten i de eksisterende skoler, blandt andet gennem at forbedre lærernes engelsk og undervisningsevner.
Parallelt med projektopstart begyndte Rwandas regering implementeringen af en ny visionær politik, der skulle sikre obligatorisk og gratis undervisning for alle børn og unge i hele 12 år. Udfordringen i Rwanda var og er, at både de konkrete skoler, klasseværelserne, og kvaliteten af den basale uddannelse er utilstrækkelig til at gøre regeringens politik til virkelighed. Men principielt bør myndighederne bidrage til opførelsen af skoler samt under alle omstændigheder påtage sig den efterfølgende finansiering af børnenes skolegang, dels for at sikre bæredygtighed, dels for at holde regeringen op på løfterne.
Derfor besluttede SOS Børnebyerne, at man ikke ville sætte gang i byggeriet af skolen, før der var indgået en aftale med regeringen om, at myndighederne fremadrettet (når donationerne fra Danmark udløb) ville påtage sig at dække uddannelsesudgifterne. Det har været en meget lang proces, som endnu ikke er afsluttet.
Dialogen med myndighederne er nu så positiv, at SOS Børnebyerne har valgt at påbegynde byggeriet.
Læs mere om SOS Børnebyernes projekt i 2013
En flok glade skolebørn titter ud af vinduet i et frikvarter. Foto: Ida Solveig
2012
I 2012 samlede danskerne ind til ’Børn på flugt’. SOS Børnebyerne brugte pengene på at hjælpe nogle af de værst stillede børn i Elfenbenskysten. Elfenbenskysten havde været igennem en lang, urolig periode, der havde sendt hundredetusindvis af børn og familier på flugt. Et af de områder, hvor kampene mellem de stridende parter tvang folk fra deres hjem, var i udkanten af hovedbyen Abidjan, i distriktet Abobo. Her driver SOS Børnebyerne en SOS-børneby for forældreløse børn.
Alle børn og unge i SOS-børnebyen samt store dele af beboerne i området havde været tvunget på flugt. I mere end et halvt år var børnebyen forladt, så der var brug for både en renovering og en udvidelse af hjælpen i nærområdet. SOS Børnebyerne brugte pengene fra Danmarks Indsamling 2011 på at renovere børnebyen og oprette nye hjem, så endnu flere børn kunne få hjælp, samt på at opføre et nyt socialcenter, der giver yderligere hjælp til familier i lokalområdet.
Stephanie er et af de børn, der efter urolighederne i Elfenbenskysten kom til børnebyerne. Moderen var på flugt og døde umiddelbart efter fødslen. På grund af konflikten var faderen ikke til at lokalisere, derfor fik Stephanie et nyt hjem i en børneby. Foto: Line Grove Hermansen
2011
Temaet for Danmarks Indsamling 2011 var ’Det nye Afrika’. SOS Børnebyernes projekt gik ud på at forbedre kvaliteten af uddannelse for unge i Etiopien og sikre, at flere unge kunne gennemføre de afgørende sidste klasser af grundskoleuddannelsen, som er en forudsætning for at læse videre og generelt øger unges muligheder for at klare sig som voksne. Alt for mange etiopiske unge får enten ikke muligheden for at gennemføre skolens ældste klasser, eller de dropper ud undervejs (39,3 pct.).
De unge, som ikke gennemfører deres skoleuddannelse, får aldrig et ordentligt job, og det er spild af ressourcer i et land, som oplever vækst og i høj grad har brug for kvalificeret arbejdskraft.
Et andet element i projektet var at understøtte og udvikle lokale skoler gennem uddannelse af lærere og administrativt personale, så skolerne på sigt selv blev i stand til at forbedre kvaliteten samt videreføre projektet på egen hånd.
2010
I 2010 blev der ekstraordinært samlet ind til to formål. For det voldsomme jordskælv på Haiti den 12. januar 2010 ændrede på et splitsekund dagsordenen for millioner af mennesker. Danmarks Indsamling gik derfor ekstraordinært både til langsigtet udvikling for at støtte Afrikas kvinder samt til jordskælvsofrene i Haiti.
Denne lille pige, Marevie, var tæt på at dø af sult, da en medarbejder fra SOS Børnebyerne fandt hende efter jordskælvet i Haiti. Foto: Georg Willeit.
SOS Børnebyernes projekt i Haiti havde til formål at skaffe tag over hovedet og omsorg til de børn, der blev forældreløse efter jordskælvet. I Jimma, Etiopien opførte SOS Børnebyerne et social- og sundhedscenter samt en lægeklinik, der hver dag hjælper områdets mest udsatte familier med at klare hverdagen.
2009
Danmarks Indsamling samlede i 2009 ind til familier under overskriften ”Giv afrikanske familier en fremtid”. SOS Børnebyerne brugte pengene til at opføre en skole i et område af Kayonza, hvor skolegang er en stor udfordring. Der gik også midler til SOS Børnebyernes lægeklinik samt socialcenter i Kayonza.
Næsten alle børn i Rwanda starter i skole, men 4 ud af 5 dropper ud af skolen efter 6. klasse, og mere end hver femte af landets unge mellem 15-24 år kan hverken læse eller skrive. Foto: Tony Lauge Madsen.
2008
Danmarks Indsamling samlede i 2008 ind under overskriften ”Børn skal have lov til at leve”. SOS Børnebyernes projekt adresserede børnedødelighed i Rwanda ved dels at bygge et socialcenter, der i dag er udgangspunktet for opsøgende arbejde i lokalsamfundet samt en lægeklinik, der giver Kayonzas mest udsatte børn og familier adgang til sygdomsbehandling og diagnosticering.
På lægeklinikken og socialcentret i Kayonza hænger en plakette med indgraveringen: “This centre and clinic is the generous gift of the Danish people through Danmarks Indsamling 2008.”
2007
SOS Børnebyernes del af de indsamlede midler i 2007 gik til forebyggelse og hjælp til hiv- og aidsramte børn i Den Centralafrikanske Republik. SOS Børnebyernes projekt havde til formål at hjælpe udsatte familier og børn ramt af hiv/aids, så børnene kunne forblive længst muligt hos deres mor, far eller nærmeste.
I alt 30.000 mennesker i Den Centralafrikanske Republiks hovedstad, Bangui, blev omfattet af projektet gennem blandt andet informationsaktiviteter og i alt 1600 børn og deres familier berørt af hiv/aids, fik direkte støtte gennem sundhedsydelser, livsforlængende medicin, uddannelse og redskaber, så familierne selv kunne skabe sig en indtægt.
I Den Centralafrikanske Republik er 320.000 børn forældreløse. Mere end hver tredje er blevet forældreløs på grund af aids. Foto: SOS Børnebyerne.
Danmarks Indsamlingsprojektet havde et budget på 3,5 mio. kr., men da resultatet af indsamlingen i 2007 var så flot, at SOS Børnebyerne kunne sende 5,7 mio. kr. til kampen mod hiv/aids, blev projektet i Bangui udvidet med støtte til tilsvarende projekter i Botswana og Burundi, der også er hårdt ramt af hiv/aids.
Indsamlingerne gik til:
- År 2021: Hjælp coronakrisens børn
- År 2020: Børn på flugt har brug for hjælp
- År 2019: Styrk verdens piger
- År 2018: Hjælp børn uden hjem
- År 2016: Børn i slumbyer
- År 2015: En tryg barndom
- År 2014: Hawa får et nyt liv
- År 2013: Ødelagte familier