Nimo er en af de eneste kvindelige skræddere sit nabolag. De fleste af forretningerne i kvarteret er ejet af mænd, og selv de kvindelige kunder er mere tilbøjelige til at købe tøj hos mændene.
”De tror, at mændene sælger tøj af bedre kvalitet. Men kvinder bør støtte hinanden. Vi er nødt til at ændre denne holdning,” siger Nimo.
Med fokus på iværksætteri i Somaliland, forsøger SOS Børnebyerne at støtte netop unge som Nimo.
I 2023 ansøgte Nimo om en plads på et iværksætterkursus, som SOS Børnebyerne tilbyder udsatte unge i Somaliland. Kurset er en del af indsatsen Leave No Youth Behind, som finansieres af SOS Børnebyernes partnerskab med Danida. Her hjælper SOS Børnebyerne unge med at finde fodfæste i voksenlivet.
Nimo hørte om kurset fra sin skolelærer, og til sin store glæde blev hun optaget. I to måneder fik hun dagligt undervisning i forretningsmodeller samt bog- og markedsføring.
Efter kurset modtog Nimo økonomisk støtte fra SOS Børnebyerne til at købe en symaskine og indrette en systue ved siden af sin mors hus.
”Vigtigst af alt lærte jeg at stole på mig selv og tro på, at jeg kan udrette noget,” siger Nimo.
Med indsatsen “Leave No Youth Behind” arbejder SOS Børnebyerne sammen med Danida for at skabe bedre vilkår for udsatte og tidligere anbragte børn og unge i Kenya, Etiopien og Somaliland.
Inden Nimo deltog i iværksætterkurset, havde hun taget en kort sygeplejerskeuddannelse. Men da hun blev færdig og søgte job på hospitaler og klinikker, meldte problemerne sig.
”Det gik op for mig, at alle stillingerne gik til mænd. En kvinde kan ansøge om et hvilket som helst job, men den mandlige kandidat vil få jobbet. Derfor er mange kvinder arbejdsløse,” siger Nimo.
Ifølge ungdomsorganisationen SONYO, som er SOS Børnebyernes partner i Somaliland, er det en generel udfordring for kvinder i landet, at både private virksomheder og offentlige institutioner foretrækker mandlige ansøgere.
”Det er en kulturel barriere for kvinder, fordi vi lever i et mandsdomineret samfund. Mange mænd vil undre sig, hvis de ser en kvinde i en god stilling og måske spørge sig selv, hvorfor hun ikke går derhjemme i stedet,” forklarer Nimco Mohamed Ali, der er projektkoordinator hos SONYO.
I Somaliland kan mange unge kvinder føle sig presset til at gifte sig tidligt, hvis de ikke har en stabil indkomst. Derfor har det lille skrædderi givet Nimo en følelse af frihed og selvstændighed.
”Den eneste måde, som vi kan ændre det mandsdominerede samfund på, er ved at være stærke, økonomisk uafhængige og selvstændige kvinder,” siger Nimo.
I dag er Nimo sin egen chef, og hun har droppet jobansøgningerne og forventningen om at få et normalt fuldtidsjob. Hun har store ambitioner indenfor skrædderfaget, og er taknemlig for, at SOS Børnebyerne sætter fokus på iværksætteri blandt unge kvinder i Somaliland.
Nimo håber på at være med til at ændre opfattelsen af kvindelige forretningsejere i sit lokalsamfund. Og på spørgsmålet om, hvad hun mener om familie og børn, svarer hun:
”Jeg har i hvert fald ingen planer om at blive gift. Jeg vil bare drive min forretning.”
Den eneste måde, som vi kan ændre det mandsdominerede samfund på, er ved at være stærke, økonomisk uafhængige og selvstændige kvinder.”