Gingerbread cookies med glasur
Opskriften giver cirka 100 stk.
Forberedelsestid: 15 min. plus 30 min. på køl
Bagetid 6-8 min.
Ingredienser:
230 gram blødt smør
160 gram mørk muscovado sukker
50 gram alm. sukker
1/2 tsk salt
1 æg
1 1/2 tsk vanilje-ekstrakt (eller vaniljesukker)
4 spsk ahornsirup eller mørk sirup
375 gram hvedemel
2 tsk kanel
1 1/2 tsk bagepulver
1 tsk stødt ingefær
1/4 tsk muskatnød fintrevet
1/4 tsk stødte nelliker
Glasur:
250 gram flormelis
2-3 spsk mælk
1/2 tsk vanilje-ekstrakt
Forskellige frugtfarver til at farve glasuren hvis dette ønskes.
Opskriften giver en stor portion! Du kan eventuelt tage halvdelen af dejen fra og lægge den i fryseren – så kan I nemt bage flere friske, sprøde kager, når den første portion er spist.
Sådan gør du
I en mellem skål pisker du smør, begge slags sukker og salt. Pisk 1 minut, tilsæt nu æg og vaniljeekstrakt og pisk cirka 1 minut, husk at skrabe kanterne på skålen undervejs. Tilsæt nu din sirup og pisk til det er ensartet. Sæt til side.
I en mellem skål blander du hvedemel, kanel, bagepulver, ingefær, muskatnød og nelliker. Nu hælder du dine tørre ingredienser i din smør/sukker-blanding og pisker, til det er ensartet. Dejen vil være lidt som modellervoks. Når den er samlet, tager du den ud af skålen og former den til to kugler. Pak dem i husholdningsfilm og tryk dem flade til cirka 3 cm. Læg på køl i mindst 30 min.
Forvarm din ovn på alm varme 190 grader, beklæd en bageplade med bagepapir og sæt til side. På et meldrysset bord ruller du nu den ene kugle ud, cirka 1/2 cm høj. (Hvis dejen har ligget på køl natten over, så tag den ud og ælt den lidt, så kanterne ikke flækker, når den rulles ud).
Når dejen er rullet ud, stikker du alle dine småkager ud og lægger dem på bagepladen med cirka 1 cm mellemrum.
Bag dem nu i ovnen til de er gyldne i kanten, cirka 6-8 min. Den resterende dej samler du igen og ruller ud og stikker ud, indtil der ikke er mere tilbage.
Lad småkagerne køle helt af inden de pyntes.
Glasur
I en skål blander du flormelis, mælk og vaniljeekstrakt. Hvis du vil farve glasuren, kan du fordele den i små forskellige skåle og dryppe farve i.
Put din glasur i en frysepose og klip et lille hjørne af. Bruger du flere farver, så lav forskellige poser. Nu kan du begynde at pynte dine småkager, lige som du lyster. Lad dem tørre helt inden servering.
Opskriften er doneret af Christel Pixi, som du måske kender fra Go’ Morgen Danmark på TV2, hvor hun fremtryller lækkert bagværk. Christel Pixi er også fadder for et barn i Tanzania og ambassadør for SOS Børnebyerne.