Thank you! Your submission has been received!
Oops! Something went wrong while submitting the form

Knapt har covid-pandemien sluppet Rwanda, før manglen på fødevarer og stigende inflation nu sender landets befolkning ud i endnu en krise. Årtiers udvikling er i fare for at blive skubbet tilbage. Og det går hårdest ud over børnene. 

Når forældre ikke kan få arbejde eller ikke har råd til at forsørge deres familie, går det ud over børnene. De risikerer ikke at kunne komme i skole, at miste omsorg og i værste fald sulte. 

Ét måltid mad om dagen 

En af dem, der dagligt kæmper for sin families overlevelse, er Florence. Hun bor i det sydlige Rwanda sammen med sine tre børn og sit barnebarn. Florences dagløn ligger på cirka 7 kroner, og med de stigende priser på mad, kan hun ikke få det til at gå op. 

”De høje fødevarepriser påvirker vores hverdag. På markedet er priserne er steget voldsomt, og jeg har ikke råd til at købe de nødvendige varer. Lige nu må mine børn nøjes med ét måltid om dagen,” siger Florence.  

Gennem Danmarks Indsamling hjælper SOS Børnebyerne udsatte familier som Florence og hendes børns. Formålet er at styrke sårbare familier økonomisk og mentalt, så de kan tage sig deres børn og give dem omsorg, tryghed og en sikker vej videre i livet. Indsatsen er en del af et større projekt – Kura Umenye – der også har fokus på at udsatte børns skolegang ikke afbrydes af fattigdom eller instabilitet i familien.

Udsatte børnefamilier skal på fode igen 

Gennem Danmarks Indsamling kan SOS Børnebyerne give forældrene mulighed for at få jobtræning eller efteruddannelse samt optagelse i en låne-spare-gruppe. På den måde får de råd til mad, skolegang og andre fornødenheder. Familiens børn får, udover skolegang, også bedre forældre, da mange forældre også kommer på forældre-kursus, der bl.a. dækker positive opdragelsesmetoder og ernæring.  

”Vi giver forældrene redskaber til både at få et stabilt arbejdsliv og dermed indkomst, og redskaber til at kunne forsørge deres børn bedst muligt – både i form af omsorg, leg, ernæring og opbakning til skolegang. Vi hjælper familierne langsigtet og ruster dem socialt og økonomisk. Når familierne styrkes på den måde, sætter det sig fast, og den stabilitet vil gå videre til de næste generationer,” fortæller Carolina Mieres, programansvarlig i SOS Børnebyerne. 

SOS Børnebyerne har arbejdet i Rwanda siden 1978. Siden 80’erne har fokus været på at styrke børnefamilier, så børn ikke længere er i fare for at miste deres familie til fattigdom, sult eller sygdom.

En køkkenhave, en ko og en uddannelse 

Florence og hendes børn blev en del af SOS Børnebyernes projekt gennem Danmarks Indsamling i 2022. Allerede nu har hjælpen gjort en forskel i familiens liv. Hendes børn begynder snart i skole igen, og Florence er blevet en del af en lokal låne-sparegruppe, hvor hun kan få mikrolån og lave en opsparing.  

”Mit mål er at leje et lille stykke land, hvor jeg kan have en ko og dyrke afgrøder. Det vil hjælpe mig med at styrke min økonomi,” siger hun og fortsætter:  

”Men det, der betyder allermest for mig, er, at mine børn kommer tilbage i skole, så de kan leve et bedre liv end mig.” 

 

Du kan støtte Danmarks Indsamling d. 4. februar, når hele Danmark samler ind til udsatte og sårbare børn verden over.

Derfor hjælper SOS Børnebyerne i Rwanda

  • Rwandas befolkning er presset af inflation og mangel på varer, inflationsraten forventes at ramme syv procent i 2023 
  • Op mod 800.000 rwandiske børn under fem år udvikler sig ikke, som de skal, på grund af under- eller fejlernæring 
  • 98 procent af alle børn begynder i skole, men kun omkring 44 procent når længere end 6. klasse 
  • Kun én procent af alle børn under fem år har mere end to børnebøger derhjemme 
  • 38 procent af befolkningen lever under fattigdomsgrænsen, mens 16 procent lever i ekstrem fattigdom 
  • 40 procent af Rwandas befolkning er under 14 år 
  • En halv million børn har mistet en eller begge forældre 

Tal fra UNICEF, Verdensbanken og FN