23-årige Adwoa med indlæringsvanskeligheder og pensionerede SOS-mor Dzalo er så tæt knyttede, at de stadig bor sammen. Med opbakning fra sin mor er den unge kvinde i gang med at uddanne sig som perlekunstner.
Dzalo har været SOS-mor i 29 år. I den tid har hun givet 19 børn de bedste og kærligste rammer for en god opvækst.
Og selvom Dzalo nu er 74 år og er gået på pension, er det ikke slut med at være mor. Tværtimod. Dzalo holder tæt kontakt til alle sine SOS-børn, og hun har taget et enkelt SOS-barn, 23-årige Adwoa, med sig. Hun har brug for særlig pleje og er så stærkt knyttet til Dzalo, at de bliver boende sammen.
Adwoa har indlæringsvanskeligheder. Allerede i børnehavealderen begyndte tegnene at vise sig. I løbet at hendes skoletid blev det klart, at det var noget, Adwoa var nødt til at lære at leve med.
På trods af ti års skolegang og støtte kan Adwoa hverken læse eller skrive.
Børn med indlæringsvanskeligheder oplever tit at blive ekskluderet fra både det faglige og sociale fællesskab. Derfor blev Adwoa også ekstra knyttet til sin SOS-mor.
”Jeg kunne ikke forlade hende i børnebyen, da jeg skulle på pension,” fortæller Dzalo og fortsætter: ”Ikke når jeg vidste, at hun var blevet forladt ved fødslen og ikke havde noget biologisk familie.”
”Da hun kom i min varetægt i 1996, var hun blot to uger gammel. Siden dengang har jeg taget mig af hende, som var hun min egen.”
”Jeg kender alle hendes problemer fra barndommen, og jeg ved, hvordan man håndterer dem bedst,” siger Dzalo.
Dzalo har altid opmuntret Adwoa til at følge sin drømme og udnytte sine styrker. Da hun viste interesse for at arbejde med perler, sørgede Dzalo for at indskrive hende på en skole for at lære håndværket og udvikle sine evner.
Det har vist sig, at Adwoa er fantastisk god til at lave ting og sager af perler. På billederne nedenfor er hun ved at give Dzalo sin nyeste kreation på. En flot blå og hvid halskæde.
Nu drømmer Adwoa om at kunne tjene penge på sin hobby. ”Hvis jeg får min egen butik en dag, vil jeg sælge halskæder og tasker dekoreret med perler,” siger Adwoa.
SOS Børnebyerne hjælper børnene, indtil de kan klare sig selv økonomisk og socialt.
Derfor stopper fadderskabet ikke automatisk, når barnet fylder 18 år, men fortsætter om nødvendigt, mens barnet tager en uddannelse eller på en anden måde forbereder sig på voksenlivet.
Hver måned støtter SOS Børnebyerne Adwoa med et fast beløb, da pensionen, Dzalo får udbetalt af SOS Børnebyerne, ikke kan dække udgifterne til dem begge. Til jul får Dzalo lidt ekstra penge, så hun kan købe en fin gave til Adwoa.
SOS Børnebyerne arbejder altid på at yde skræddersyet hjælp til den enkelte familie, hvis der er et særligt behov. Giv et bidrag, og støt vores arbejde >
Som fadder for et barn eller en SOS Børneby, er du med til at give udsatte børn en ny chance i livet med masser af omsorg og kærlighed.
Støt nu