“Børnene har det meget bedre i børnebyen end børnene udenfor, men mange af dem har mistet deres forældre, andre familiemedlemmer og deres hjem i krigen. Det påvirker selvfølgelig deres psykiske helbred,” siger Mutaz Lubbad, psykolog i SOS Børnebyerne Palæstina.
“De familier, vi hjælper i Rafahs lokalsamfund, er i en forfærdelig situation. De fleste lever nu i sheltere med meget få ressourcer. Mange af dem har mistet deres hjem, de har mistet familiemedlemmer – og mange børn er blevet dræbt i denne krig”, siger Mutaz Lubbad.
SOS Børnebyerne Palæstina har formået at skalere op under nærmest umulige vilkår: De hjælper 1.200 familier uden for børnebyen i Rafah. Før krigen var det omkring 400 familier både i Gaza og på Vestbredden.
Ifølge Euro-Med Human Rights Monitor er mere end 37.600 civile blevet dræbt i de sidste seks måneder; heraf 15.370 børn. Omkring 17.000 børn står uden forældre eller andre omsorgspersoner, og det tal vil formentlig stige.
Selve Rafah er et inferno af flygtninge, børn der må klare sig selv og mennesker, der ikke får den lægehjælp, de har behov for. Størstedelen af børnene, der plejer at bo i børnebyen i Rafah, blev evakueret i marts, men børnebyen tager fortsat imod nye børn, der har mistet deres forældre.
“I øjeblikket har vi fem børn under 10 år. De fem børn kom til børnebyen, fordi de har mistet alle deres familiemedlemmer – simpelthen hele familien – og det har traumatiseret dem. En af pigerne er fire år gammel, og hun taler slet ikke. Vi gør vores bedste for at give dem den ernæring, de har brug for, og give dem psykologhjælp til at håndtere det, de står overfor. Nogle af børnene blev såret i luftangreb og har forbrændinger over det meste af kroppen. De blev behandlet af læger fra hospitalet og har det godt nu,” siger Mutaz Lubbad.
Mutaz Lubbad og hans kolleger i børnebyen forventer, at flere og flere børn ankommer til børnebyen i den kommende tid.
“Vi koordinerer med mange samarbejdspartnere, så vi kan identificere børn, der ikke har familie, og børn, der er blevet skilt fra deres forældre, fordi vi er sikre på, at der er mange af dem. Nogle af børnene ligger på hospitalet, nogle af dem opholder sig i sheltere og nogle af dem er på gaden sammen med internt fordrevne mennesker. Vi leder efter dem”, siger Mutaz Lubbad.
SOS Børnebyerne Palæstina samarbejder med UNICEF for at finde børn, der er alene, og med Internationalt Røde Kors (ICRC) for at opspore eventuel familie til børnene. Det kan være en stor udfordring at finde børnenes familie, fordi de hverken kender barnets navn eller har andre informationer om børnene.
Siden 1968 har SOS Børnebyerne i Palæstina ydet omsorg for børn og unge uden forældreomsorg i de to børnebyer i Rafah og Betlehem.
SOS Børnebyerne Palæstina driver også forebyggede indsatser, der støtter mere end 400 familier på Vestbredden og i Gaza. Siden starten af krigen i Gaza har SOS Børnebyerne Palæstina ydet direkte humanitær støtte til de hårdest ramte familier og børn, der er blevet væk fra deres forældre.
“Det, vi oplever nu, er, at de familier, der taget sig af niecer eller nevøer, hvis forældre er blevet dræbt, kæmper hårdt for at forsørge dem. De kommer til børnebyen og beder os om at tage sig af de børn. Et enormt antal børn er sammen med slægtninge, fordi deres forældre er blevet dræbt. I begyndelsen var det positivt, at familierne tog sig af de efterladte børn, men nu begynder de at skubbe de børn ud, fordi familien ikke kan dække deres mest grundlæggende behov, fordi folk i hele Gaza lider,” siger Mutaz Lubbad.
Derfor er det børnebyens førsteprioritet at hjælpe netop den gruppe familier med kontanthjælp og lægehjælp for at forebygge, at flere børn bliver overladt til sig selv. Det, civilbefolkningen har mest brug for, er penge, psykologisk og social støtte og psykologisk førstehjælp. SOS Børnebyerne Palæstina uddeler madbilletter og hygiejne-pakker. Dette kan ikke længere købes på markedet, så folk er afhængige af donationer fra nødhjælpsorganisationer.
Rafah lige nu er et sted, ingen mennesker burde befinde sig. Tusinder af mennesker forsøger at skaffe vand og mad, uden held eller med hjælp fra FN.
“Når man går udenfor børnebyen, ser man tusinder af mennesker gå rundt, og du kan se, hvor triste de er. De begynder tidligt, omkring kl. tre eller fire om natten, at gå til markederne for at finde vand og madvarer. Byen er blevet meget forurenet og lugter virkelig dårligt. Der løber kloakvand i gaderne, fordi kloakkernes infrastruktur er smadret og slet ikke kan understøtte mængden af mennesker, der befinder sig i Rafah. Samtidig er der den konstante bombning: Hele dagen kan vi høre luftangreb og lyden af skud”, siger Mutaz Lubbad.
Selv om SOS Børnebyerne i Palæstina tager sig af så mange børn uden forældreomsorg, som det overhovedet kan lade sig gøre, lever børn under elendige forhold i selve Rafah by.
“Ingen tager sig af de børn. De er nødt til at hjælpe deres familier og begynder tidligt om morgenen med at fylde vandbeholdere, gå ud for at købe mad, skaffe kontanter for at overleve og også lave mad. De er udmattede, og man kan mærke deres sorg. Jeg er ked af at sige det, men man kan lugte, at de er virkelig beskidte, og de mangler tøj; undertøj, sko, alt”, siger Mutaz Lubbad.
“Mit budskab til verden er våbenhvile nu. Det skal stoppe, for ingen i Gaza kan føle sig sikker. Børnene bliver dræbt, og de overlevende lider. Mennesker lider og bliver slået ihjel hver eneste dag. Det burde stoppes hurtigst muligt”.
Læs mere om evakueringen af børn fra Rafah børneby til Betlehem.
SOS Børnebyerne arbejder i mere end 130 lande, og har derfor ofte mulighed for at træde til omgående, når en konflikt bryder ud eller en katastrofe rammer. Alle landeorganisationer er drevet af lokale medarbejdere, der har indgående kendskab til befolkningens udfordringer, og derfor kan sætte ind med den rigtige hjælp med det samme. Vi prioriterer altid først og fremmest hjælp til berørte børn, unge og deres familier.
Hvis du vil støtte vores akutte arbejde for børn og unge fanget i konflikt eller katastrofe, kan du støtte SOS Børnebyernes katastrofefond med et valgfrit beløb.