I dag er Pepe og hans SOS-bror uadskillelige. Men sådan har det ikke altid været. Det er altid svært for børnene at vænne sig til sit nye hjem og SOS-familie. Men for Pepe var der én bestemt ting, der gjorde det ekstra hårdt.
Pepe kom til børnebyen i Peru som tiårig med sine to yngre søskende Carlos og Juana. Deres biologiske forældre var ikke i stand til at drage den fornødne forældreomsorg, så de tre måtte flytte ind hos Yesenia, som er SOS-mor i børnebyen. Her skulle de få den tryghed, som de havde manglet.
Men Pepe blev ved med at være utilpas i sin SOS-familie. Og Yesenia, som er hans SOS-mor, var ked af at se ham nedtrykt.
”Jeg troede, han bebrejdede mig for, at han ikke længere kunne være hos sine biologiske forældre,” siger Yesenia og fortsætter: “Det er altid hårdt for børnene, når de kommer hertil. Det er svært for dem at forstå, hvorfor de ikke er sammen med deres biologiske forældre. Og derfor gør jeg altid meget ud af at vise børnene, at de er en del af vores lille SOS-familie. Det gør jeg for eksempel ved at holde en lille fest for børnene, når de ankommer. Det er min største opgave at vise dem kærlighed og tryghed.” Yesenia har været SOS-mor i 15 år, og i den tid har hun givet omsorg til 22 SOS-børn.
”Efter et stykke tid fortalte han mig, hvad der gjorde ham ked af det,” siger Yesenia. ”Det viste sig, at et af de andre børn i vores SOS-familie havde fået Pepe til at føle sig uvelkommen, og derfor var han blevet usikker og ked af det.”
Jeg troede, han bebrejdede mig for, at han ikke længere kunne være hos sine biologiske forældre
”Jeg blev så lettet, da Pepe åbnede op og fortalte om, hvad han var ked af. Så kunne han få en ordentlig undskyldning af sin SOS-bror. Og det virkede. Et år senere er de uadskillelige, og Pepe har nu fundet sig til rette i familien. Han elsker de aftener, hvor hele familien samles over et brætspil.” Pepe går nu i fjerde klasse, og det bedste ved skolen er fodbold i frikvarterene.
Alle SOS-mødre er uddannet i at tage sig af børn, der har haft en vanskelig start på livet. Hun opbygger stærke og kærlige forhold til hvert enkelt barn og sikrer, at barnet får den omsorg og støtte, han eller hun har brug for for at udvikle sig til et sundt, voksent menneske. Læs flere historier om børn, der har fået en tryg opvækst hos sin SOS-familie, her.
For SOS-familierne er det vigtigt og højt prioriteret at holde biologiske søskende samlet. For sammen kan søskende bearbejde og værne om deres fortid og opbygge en fælles fremtid. Det hjælper børnene med at genskabe tryghed og tillid til omgivelserne og giver barnet ro til at udvikle sig til et sundt, voksent menneske. Læs mere om vores indsats for, at biologiske søskende bliver sammen her.
Kram kan man ikke få for mange af. Her giver Yesenia Pepe en ordentlig bjørnekrammer.
Foto: Alejandra Kaiser
Hele SOS-familien samlet. Ligesom at en moderne, dansk familie kan bestå af dine, mine og vores børn, er også SOS-familien sammensat. Her står Pepe sammen med sine biologiske søskende, sin SOS-mor og de ekstra søskende, han har fået i sin SOS-familie.
Foto: Alejandra Kaiser
Som SOS-mor er det godt med plads til mange børn på lårene. Foto: Alejandra Kaiser