I forbindelse med Danmarks Indsamling 2024 støtter SOS Børnebyerne familier i Somaliland, der er tvunget på flugt i eget land og mangler adgang til mad og vand.
Børn er allevegne under den varme sol i Dur-Dur-lejren for internt fordrevne i Somaliland. De spiller fodbold med bolde lavet af plastikposer og løber rundt efter hinanden på den røde jord.
I lejren bor omkring 250 familier, der — blandt andet på grund af tørke — i jagten på mad, vand og beskæftigelse har været tvunget til at forlade deres hjem. De er flygtninge i eget land. Cirka 70 procent af beboerne i Dur-Dur-lejren er kvinder med deres børn, og som i alle andre krisesituationer er børn de mest udsatte.
”Ligesom tilfældet i Dur Dur-lejren, er det ofte kvinder, der står tilbage med børnene, så for at hjælpe børnene, skal vi hjælpe deres mødre,” siger Carolina Mieres, Senior Programansvarlig hos SOS Børnebyerne.
I 2024 støtter SOS Børnebyerne og Danmarks Indsamling derfor Somaliland – og primært beboerne i Dur-dur-lejren. SOS Børnebyerne vil med støtte fra Danmarks Indsamling i tæt samarbejde med lokale partnere, for eksempel lokale NGO’er, og myndigheder sikre sårbare familiers adgang til mad og kvalitetsomsorg.
Somaliland ligger i den nordvestlige del af Somalia, som Somaliland stadigvæk formelt er en del af. I 2021 fejrede Somaliland sit 30-års-jubilæum som selvstændig stat, på trods af at omverdenen endnu ikke har anerkendt selvstændigheden.
Næsten 70 procent af Somalilands indtægter stammer fra husdyrhold. Mange somalilændere er seminomadiske pastoralister – det vil sige, at de vandrer med deres dyr for at finde de grønneste områder at græsse på. Men Somaliland og resten af landene på Afrikas Horn er lige nu ramt af den værste tørkekatastrofe i over fyrre år. Flere regnsæsoner er udeblevet, jorden er tørret ind, kvæget dør, og befolkningen mister deres levebrød.
Kombineret med interne uroligheder og inflation har det ført til en alvorlig sultkatastrofe i flere regioner. Det påvirker millioner af børn og unge.
”I Somaliland lever størstedelen af befolkningen i en kronisk tilstand af nød. Faktorer som tørke, konflikt og stigende fødevarepriser forværrer lige nu en i forvejen dårlig situation,” siger Carolina Mieres.
En stor del af landbefolkningen i Somaliland er tvunget på flugt til områderne omkring byerne, det gælder også mange af beboerne i Dur Dur-lejren. Mange af kvinderne i lejren har tidligere været ressourcestærke med egen forretning eller landbrug. De har været vant til at klare sig selv og forsørge deres børn, men familiernes situation er nu så sårbar, at mange kæmper med at opfyldelse deres børns allermest basale behov.
I Dur-Dur-lejren er der mangel på rent drikkevand, og samtidig ligger lejren langt væk for alting. Det er derfor svært for familierne at komme på marked og købe ind. Det betyder, at forældre ikke kan sikre, at deres børn får nok – og det rigtige – at spise.
”Hvis børn er fejlernæret i løbet af deres fem første leveår, kan det få kæmpe konsekvenser for dem – blandt andet fysisk, hvor deres kroppe ikke udvikler sig alderssvarende, og de bliver også mere udsatte for sygdomme i fremtiden. Kognitivt kan det for eksempel svække deres indlæringsevne. Hvis de da overhovedet overlever,” siger Carolina Mieres.
Med støtte fra SOS Børnebyerne og Danmarks Indsamling ønsker lejrledelsen derfor blandt andet at etablere såkaldt ’climate smart-farming’, hvor beboerne lærer at dyrke jorden tilpasset de forhold, der er i lejren – blandt andet ufrugtbar jord og mangel på vand. Lejren ønsker også at åbne deres eget marked, hvor beboerne blandt andet kan sælge de grøntsager, de dyrker. På den måde forbedrer projektet familiernes muligheder for at klare sig selv og sikrer dem samtidig sund og næringsrig kost.
Når familier sulter, påvirker det også forældrenes evner til at beskytte deres børn og give dem den nødvendige omsorg. Gennem Danmarks Indsamling vil SOS Børnebyerne således både forbedre familiernes adgang til mad og viden om ernæring og hygiejne samt understøtte dem i at tilpasse sig livet og forholdene i lejren. Slutteligt vil projektet også give unge mennesker faglig træning og støtte, så de kan komme i arbejde og øge deres muligheder for at bidrage økonomisk til deres familie.
Støt Danmarks Indsamling 3. februar, når hele Danmark samler ind til børn, der sulter verden over.