Ret til medbestemmelse
”
Børnekonventionens artikler under området Børns ret til medbestemmelse sikrer fx., at børn har mulighed for indflydelse, deltagelse og ytringsfrihed.
“
Forside / Sådan hjælper vi / Plads til alle / Børns rettigheder / Kedija og Tadelech insisterer på børns ret til medbestemmelse
Børn skal høres. I Etiopien arbejder SOS Børnebyerne med to projekter, der skal skabe rammerne for bedre inddragelse af børn. Her kan du møde Kedija og Tadelech, der begge kæmper for deres ret til medbestemmelse.
Alle børn har ifølge Børnekonventionen ret til medbestemmelse. Men det er langt fra alle steder, at børn får mulighed for at have det.
Børns ret til at sige deres mening, deltage i foreninger og have indflydelse på beslutninger, der påvirker deres liv, afhænger i høj grad af, at regeringer, beslutningstagere og andre voksne omkring dem sætter fokus på det og giver mulighed for det. I Etiopien arbejder SOS Børnebyerne blandt andet med to projekter, der skal skabe rammerne for bedre inddragelse af børn.
12-årige Kedija bor i en af SOS Børnebyernes børnebyer i det vestlige Etiopien. Der har hun boet, siden hun var to år gammel, fordi hendes forældre ikke kunne tage sig af hende.
I børnebyen har de oprettet et børneparlament, som skal sikre, at børnebyens børn har indflydelse på de beslutninger, der påvirker dem. Børneparlamentet er for børn op til 13 år og har 30 medlemmer, der er valgt demokratisk af de cirka 150 børn, der bor i børnebyen.
Kedija er minister for sundhed og udvikling og arbejder for at beskytte børnenes rettigheder og sikkerhed i børnebyen.
“Alle børn har ret til at vokse op uden nogen former for misbrug. Jeg ser mig selv som mine brødres og søstres stemme, hvis der skulle ske et brud på deres rettigheder. Det betyder meget for mig at være med til at påvirke andre børns liv på den måde,” siger Kedija.
Børneparlamentet har blandt andet sørget for, at børnene i børnebyen kan tage et kursus i engelsk, og at der findes klubber i børnebyen, hvor børnene kan dyrke og udvikle deres forskellige talenter.
Kedija og hendes venner i børnebyen arbejder også med velgørenhed. De indsamler penge ved at sælge dekorationer og kunsthåndværk, som de selv har lavet. Pengene går til sårbare børn og familier i lokalområdet.
Jeg ser mig selv som mine brødres og søstres stemme
16-årige Tadelech bor i det sydøstlige Etiopien, hvor de fleste familier lever af at dyrke jorden og sælge deres afgrøder. Desværre er det de seneste mange år blevet sværere og sværere at leve af landbrug.
Etiopien er hårdt ramt af klimaforandringer, og det skaber ændringer i vejret og giver lange perioder uden regn. Samtidig er mange af landets skove blevet fældet for at gøre plads til landbruget. Det gør jorden dårligere og sværere at dyrke, det er en kæmpe udfordring for de mange familier, der førhen kunne leve af at dyrke jorden, men som nu kæmper for at få mad og penge til at række.
SOS Børnebyerne er gået sammen med en lokal skole om et projekt, der sætter fokus på klimaforandringerne og forsøger at beskytte jorden, så både natur og mennesker kan overleve.
I stedet for at fokusere på de voksne, bliver de unge – blandt andre Tadelech – inddraget og involveret, så de kan være med til at drive projektet og gøre en forskel for den natur, som de skal leve af i fremtiden.
Tadelech er meget bevidst om udfordringerne og motiveret for at være med til at skabe en forandring.
”Hvis klimaet er godt, har vi det godt. Hvis klimaet forværres, dør alle afgrøder, og vi sulter,” siger Tadelech.
Hvis klimaet er godt, har vi det godt
Projektet går ud på at undervise eleverne i klimaforandringer og give dem metoder til at dyrke jorden på en mere bæredygtig måde. På den måde kan eleverne give den nye viden videre til deres forældre, så de kan bruge metoderne til at forbedre deres landbrug. Dermed får de unge medindflydelse på, hvordan naturen kommer til at se ud i fremtiden, hvor de måske skal leve af den samme jord.
Eleverne har blandt andet plantet træer, som de lærer at passe med nye teknikker, der giver bedre høst, men som samtidig skåner jorden. De har for eksempel lært at vande jorden i dryp, så planten kan nå at suge vandet, og mindre vand kan gøre mere gavn for planten.
På grund af landets udfordringer har den etiopiske regering besluttet at plante 20 billioner træer de næste fem år. SOS Børnebyernes projekt støtter op om dette mål ved at plante 17.000 træer på seks skoler.
I alt vil 3000 børn og deres forældre lære om mere bæredygtige måder at dyrke jorden på gennem projektet.
16 procent af Etiopiens landområder er ifølge Food and Agricultural Organization skov.
Kilde: Food and Agricultural Organization, FAO
Som fadder for et barn eller en SOS Børneby, er du med til at give udsatte børn en ny chance i livet med masser af omsorg og kærlighed.
Støt nu