2020 var året, hvor hele verden blev smedet sammen af en hidtil ukendt virus med kolossale konsekvenser. Hårdest er det gået ud over dem, der i forvejen står svagest – de forældreløse og udsatte børn. Her kan du se eksempler på de udfordringer, der er fulgt med coronakrisen, og hvordan SOS Børnebyerne forsøger at løse dem.
Når der er undervisning, placerer hun radioen i fodenden, tager sit kladdehæfte frem og følger med så godt hun kan. ”Radioundervisning er sjovt. Mit eneste problem er, at jeg ikke kan stille spørgsmål til læreren, når der er noget, jeg ikke forstår,” fortæller Tigist. Når undervisningen er forbi, stiller hun radioen op på husets tag, så den er opladt og klar til næste time.
”Langt de fleste plejefamilierne er ikke ressourcestærke. Derfor er plejebørn også særligt sårbare, når en krise som den her opstår. Hvis familiens eksistensgrundlag bliver presset, så står plejebørn ofte først for, når der skal tjenes flere penge. Der er også den risiko, at de bliver flyttet fra en familie til en anden,” siger Lene Godiksen, programansvarlig i SOS Børnebyerne.
For at skabe bedre muligheder for unge, der er vokset op i alternativ pleje, startede SOS Børnebyerne i 2017 et global initiativ ved navn YouthCan! Et beskæftigelsesprogram, der arbejder tæt sammen med den private sektor, så unge får erhvervsuddannelse, praktikophold og arbejdserfaring. YouthCan! findes nu i over 30 lande og hjalp sidste år 5700 unge med at opkvalificere sig til jobmarkedet.
”Vold i hjemmet har store negative konsekvenser for børn, følelsesmæssigt og adfærdsmæssigt. De klarer sig dårligere i skolen og har stor risiko for at kopiere den vold, de lærer derhjemme”, siger Stephany Orihuela, ekspert i børnebeskyttelse i SOS Børnebyerne i Peru.