Thank you! Your submission has been received!
Oops! Something went wrong while submitting the form

Siden våbenhvilen ophørte den 18. marts i år, har Israel genoptaget angrebene på Gaza. Samtidig har der været blokeret for al nødhjælp i knap to måneder. Det har forværret den humanitære situation markant.  

SOS Børnebyerne er dybt bekymret over denne udvikling og over de seneste meldinger om, at FN-styret arbejde i Gaza muligvis bliver suspenderet. Sker det, kan det skade den neutralitet, som humanitær hjælp ydes under, og det kan samtidig være en overtrædelse af international humanitær lov. 

Adgang til humanitær hjælp er en ret, som er indskrevet i Genèvekonventionen. Derfor har humanitære ledere fra Den Internationale Røde Kors Komité samt flere af FN’s menneskerettighedseksperter gjort det klart: At nægte civile adgang til mad, vand og medicin kan udgøre en krigsforbrydelse. 

Børn er særligt udsatte

Børn – især dem, der har mistet forældreomsorgen – er blandt de mest sårbare i denne krig. Ifølge Palestinian Central Bureau of Statistics (PCBS) har knap 40.000 børn i Gaza mistet én eller begge forældre siden oktober 2023. 

I øjeblikket bor SOS Børnebyernes personale, uledsagede børn samt internt fordrevne familier i midlertidige teltlejre i det centrale Gaza. Lejrene huser i alt 151 personer, herunder 43 børn, 11 omsorgspersoner og 19 ansatte med deres familier. Selvom alle børn, voksne og ansatte fortsat er fysisk uskadte, er deres hverdag præget af højt stressniveau og en konstant frygt for angreb. 

“Børnenes psykiske tilstand er dybt bekymrende. Mange viser tegn på traumer, angst og frygt. Den konstante eksponering for konflikt, fordrivelse og ustabilitet tager hårdt på dem, selv om de fortsat modtager psykosocial støtte,” siger en medarbejder i SOS Børnebyerne Palæstina. 

Akut mangel på mad

Blokaden af nødhjælp i Gaza gør det særdeles vanskeligt at få dækket de mest basale behov for rent vand, mad og lægehjælp.

“I øjeblikket har lejren begrænsede fødevareforsyninger. Vi modtager fortsat daglige, varme måltider fra World Central Kitchen, men måltiderne bliver mindre og mindre varierede, og næringsværdien dårligere og dårligere,” siger en medarbejder i SOS Børnebyerne Palæstina. 

SOS Børnebyerne yder fortsat psykosocial støtte til internt fordrevne mennesker uden for teltlejrene, men netop sådan en indsats kan blive svær at opretholde, fordi situationen er så alvorlig. 

SOS Børnebyerne har arbejdet i de besatte palæstinensiske områder siden 1968, og i Gaza siden 2000. På trods af de ubeskriveligt vanskelige forhold gør vores kolleger i SOS Børnebyerne Palæstina deres bedste for at opretholde stabilitet i børnenes hverdag og imødekomme deres behov. 

Der er brug for varig våbenhvile

SOS Børnebyernes arbejde som humanitær organisation hviler på FN’s mandat, internationale konventioner og humanitær lov.  

Det er med dette udgangspunkt, at vi opfordrer indtrængende til:  

  • Øjeblikkelig genåbning af humanitær adgang til Gaza. Civilbefolkningen – især børn – har brug for livsnødvendig hjælp, herunder mad, vand og lægehjælp.
  • Beskyttelse af humanitære principper. Humanitær hjælp skal være neutral, upartisk og uafhængig. Det er afgørende, at børn modtager den nødvendige hjælp for at sikre deres liv og velbefindende. Børns beskyttelse og omsorg skal være en prioritet i alle humanitære indsatser.
  • Respekt for internationale juridiske forpligtelser. Efterhånden som undersøgelser fra Den Internationale Straffedomstol (ICC) og sager ved Den Internationale Domstol (ICJ) skrider frem, skal det internationale samfund holde alle parter, herunder stater, ansvarlige for handlinger, der krænker humanitær lov og bringer civile i fare.

Seneste nyheder

Hjælp Gaza

Bliv SOS-fadder i Gaza og hjælp børn og familier ramt af krig.

Bliv SOS-fadder i Gaza